January 23, 2019 By Aown272 0

Life Coaching: Γιατί η ποιοτική εκπαίδευση είναι απαραίτητη

Το life coaching γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές ως σταδιοδρομία μερικής ή πλήρους απασχόλησης, καθώς οι άνθρωποι εκτιμούν τα διπλά οφέλη μιας πραγματικά ευέλικτης καριέρας που μπορεί να προσαρμοστεί στον τρόπο ζωής κάποιου και μιας σταδιοδρομίας στην οποία πρωταρχικός στόχος είναι να γίνει καταλύτης για θετική και εποικοδομητική αλλαγή στον κόσμο.

Ακριβώς όπως με κάθε σταδιοδρομία που περιλαμβάνει τόσο σημαντική και δυνητικά αλλάζει τη ζωή εργασία, είναι πρωτίστως η ποιότητα, η πληρότητα και η ευκολία εφαρμογής της εκπαίδευσης, που θα καθορίσουν τελικά πόσο επιτυχημένος είναι ο ασκούμενος.

Δυστυχώς, αυτό το γεγονός φαίνεται να έχει χαθεί σε μερικούς ανθρώπους.

«Δεν υπάρχουν συντομεύσεις προς οποιοδήποτε μέρος που αξίζει να πάτε».

– Μπέβερλι Σιλς

life coaching

Life coaching: Γιατί η ποιοτική εκπαίδευση είναι απαραίτητη (συνέχεια)

Εξελίξεις ερωτήσεων

Ασχολούμαι με αυτόν τον κλάδο για σχεδόν δώδεκα χρόνια τώρα και πάντα εκπλήσσομαι από το πόσο γρήγορα άλλαξε η δυναμική.

Όταν ξεκίνησα το New Insights Africa το 2007, οι προσπάθειες μάρκετινγκ μας επικεντρώθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου στην προσπάθεια απάντησης στην ερώτηση: «Τι είναι το life coaching και γιατί μπορεί να με ενδιαφέρει;» Fast forward στο σήμερα και το κυρίαρχο ερώτημα είναι “Γιατί να επιλέξω να προπονούμαι με το New Insights;”

Φυσικά, αυτό ήταν το κυρίαρχο ερώτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο για πολύ καιρό, καθώς η άνοδος της σημασίας του life coaching ξεκίνησε μερικά χρόνια νωρίτερα εκεί.

Μπερδεμένη σειρά μαθημάτων

Ο κλάδος του life coaching δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση σε καμία από τις δύο χώρες, ή για αυτό το θέμα, στις περισσότερες άλλες χώρες. Κατά συνέπεια, η ταχεία ανάπτυξη του δημόσιου ενδιαφέροντος στο life coaching συνδυάστηκε γρήγορα με μια συγκεχυμένη σειρά «μαθημάτων κατάρτισης» εξαιρετικά ποικίλης ποιότητας.

Όχι αυτό που είναι σπασμένοι

Δυστυχώς, πολλά από αυτά δεν είναι αυτό που πρέπει να είναι.

Λιγότερο σχολαστικοί χειριστές, που αναζητούν μια εύκολη είσοδο στην αγορά και την ευκαιρία να αφαιρέσουν λίγη κρέμα προτού προχωρήσουν στο επόμενο μεγάλο πράγμα, θα επωφεληθούν από κάποιο εντυπωσιακό ήχο αλλά συχνά μάλλον αμφίβολο προϊόν ή υπηρεσία. είναι η πιο πρόσφατη «απαραίτητη εργαλειοθήκη» για προπονητές ζωής.

Άλλοι θα συγκεντρώσουν σύντομα μαθήματα που προσφέρουν μια φθηνή, «γρήγορη λύση» λύση στα μέλη του κοινού που δίνουν μεγαλύτερη αξία στην απόκτηση πιστοποιητικού παρά στην εγγενή ποιότητα και αυστηρότητα της διαδικασίας πιστοποίησης.

Σύντομα απογοητευμένος

Το τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι πολλοί άνθρωποι, παρασυρμένοι από τον ενθουσιασμό μιας πιθανής νέας σταδιοδρομίας βοηθώντας άλλους, σύντομα απογοητεύονται καθώς συνειδητοποιούν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους, ότι απλά δεν διαθέτουν την αυτοπεποίθηση, τις δεξιότητες ή την πρακτική εμπειρία για να εφαρμόσουν τις νέες τους γνώσεις σε μια δική τους επιχείρηση.

Η εμπειρία ζωής δεν είναι αρκετή

Στην άλλη άκρη της κλίμακας υπάρχουν πολλοί καλοπροαίρετοι, αλλά δυστυχώς αφελείς άνθρωποι εκεί έξω που πιστεύουν ότι η εμπειρία ζωής από μόνη της τους επιτρέπει να τυπώσουν τις λέξεις «life coach» σε μια επαγγελματική κάρτα.

Μόλις τις προάλλες, μίλησα με έναν κύριο που μου είπε ότι δεν ήταν πεπεισμένος για την ανάγκη για εξειδικευμένη εκπαίδευση στο life coaching.

«Βλέπετε, έχω κάνει τόσα πολλά στη ζωή μου. Έχω περάσει από το σχολείο των δυνατών χτυπημάτων. Έχω πάει εδώ κι εκεί και έχω κάνει αυτό και εκείνο και πάντα διαπιστώνω ότι οι άνθρωποι έλκονται κοντά μου για να αναζητήσουν τη σοφία και τις συμβουλές μου. Όλα έρχονται φυσικά.”

Ακουγόταν λίγο έκπληκτος όταν του εξήγησα ότι θα έπρεπε ίσως να εξετάσει το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με την καθοδήγηση αντί για την καθοδήγηση. Ο πρωταρχικός ρόλος ενός προπονητή δεν είναι να προσφέρει «σοφία» ή «συμβουλή», αλλά μάλλον να ενδυναμώνει τους ανθρώπους να αποκαλύψουν και να ακολουθήσουν τη δική τους εσωτερική σοφία και συμβουλές – μια εντελώς διαφορετική ικανότητα!

Παρακαλώ μην με παρεξηγήσετε. Δεν υπονοώ ότι η εμπειρία ζωής είναι εμπόδιο για να είσαι σπουδαίος προπονητής ζωής. Αντίθετα. Απλώς, η εμπειρία ζωής χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση προπονητή ζωής μπορεί να οδηγήσει σε λάθος κατεύθυνση των προσπαθειών κάποιου.

Το καλύτερο και των δύο κόσμων

Φυσικά, ένας καλά εκπαιδευμένος προπονητής ζωής που έχει μεγάλη εμπειρία ζωής προσφέρει τα καλύτερα και των δύο κόσμων.

Ωστόσο, αν αναγκαζόμουν να διαλέξω ανάμεσα σε ένα άτομο με πλήρη κατάρτιση χωρίς μεγάλη εμπειρία ζωής και ένα ανεκπαίδευτο άτομο με μεγάλη εμπειρία ζωής, θα επέλεγα το πρώτο κάθε φορά.

Περισσότερη ικανότητα από ό,τι πολλοί μπορεί να εκτιμήσουν

Η πραγματική δουλειά του life coaching περιλαμβάνει πολύ περισσότερες δεξιότητες από ό,τι πολλοί μπορεί να εκτιμήσουν. Υπάρχουν πολλές έννοιες, εργαλεία, τεχνικές και ασκήσεις που πρέπει να κατακτηθούν.

Όπως μου υπενθύμισαν συνεχώς στην εταιρική ζωή, πολλοί ηγέτες και άλλοι σε υψηλές θέσεις φαίνεται να υποτιμούν τις λεγόμενες «soft skills», όπως η ικανότητα να δουλεύεις, να κατανοείς και να παρακινείς τους ανθρώπους.

Αυτή η νοοτροπία αλλάζει, νομίζω, αργά αλλά σταθερά… αλλά μέχρι να γίνει, μπορεί να είναι έντονα απογοητευτικό για όσους από εμάς εκτιμούν ότι αυτή η ικανότητα βρίσκεται στην ουσία στην καρδιά κάθε επιτυχημένης επιχείρησης, οργανισμού ή σχέσης.

Μην συμβιβάζεστε στην προπόνηση!

Το βασικό μήνυμά μου σήμερα, για οποιονδήποτε σκέφτεται να γίνει life coach (ή να προσλάβει life coach, εν προκειμένω) είναι ότι υποτιμάτε την έκταση και την ποιότητα της εκπαίδευσης που απαιτείται σε κίνδυνο.

Το να γίνεις προπονητής ζωής και να ενεργείς στην υπηρεσία των άλλων ανθρώπων και της ανθρωπότητας γενικότερα, είναι μια αξιοθαύμαστη φιλοδοξία και μια φιλοδοξία που μπορεί να οδηγήσει σε μια εκπληκτικά ικανοποιητική και θαυμάσια ανταποδοτική καριέρα… αλλά μόνο αν επενδύσεις στο να το κάνεις σωστά χωρίς να κάνεις σύντομες περικοπές.

Παρακαλώ – μην συμβιβάζεστε με την εκπαίδευσή σας!