May 22, 2019 By Aown272 0

Ισχύς: Χρησιμοποιείται, κατάχρηση και παρεξήγηση

Εξουσία. Αυτή είναι μια λέξη που ξεκολλάει εύκολα από τη γλώσσα. Έχει μια συγκεκριμένη εγγενή δύναμη – μια αύρα σχεδόν – γι ‘αυτό.

Στη μηχανική ή τη φυσική η ισχύς είναι μια απλή εξίσωση όπου η εργασία διαιρείται με το χρόνο και η απάντηση μετριέται σε Watt.

Αλλά όταν πρόκειται για προσωπική δύναμη, το νόημα και η ερμηνεία και η αντίληψη αυτού του νοήματος γίνεται πολύ πιο περίπλοκη!

Ένιωσα την ανάγκη να γράψω για την εξουσία σήμερα λόγω της πίστης μου στην καταστροφή που προκαλείται από μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη που υπάρχει:

Οι άνθρωποι είτε έχουν δύναμη είτε είναι ανίσχυροι.

«Το μέτρο ενός ανθρώπου είναι αυτό που κάνει με την εξουσία».

– Πλάτωνας

Εξουσία

Ισχύς: Χρησιμοποιήθηκε, κατάχρηση και παρεξηγημένη (συνέχεια)

Ας διερευνήσουμε την αιτία αυτού πριν ασχοληθούμε με τον μύθο.

Σπάνια… ή Αφθονία;

Ζητήστε από μερικά άτομα να αναφέρουν τις λέξεις που συνδέουν πιο συχνά με τον όρο «δύναμη» και εικάζω ότι ο «έλεγχος» είναι βέβαιο ότι θα βγει στην κορυφή ή κοντά στις λίστες.

Η ανθρωπότητα έχει ξεγελαστεί πολύ εύκολα από τους άπληστους και χειραγωγούς και πιστεύει ότι η σπανιότητα είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής, όταν το απλό διάλειμμα με τη φύση παρέχει άφθονη μαρτυρία για την απίστευτη φυσική αφθονία του πλανήτη και του σύμπαντος μας.

Σαν μια ντουζίνα πεινασμένα παιδιά που τσακώνονται για μια μικρή πίτσα, όταν πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπάρχουν τόσα πολλά από αυτά που χρειαζόμαστε για να πάμε, θα φωνάξουμε, θα ουρλιάξουμε και, αν χρειαστεί, θα παλέψουμε για το μερίδιο που χρειαζόμαστε και θέλουμε.

Και, με λίγη πονηριά, μπορούμε ακόμη και να εξασφαλίσουμε αρκετά ώστε να παρέχουμε ένα χρήσιμο buffer ενάντια στο να γίνουμε «δεν έχουν» στο μέλλον.

Η έλλειψη γεννά φόβο και ανταγωνισμό

Η νοοτροπία της σπανιότητας γεννά φόβο και ανταγωνισμό. Αναπτύσσουμε στάσεις και συμπεριφορές κερδοσκοπικού χαρακτήρα με στόχο να αποκτήσουμε πλεονέκτημα έναντι των άλλων για να εξασφαλίσουμε τη δική μας επιβίωση και – κατά προτίμηση – να προωθήσουμε την ευημερία μας σε βάρος τους.

Έλεγχος στους άλλους

Εδώ είναι πολύ χρήσιμη η ικανότητα άσκησης ελέγχου στους άλλους. Και δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου των άλλων από τη χρήση του φόβου.

Η ιστορία μας ως ανθρώπων είναι γραμμένη με παραδείγματα για το πώς ο φόβος έχει χρησιμοποιηθεί με βάναυσα αποτελεσματικό τρόπο για να ελέγξει τους άλλους, να τους υποτιμήσει και να τους καταστήσει αβλαβείς για να αποτρέψει τη δυσανάλογη συσσώρευση πλούτου από τους λίγους που τον ελέγχουν.

Ο διαχωρισμός μεταξύ των εχόντων και των μη

Δυστυχώς, απέχουμε ακόμη πολύ από το να φτάσουμε στην τελική εξέλιξή μας ως είδος. Ακόμη και σήμερα, με όλες τις τεχνολογικές μας προόδους, οι ισχυρές ελίτ εξακολουθούν να υποστηρίζουν το χάσμα μεταξύ των εχόντων και των μη, σπέρνοντας φόβο για να ασκήσουν έλεγχο.

Το πρόβλημα γίνεται γρήγορα ενδημικό. Δεν έχουν μάθει από τους κατόχους και σύντομα παραιτούνται από την ηθική τους για να εμπλακούν σε πράξεις βίας και βίας που παρέχουν εύκολους δρόμους για να ανακτήσουν τον έλεγχο και να διεκδικήσουν τα νόμιμα «μερίδια» τους.

Ακόμη και σε υποτιθέμενες σχέσεις «αγάπης» βλέπουμε ανθρώπους να καταφεύγουν στη χρήση φόβου και βίας για να ασκήσουν τον έλεγχο που απαιτείται για να πάρουν αυτό που θέλουν από τον άλλον.

Υποσυνείδητη προετοιμασία: έλεγχος = δύναμη

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι πολλοί από εμάς έχουμε υποσυνείδητα ρυθμιστεί να εξισώνει την προσωπική δύναμη με την ικανότητα να ελέγχουμε τους άλλους και έτσι να προχωράμε σε αυτό που έχουμε οδηγήσει να πιστεύουμε ότι είναι ένας κόσμος «σκύλος τρώει σκύλο».

Δύναμη και αδυναμία

Αν μας λείπει η φυσική δύναμη να δεσμεύουμε τα αρσενικά, η οικονομική δύναμη των υπερπλούσιων, το πλεονέκτημα αυτών που έχουν την πολιτική εξουσία ή η ηθική διαφθορά των κοινωνικών χειραγωγών… τότε μπορούμε εύκολα και κατά λάθος να πέσουμε στην παγίδα να πιστεύουμε ότι είμαστε ανίσχυροι.

Και όπως είπε κάποτε ο Henry Ford… αν πιστεύεις ότι είσαι ανίσχυρος τότε είσαι ακριβώς αυτό.

Λοιπόν πού πάω με αυτό;

Ίσως να μην εκπλαγείτε αν μάθετε ότι πρόκειται να επαναφέρω αυτήν τη συζήτηση στην προώθηση των πλεονεκτημάτων του life coaching 🙂

Εσωτερική δύναμη = αυθεντική δύναμη

Η πραγματική, αυθεντική δύναμη δεν έχει καμία σχέση με την άσκηση ελέγχου στους άλλους, τη χρήση βίας ή τη διάδοση του φόβου. αυτό είναι το υλικό των παραπλανημένων και των λιγότερο εξελιγμένων.

Η αυθεντική δύναμη πηγάζει από μέσα!

Στο New Insights το ονομάζουμε Inner Power. Είναι αυτή η σταθερή πεποίθηση ότι είμαστε όλοι ίσοι, ότι ζούμε σε έναν φυσικά άφθονο κόσμο και ότι ο καθένας μας έχει την εγγενή δύναμη και την ικανότητα να δημιουργήσει την πραγματικότητα που ο καθένας επιθυμεί για τον εαυτό του.

Η εσωτερική δύναμη πηγάζει από την πρόσβαση στο εσωτερικό ον, ή αυτό που κάποιοι θα αποκαλούσαν το πνευματικό κέντρο ή πηγή δημιουργίας που υπάρχει μέσα στον καθένα μας.

Η εσωτερική δύναμη είναι μια δύναμη σεβασμού. την κατανόηση ότι το μόνο άτομο πάνω στο οποίο μπορούμε να ασκήσουμε νόμιμα τον έλεγχο είναι ο εαυτός μας.

Η ισχύς που παράγεται από μέσα είναι γνήσια, διαχρονική και ακαθόριστη, ενώ η εξουσία που ασκείται πάνω σε άλλους είναι ψευδής και μη βιώσιμη μακροπρόθεσμα.

Η εσωτερική δύναμη δεν μας εγκαταλείπει ποτέ, αν και συχνά επιλέγουμε να την αγνοούμε επιδιώκοντας την εξουσία πάνω στους άλλους.

Η εσωτερική δύναμη ενεργοποιείται όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να καθοδηγείται από την καρδιά ή τη διαίσθηση. όταν αναζητούμε λύσεις μέσα αντί για «εκεί έξω».

Η εσωτερική δύναμη μεγαλώνει καθώς αυξάνεται η αυτογνωσία μας και τροφοδοτεί την ικανότητά μας να μεγαλώνουμε, να εξελισσόμαστε και να συνεισφέρουμε πίσω στους συνανθρώπους μας, στον πλανήτη μας και στο σύμπαν.

Life coaching και εσωτερική δύναμη

Στο New Insights βλέπουμε το life coaching ως ένα θαυμάσιο μέσο για την προώθηση της σύνδεσης μεταξύ των ανθρώπων και της εσωτερικής τους δύναμης.

Μέσω του αποτελεσματικού life coaching μπορούμε να «ενδυναμώσουμε» τους ανθρώπους να βρουν και να αρχίσουν να ασκούν τη μοναδική εσωτερική τους δύναμη.

Μια στροφή προς μια νοοτροπία αγάπης

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκτιμούν την ομορφιά της σύνδεσης με την εσωτερική τους δύναμη και τη ματαιότητα και το ανεπιθύμητο της επιδίωξης εξουσίας πάνω στους άλλους, ο κόσμος μας θα αρχίσει να απομακρύνεται…

… από την εγωκεντρική, άπληστη, με εμμονή με τη σπανιότητα κερδίζοντας-ήττας που θα είναι τελικά ο χαμός μας, σε μια νοοτροπία που βασίζεται στην αφθονία, τον αμοιβαίο σεβασμό, το win-win και την αγάπη!