May 19, 2021 By Aown272 0

The Social Media Conundrum – Life Coaching Insights

Λοιπόν, ποια είναι η άποψή σας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Για πολλούς, η ερώτηση θέτει ένα ενδιαφέρον αίνιγμα.

Η απάντηση θα μπορούσε εύκολα να πέσει οπουδήποτε στο φάσμα από «μια πραγματική ευλογία» σε «μια ειλικρινή κατάρα», ή ίσως κάποια από τα δύο!

Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να το ξεσυσκευάσουμε.

Το αίνιγμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (συνέχεια)

Μια εξέλιξη του αιώνα

Ο πρώτος ιστότοπος που αναγνωρίστηκε ως μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπτύχθηκε το 1997. Η δραστηριότητα που ονομάζεται blogging ξεκίνησε λίγο μετά, το 1999. Αυτό επρόκειτο να είναι ο καταλύτης για την εκρηκτική ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με γνωστούς ιστότοπους όπως το LinkedIn και το MySpace να ξεκινούν από τις αρχές. δεκαετία του 2000.

Οι νέοι που ενηλικιώνονται σήμερα δεν γνώρισαν ποτέ εποχή χωρίς κοινωνικά μέσα. Υποθέτω ότι θα μπορούσαν να δουν το φαινόμενο ως απόλυτη αναγκαιότητα για λόγους συνδεσιμότητας και επικοινωνίας, αλλά και ως τρομακτικά εύκολη πηγή εκφοβισμού και ντροπής μεταξύ των συνομηλίκων τους.

Για όσους έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια στο δόντι όπως εγώ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο, το οποίο είναι πιθανό να αντιμετωπιστεί με ένα περίεργο μείγμα γοητείας και περιφρόνησης!

Το λαμπερό μου καπέλο

Καθώς φοράω το λαμπερό μου καπέλο, αισθάνομαι ενθουσιασμένος για το γεγονός ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κάνει καταπληκτικά πράγματα για την προσωπική διασύνδεση, την εκπαίδευση και την οικοδόμηση κοινοτήτων.

Το Facebook, για παράδειγμα, μου έδωσε τη δυνατότητα να συνδεθώ με φίλους και μέλη της οικογένειας σε όλο τον κόσμο με τους οποίους είχα χάσει προηγουμένως επαφή.

Το βρήκα επίσης πολύ χρήσιμο όταν πρόκειται για την προμήθεια και την πώληση τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Σήμερα, είναι, φυσικά, ένας ισχυρός τρόπος προώθησης της επιχείρησής του. Αλλά σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι αυτό δεν είναι ούτε ευλογία ούτε κατάρα. Είναι απλώς ένα εναλλακτικό νέο κανάλι προώθησης που έχει ανοίξει στον ψηφιακό κόσμο καθώς τα πιο παραδοσιακά κανάλια έχουν καταστεί απαρχαιωμένα.

Το θαμπό γκρι καπέλο μου

Τώρα, καθώς φοράω το θαμπό γκρίζο καπέλο μου, νιώθω ότι με απασχολεί η πιο σκοτεινή πλευρά των social media και η επίδρασή τους στη γενική ψυχική υγεία και ευεξία.

Έχω αναφέρει τον διαδικτυακό εκφοβισμό και τις φρικτές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στους νέους. Δεν θέλω να το απορρίψω αυτό, αλλά θέλω να εστιάσω στην απειλή κάπως χαμηλότερου προφίλ που θέτουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε άτομα όλων των ηλικιών.

Αυτή η απειλή είναι ο εθισμός στην τεχνολογία. Αυτός ο εθισμός τροφοδοτείται από την ανάγκη για εξωτερική επικύρωση και έχει ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη απομόνωση από την κοινωνία, ή τον «πραγματικό κόσμο», όπως πιθανότατα θα αναφερόταν σε αυτό η γενιά μου.

Επικύρωση από μέσα – ή χωρίς;

Στο life coaching υποστηρίζουμε σθεναρά την αξία της αυτοεπικύρωσης ή αναζητούμε προς τα μέσα την επικύρωση.

Αυτό προέρχεται από την ύπαρξη ισχυρής αίσθησης αυτογνωσίας και εκτίμησης της δικής του εσωτερικής δύναμης να δημιουργήσει τη ζωή που επιθυμεί. Προέρχεται επίσης από τη γνώση της σημασίας της ανάληψης πλήρους προσωπικής ευθύνης για τις επιλογές που κάνουμε και τα αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτές.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της χρήσης «μου αρέσει», επιδοκιμάζουν τα emojis και ούτω καθεξής, προωθούν την έννοια και τη σημασία της εξωτερικής επικύρωσης ή, σε απλή γλώσσα, την ανάγκη να σας δείξει κάποιος άλλος την εκτίμησή σας.

Εξάρτηση από «ζαχαρούχα σνακ».

Επειδή η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων είναι τόσο πανταχού παρούσα, όλοι κρατάμε, στις παλάμες ή στα χέρια μας, ένα γρήγορο και βολικό μέσο για να αποκτήσουμε πρόσβαση στις μικρές «κλωτσιές» του εγώ που έρχονται με την επικύρωση που παίρνουμε από τους άλλους.

Σε αντίθεση με την αυτοεπικύρωση, η οποία προάγει ένα διαρκές αίσθημα εσωτερικής γαλήνης και ευτυχίας, οι «κλωτσιές» που παρέχονται από την εξωτερική επικύρωση είναι βραχύβιες, αφήνοντας κάποιον να θέλει περισσότερο και –όπως τα ζαχαρούχα σνακ– να δημιουργεί εύκολα εξάρτηση.

FOMO

Δημιουργούν επίσης υποσυνείδητα συναισθήματα χρέους και αυτό που έχει γίνει γνωστό ως FOMO, κάτι που πιστεύω ότι οι ψυχολόγοι που εργάζονται στο μάρκετινγκ στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, ξέρουν πολύ καλά πώς να το εκμεταλλευτούν.

Για παράδειγμα, αν σας αρέσει κάτι που δημοσιεύω, αισθάνομαι υποχρεωμένος να μου αρέσει κάτι που δημοσιεύετε (ή τουλάχιστον να μην το αποδοκιμάζω).

Έτσι μπαίνουμε σε κάτι σαν μια κοινωνία αμοιβαίας εκτίμησης. Εάν, ως «φίλος» μου, γίνετε μια παραγωγική αφίσα, προσελκύοντας πολλά likes από εμένα και άλλους, το FOMO ξεκινά και, για να προσπαθήσω να συνεχίσω, νιώθω υποχρεωμένος να αυξήσω το δικό μου ποσοστό ανάρτησης.

Η σπείρα επικύρωσης

Όταν βλέπω φίλους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να επικυρώνονται για την προσωπική τους ομορφιά, ευφυΐα, υλικά αγαθά ή εξωτική φύση των προορισμών που έχουν το προνόμιο να επισκέπτονται, αισθάνομαι υποχρεωμένος να ενισχύσω το δικό μου παιχνίδι και να βρω δημιουργικούς τρόπους για να αυξήσω τα δικά μου επίπεδα επικύρωσης.

Μπαίνω σε ένα είδος ανταγωνιστικής «σπείρας επικύρωσης». Όσο πιο δύσκολο γίνεται να συμβαδίσω, τόσο πιο πιθανό είναι ο εγωισμός μου να θεωρήσω την τακτική της ανεπαίσθητης ακύρωσης των άλλων ως τέχνασμα για να προσπαθήσω να ισοπεδώσω τους αγωνιστικούς χώρους.

Μμμ…

Εξωτερική ανάθεση ελέγχου των συναισθημάτων

Οι άνθρωποι που εμπλέκονται στο «παιχνίδι επικύρωσης» που περιέγραψα παραπάνω μπορεί να είναι επιρρεπείς σε δραματικές εναλλαγές της διάθεσης – από το να αισθάνονται χαρά τη μια στιγμή μέχρι να νιώθουν κατάθλιψη την επόμενη. Ο λόγος είναι ότι έχουν ουσιαστικά αναθέσει τον έλεγχο των συναισθημάτων τους σε άλλους στις κοινότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εθισμένοι στην επικύρωση μπορούν εύκολα να πέσουν θύματα σύγχυσης του ψηφιακού κόσμου με τον πραγματικό κόσμο. Βυθίζονται όλο και περισσότερο στις ψηφιακές τους συσκευές και απομονώνονται περισσότερο από τον φυσικό κόσμο στον οποίο υπάρχουν.

Ξεγελιούνται για να επιτρέψουν στις αντιλήψεις τους να δώσουν προτεραιότητα στην ήπια, μονοδιάστατη ψηφιακή εικονική πραγματικότητα, έναντι της ζωντανής τρισδιάστατης πραγματικότητας του κόσμου γύρω τους.

Τα δίδυμα καπέλα μου

Θα ολοκληρώσω αυτήν την ανάρτηση φορώντας και τα δύο καπέλα μου δίπλα δίπλα. Σας προσκαλώ να φανταστείτε τη σκηνή!

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποφέρουν πολλά οφέλη και σίγουρα μπορούν να βελτιώσουν την εκπληκτική ζωή που είναι προσβάσιμη σε εμάς, εάν έχουμε την ωριμότητα να τα χρησιμοποιήσουμε ως μέσο για να βελτιώσουμε την επικοινωνία και τη συνδεσιμότητα με – και την κατανόηση – των άλλων.

Ωστόσο, πρέπει να διατηρηθεί στη σωστή προοπτική, εάν δεν θέλει να μετατραπεί σε έναν εμμονικό εθισμό και να γίνει αυτοσκοπός που καθοδηγείται από το εγώ.

Η ανάγκη ανάληψης ευθύνης

Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οφείλουμε στους εαυτούς μας να διασφαλίσουμε ότι τα κίνητρά μας είναι και ειλικρινή και ενδυναμωτικά. Οφείλουμε επίσης στους άλλους να είμαστε ηθικοί, στοχαστικοί και μη επικριτικοί στις αλληλεπιδράσεις μας.

Πάνω απ ‘όλα, πρέπει να ασκούμε συνειδητό έλεγχο σε αυτό που μπορεί να είναι ένα εργαλείο που βελτιώνει τη ζωή, εάν χρησιμοποιείται σωστά. Τη στιγμή που θα επιτρέψουμε σε αυτό το εργαλείο να πάρει τον έλεγχο της ζωής μας, τότε έχουμε πέσει σε μια παγίδα από την οποία η απόδραση είναι δύσκολη και επώδυνη.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ LIFE COACH ΜΕ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

New Insights Life Coach Training

www.life-coach-training-sa.com (SA/Αφρική)
www.life-coach-training-uk.com (Ηνωμένο Βασίλειο/Διεθνές)