February 9, 2022 By Aown272 0

Τι είναι η Αληθινή Ελευθερία; – Life Coaching Insights

Τι σημαίνει να βιώνεις την αληθινή ελευθερία;

Είναι η ελευθερία εκ γενετής δικαίωμα; Είναι κάτι που σας παραχωρείται, και αν ναι, από ποια αρχή και υπό ποιες συνθήκες;

Είναι ατομική ή συλλογική έννοια; Αντιπροσωπεύει μια κατάσταση εγωισμού ή ανιδιοτέλειας;

Είναι τρόπος ζωής; Είναι νοοτροπία; Ή είναι απλώς μια ψευδαίσθηση;

Τι είναι η Αληθινή Ελευθερία (συνέχεια);

Καυτό θέμα

Η έννοια της ελευθερίας είναι ένα καυτό θέμα αυτή τη στιγμή.

Η παγκόσμια πανδημία έφερε μαζί της κυβερνητικές ανακοινώσεις για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και καταστάσεις καταστροφής που επέτρεψαν περιορισμούς στις ατομικές ελευθερίες που δεν είχαν βιωθεί ποτέ πριν σε τόσο ευρεία κλίμακα στη σύγχρονη εποχή.

Καθώς οι απλοί άνθρωποι αρχίζουν να ξαναχτίζουν τις κατεστραμμένες ζωές τους, πολλοί θα σταματήσουν για να αναλογιστούν τις τεράστιες θυσίες στις προσωπικές τους ελευθερίες.

Σημαντικές ερωτήσεις

Θα κάνουν σημαντικές ερωτήσεις. Για παράδειγμα, πού ακριβώς πρέπει να γίνει η γραμμή μεταξύ της προσωπικής ελευθερίας και του λεγόμενου μεγαλύτερου καλού; Ποιος πρέπει να πάρει αυτή την απόφαση; Με βάση ποια κριτήρια; Με την επιφύλαξη ποιας μορφής εποπτείας και από ποιον;

Αν και αυτή η συζήτηση και συζήτηση είναι σίγουρα ζωτικής σημασίας για όσους αγαπούν τις δημοκρατικές αξίες, είναι μονοδιάστατη όταν πρόκειται για οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση σχετικά με το τι σημαίνει να βιώνεις την αληθινή ελευθερία.

Πως και έτσι?

Μια άλλη διάσταση

Ως άνθρωποι, πολλοί από εμάς κάνουμε το λάθος να υποθέσουμε ότι η ελευθερία είναι αποκλειστικά ένα εξωτερικό εμπόρευμα. Ανάλογα με την πειθώ κάποιου μπορεί να θεωρηθεί ως κάτι που μας παραχωρείται από θεία διάταξη, σύνταγμα, νομοσχέδιο δικαιωμάτων ή κάποια ανώτερη αρχή.

Ο επιζών του Ολοκαυτώματος και συγγραφέας της κλασικής «Αναζήτηση του ανθρώπου για νόημα», Viktor Frankl, εξέθεσε μια άλλη διάσταση της ελευθερίας. Όπως τόσο σοφά διακήρυξε:

«Τα πάντα μπορούν να ληφθούν από έναν άνθρωπο εκτός από ένα πράγμα. η τελευταία από τις ανθρώπινες ελευθερίες – να επιλέξει κανείς τη στάση του σε οποιαδήποτε δεδομένη σειρά περιστάσεων, να επιλέξει τον δικό του τρόπο».

Αυτή είναι μια ισχυρή υπενθύμιση του γεγονότος ότι η ελευθερία είναι τόσο, αν όχι περισσότερο, μια εσωτερική κατάσταση του νου όσο και ένα εμπόρευμα που μας δίνουν ή μας αφαιρούν άλλες δυνάμεις.

Το στάδιο του life coaching

Η ελευθερία, καθώς σχετίζεται με την κατάσταση του νου κάποιου, είναι σε μεγάλο βαθμό το στάδιο στο οποίο λειτουργούν οι προπονητές ζωής.

Οι προπονητές ζωής είναι εκπαιδευμένοι να καταλαβαίνουν γιατί οι άνθρωποι έχουν την τάση να είναι οι μεγαλύτεροι επικριτές του εαυτού τους και, για να το πούμε ωμά, οι χειρότεροι εχθροί του εαυτού τους!

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, αυτό που μας εμποδίζει να κάνουμε τις αλλαγές που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε, βρίσκεται μέσα στα δικά μας κεφάλια και, επομένως, είναι σταθερά εντός του πεδίου ελέγχου μας.

Ένας φαύλος κύκλος που εγκλωβίζει

Όταν είμαστε δυστυχισμένοι, μπορούμε, εσωτερικά, να είμαστε αυτοκριτικοί και να υποτιμούμε τον εαυτό μας σχεδόν σε σημείο σκληρότητας.

Από την άλλη πλευρά, η περσόνα που παρουσιάζουμε στον εξωτερικό κόσμο θα επιδιώξει μέσω του εγώ να προβάλει αλλού τυχόν εσωτερικές ανασφάλειες.

Με αυτό, εννοώ ότι είναι πολύ πιο πιθανό να ρίξουμε την ευθύνη για την αδράνεια, την αναποφασιστικότητα και την ανασφάλεια στους άλλους και στις ατυχείς περιστάσεις μας, αντί να δεχθούμε την ευθύνη.

Αυτή η διαδικασία υποσυνείδητης αυτοκριτικής, σε συνδυασμό με τη συνειδητή εκτροπή της ευθύνης, μας εγκλωβίζει σε έναν φαύλο κύκλο που εμποδίζει την ανάπτυξη και την εξέλιξή μας.

Ουσιαστικά, στερούμε τον εαυτό μας την ελευθερία να ζήσουμε τη ζωή μας στο έπακρο.

Αληθινή ελευθερία

Η αληθινή ελευθερία – ονομάστε την εσωτερική ελευθερία αν θέλετε – προέρχεται από την αναγνώριση της εσωτερικής μας δύναμης, την άσκηση αγάπης για τον εαυτό μας, την λήψη επιλογών που αντηχούν στην εσωτερική μας ύπαρξη και την αποδοχή της πλήρους προσωπικής ευθύνης για τις συνέπειες αυτών των επιλογών.

Όταν η ανάγκη για εξωτερική επιβεβαίωση και επικύρωση γίνεται υποταγμένη στη θεϊκή δύναμη και καθοδήγηση του εσωτερικού όντος, βιώνουμε χαρά, ολοκλήρωση και νόημα στη ζωή.

Αυτή είναι η αληθινή ελευθερία!

Και αυτό, μαζί με την άφθονη αυτοπεποίθηση και την άνευ προηγουμένου ανάπτυξη, είναι που μπορεί να προσφέρει το life coaching σε ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ LIFE COACH ΜΕ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

New Insights Life Coach Training

www.life-coach-training-sa.com (SA/Αφρική)
www.life-coach-training-uk.com (Ηνωμένο Βασίλειο/Διεθνές)