April 29, 2022 By Aown272 0

Γιατί δεν πρέπει να σας ενδιαφέρει η πτώση του χρηματιστηρίου εάν χτυπήσει ύφεση

Εάν παρακολουθείτε τις ειδήσεις (και το δικό σας χαρτοφυλάκιο) τον τελευταίο καιρό, πιθανότατα αναρωτιέστε αν όλη αυτή η αστάθεια σημαίνει ότι οδεύουμε προς μια κατάρρευση του χρηματιστηρίου. Ενώ τα σημάδια μιας επικείμενης ύφεσης έχουν αρχίσει να σηκώνουν ξανά τα άσχημα κεφάλια τους, δεν υπάρχει οριστική απόδειξη ότι βρισκόμαστε σε μια βαθιά κατάδυση προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέχρι στιγμής, οι αγορές το 2022 δεν έχουν πέσει κατακόρυφα στα επίπεδα κραχ του Coronavirus του Μαρτίου 2020, όταν η χρηματιστηριακή αγορά γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση σε σχεδόν μια δεκαετία, με τον Dow να βυθίζεται σχεδόν 2.000 μονάδες – τη μεγαλύτερη πτώση από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους στο Αύγουστος 2011.

Ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν και πότε η αγορά θα φθάσει (ή κατά πόσο), όλοι γνωρίζουμε ότι οι αγορές πέφτουν και πέφτουν. Μερικές φορές, το κάνουν δραματικά (ειδικά όταν συμβαίνουν απροσδόκητα γεγονότα – όπως μια παγκόσμια πανδημία).

Αλλά ένα κραχ στο χρηματιστήριο είναι μόνο κακά νέα εάν χρειάζεστε σύντομα τα χρήματά σας — και δεν πρέπει ποτέ να αγοράζετε μετοχές με χρήματα που θα χρειαστείτε σύντομα.

Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείς

Για τους περισσότερους ανθρώπους που παίζουν το μακροχρόνιο παιχνίδι με τις επενδύσεις τους, ένα κραχ στο χρηματιστήριο δεν θα έπρεπε να είναι θέμα. Να γιατί:

Τα προηγούμενα χρόνια, Ο S&P 500 παρουσίασε σημαντικές πτώσεις, κανένα από τα οποία δεν προκάλεσε μόνιμη ζημιά. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, ωστόσο, η αξία του S&P 500 έχει υπερδιπλασιαστεί.

Αυτά είναι τα καλά νέα, αλλά και τα κακά.

Το γεγονός ότι ο S&P 500 τα πήγε τόσο καλά τα τελευταία χρόνια (παρά το περιστασιακό τρομακτικό χτύπημα) είναι μια υπενθύμιση ότι οι μετοχές εξακολουθούν να είναι μια εξαιρετική μακροπρόθεσμη επένδυση. Αλλά οι μετοχές δεν θα ανεβαίνουν με αυτόν τον ρυθμό για πάντα.

Το πόσα μπορεί να αναμένει ένας μακροπρόθεσμος επενδυτής στο χρηματιστήριο για να κερδίσει για 30 ή 40 χρόνια είναι αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Ιστορικά, ένας μέσος ετήσιος ρυθμός απόδοσης 10% (μη προσαρμοσμένος για τον πληθωρισμό) για 30 χρόνια δεν είναι ασυνήθιστος. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα είναι πάντα έτσι. Αυτό το άρθρο κάνει καλή δουλειά εξηγώντας το γιατί.

Τι πρέπει να κάνετε μετά από ένα κραχ στο χρηματιστήριο;

Τίποτα

Για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουν όταν το χρηματιστήριο καταρρέει είναι κυριολεκτικά τίποτα. Κάθομαι καλά.

Πάρτε μια ανάσα, απενεργοποιήστε τις ειδήσεις και — ό,τι κι αν κάνετε — μην συνδεθείτε για να δείτε τα υπόλοιπα του λογαριασμού σας.

Αντισταθείτε σε κάθε παρόρμηση να πουλήσετε μετοχές

Η πώληση μετοχών σε κατάσταση πανικού είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε μετά από μια κατάρρευση του χρηματιστηρίου. Η επιτυχημένη επένδυση είναι να αγοράζεις χαμηλά και να πουλάς ψηλά. Όταν πουλάς μετά από συντριβή, κάνεις ακριβώς το αντίθετο.

Και αν πιστεύετε ότι μπορείτε απλώς να κάνετε εξαργύρωση προς το παρόν και στη συνέχεια να επιστρέψετε όταν βελτιωθεί η αγορά, σκεφτείτε το εξής: δεν έχετε κανέναν τρόπο να γνωρίζετε πότε θα γυρίσει η αγορά. Και υπάρχει μεγάλο κόστος για να χάσεις μερικές πολύ καλές μέρες στο χρηματιστήριο.

Για παράδειγμα:

  • Εάν επενδύσατε 10.000 $ στον S&P 500 μεταξύ 2002 και 2021 και αφήσετε τα χρήματά σας να επενδύσουν, θα καταλήξετε με 61.685 $, μια ετήσια σύνθετη απόδοση 9,5%.
  • Αν χάσατε τις 10 καλύτερες μέρες, θα τελειώσετε με μόλις 28.260 $, με απόδοση 5,3%.
  • Αν χάσατε τις 20 καλύτερες μέρες, θα είχατε μόλις 16.804 $, με απόδοση 2,6%.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από α 2022 Guide to Retirement by JP Morgan Asset Management.

Αγοράστε μετοχές (αν επρόκειτο ούτως ή άλλως)

Η καλύτερη στιγμή για να αγοράσετε επενδύσεις είναι όταν έχετε χρήματα να επενδύσετε. Η καλύτερη στιγμή για να πουλήσετε επενδύσεις είναι όταν χρειάζεστε χρήματα για κάτι άλλο.

Τούτου λεχθέντος, εάν θέλατε να επενδύσετε, αλλά σύρατε τα πόδια σας για οποιονδήποτε λόγο, μπορεί να δείτε το κραχ του χρηματιστηρίου ως ευκαιρία αγοράς. Όχι, δεν ξέρετε αν η αγορά πρόκειται να ανέβει ξανά ή να συνεχίσει να πέφτει. Αλλά το ξέρετε αυτό: τα αποθέματα είναι περίπου 10% φθηνότερα από ό,τι ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Εάν σκέφτεστε να ξεκινήσετε να επενδύετε, ρίξτε μια ματιά στη λίστα με τους καλύτερους επενδυτικούς λογαριασμούς για νέους επενδυτές.

Εξισορροπήστε ξανά το χαρτοφυλάκιό σας αφού ηρεμήσουν τα πράγματα

Η διαφοροποίηση είναι σημαντική για την επιτυχημένη επένδυση. Αν και είμαι αρκετά επιθετικός επενδυτής, τα ομόλογα και οι τίτλοι ακινήτων αποτελούν περίπου το 20% του χαρτοφυλακίου μου.

Μετά από μια ασταθή περίοδο στην αγορά, η αξία των επενδύσεών σας μπορεί να αλλάξει αρκετά ώστε να μετατοπίσει την πραγματική κατανομή του ενεργητικού σας μακριά από τον στόχο σας. Δεν υπάρχει βιασύνη, αλλά οι μεγάλες κινήσεις στο χρηματιστήριο είναι μια καλή υπενθύμιση για να κάνετε έναν έλεγχο στο χαρτοφυλάκιό σας και να σκεφτείτε να κάνετε κάποιες κινήσεις για να επαναφέρετε το χαρτοφυλάκιό σας σε ισορροπία.

Ένας πόρος που χρησιμοποιώ αυτήν τη στιγμή για αυτό είναι Μέτωπο πλούτου. Άνοιξα λογαριασμό με Μέτωπο πλούτου λόγω κάποιων συγκεκριμένων πραγμάτων που είχαν και μου άρεσαν πολύ, όπως το 529 College Savings Plan. Μου αρέσει επίσης ο λογαριασμός μετρητών τους Wealthfront, ο οποίος έχει κάτι που ονομάζεται Self-Driving Money™. Ουσιαστικά, μπορείτε να αυτοματοποιήσετε τυχόν μετρητά στον λογαριασμό σας ώστε να ρέουν σε διαφορετικούς λογαριασμούς αποταμίευσης και επένδυσης με βάση τους προκαθορισμένους στόχους αποταμίευσης. Κάνει την εξοικονόμηση και την επένδυση απίστευτα εύκολη.

Διαβάστε περισσότερα: Αξιολόγηση Wealthfront: η εμπειρία μου χρησιμοποιώντας το Wealthfront

Οι Robo-σύμβουλοι μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα χρήματά σας όταν το χρηματιστήριο είναι σε ροή

Για τους μη έμπειρους επενδυτές, οι πτώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα τρομακτικές. Αλλά, επίσης, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Όταν είστε νέοι, έχετε χρόνια για να αναπληρώσετε τις πτώσεις στο χρηματιστήριο — επομένως η Gen Z και οι Millennials θα πρέπει να ανησυχούν λιγότερο.

Τούτου λεχθέντος, είναι ακόμα εύκολο να αντιδράσετε άσχημα όταν συμβαίνει κάτι τόσο τρομακτικό. Εκεί μπαίνουν οι ρομπο-σύμβουλοι.

Οι ρομπο-σύμβουλοι δεν αντιδρούν από φόβο όπως εμείς. Μέσω πολύπλοκων αλγορίθμων, επιλέγουν τις καλύτερες μετοχές και ομόλογα για εσάς, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο (και να προσφέρει πολλή ηρεμία) όταν η αγορά είναι σε ροή και πανικοβάλλεστε.

Ακολουθεί μια λίστα με τους αγαπημένους μας ρομπότ συμβούλους για να ξεκινήσετε, αλλά επιτρέψτε μου να μιλήσω για μερικά από τα απόλυτα αγαπημένα μου αυτή τη στιγμή για αυτήν ακριβώς την κατάσταση.

Πρώτα, Βελτίωση είναι καταπληκτικό. Το ξέρω γιατί επένδυσα μαζί τους και νιώθω αρκετά σίγουρος για την ικανότητά μου να επιλέγω μεμονωμένα μετοχές. Αλλά μου αρέσει απλώς η πλατφόρμα τους.

Είναι ένας ρομπο-σύμβουλος που έχει έναν τόνο χαρακτηριστικών (συμπεριλαμβανομένου νέου λογαριασμού μετρητών και αυτόματης συλλογής φορολογικών ζημιών) και το καλύτερο από όλα, δεν έχει ελάχιστη επένδυση. Έτσι, όταν η αγορά είναι αβέβαιη όπως είναι τώρα, μπορείτε να ξεκινήσετε να επενδύετε χωρίς ελάχιστο.

Το άλλο robo που λατρεύω αυτή τη στιγμή είναι το M1. Έχουν μεγάλη ευελιξία εάν θέλετε περισσότερο έλεγχο στο χαρτοφυλάκιό σας, αλλά εξακολουθείτε να θέλετε την ευκολία χρήσης ενός robo-advisor.

Δείτε το πλήρες μου Μ1 ανασκόπησηαλλά το TL;DR είναι ότι είναι προσιτά, εξαιρετικά ευέλικτα και μπορείτε να επενδύσετε σε κλασματικές μετοχές.

Περίληψη

Εν μέσω εικασιών ότι μια επικείμενη ύφεση θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα που θα επηρεάσει ενδεχομένως τις επενδύσεις σας σε μετοχές, θα πρέπει να θυμάστε ότι οι μετοχές εξακολουθούν να είναι μια αποτελεσματική μακροπρόθεσμη επένδυση.

Εάν δεν χρειάζεστε μετρητά αμέσως (στην περίπτωση αυτή, πιθανώς δεν θα έπρεπε να είστε στο χρηματιστήριο εξαρχής), μην πουλήσετε τις μετοχές σας μετά από ένα κραχ. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να καθίσετε σφιχτά και να έχετε υπομονή. Εάν έχετε χρήματα να επενδύσετε, η αγορά μετοχών σε χαμηλά επίπεδα θα μπορούσε να αποδειχθεί μια έξυπνη μακροπρόθεσμη κίνηση κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης. Αφού ηρεμήσουν τα πράγματα, αφιερώστε χρόνο για να ελέγξετε τις επενδύσεις σας και να κάνετε οποιεσδήποτε προσαρμογές για να επαναφέρετε την κατανομή του ενεργητικού σας σε ισορροπία.

Πρόσθετη αναφορά από τον Juan Ruiz.

Διαβάστε περισσότερα