May 13, 2022 By Aown272 0

Ανεμοβλογιά και έρπητα ζωστήρα – Microbe Online

Ο ιός ανεμευλογιάς-ζωστήρα (VZV) είναι ένας ιός DNA που ανήκει στην οικογένεια των α-ερπητοϊών. Προκαλεί ανεμοβλογιά ως πρωτογενή λοίμωξη και έρπη ζωστήρα (έρπητα ζωστήρα) εάν η επανενεργοποίηση συμβεί αργότερα στη ζωή.

 1. Ανεμευλογιά ή ανεμοβλογιά: Είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής λοίμωξη του δέρματος που χαρακτηρίζεται από γενικευμένα διάχυτα αμφοτερόπλευρα φυσαλιδώδη εξανθήματα. Η ανεμοβλογιά εμφανίζεται μετά από πρωτογενή μόλυνση και επηρεάζει κυρίως τα παιδιά.
 2. Ζωστήρας ή έρπητα ζωστήρα: Εμφανίζεται κυρίως στην ενήλικη ζωή, μετά από επανενεργοποίηση του λανθάνοντος ιού της ανεμευλογιάς-ζωστήρα που υπάρχει στα γάγγλια της τριδύμου ή της ραχιαία ρίζας. Τα φυσαλιδώδη εξανθήματα είναι μονόπλευρα και τμηματικά (περιορίζονται στο δέρμα που νευρώνεται από ένα μόνο αισθητήριο γάγγλιο).
Ιός ανεμευλογιάς-ζωστήρα (VZV)

Η ανεμευλογιά είναι λιγότερο μεταδοτική από την ιλαρά, αλλά πιο μεταδοτική από την παρωτίτιδα και την ερυθρά.

Χαρακτηριστικά Χαρακτηριστικό του ιού

 • Δικλωνικός ιός DNA (ds).
 • Μέλος του ερπητοϊού (οικογένεια α-ερπητοϊών του ανθρώπου).
 • Μεμονωμένος ορότυπος (μία επίθεση ανεμοβλογιάς δίνει ισόβια ανοσία).
 • Οι άνθρωποι είναι οι μόνοι γνωστοί ξενιστές δεξαμενής.
Διαφορετικές φάσεις μόλυνσης από τον ιό της ανεμευλογιάς-ζωστήρα
Διαφορετικές φάσεις μόλυνσης από τον ιό της ανεμευλογιάς-ζωστήρα (Πηγή εικόνας: Ref-1)

Ανεμοβλογιά

Μετάδοση

Τρόπος μετάδοσης της ανεμοβλογιάς είναι η άμεση επαφή με δερματικές βλάβες, εισπνοή αερολυμάτων από φυσαλιδώδες υγρό δερματικών βλαβών οξείας ανεμευλογιάς ή ζωστήρα ή αεροζόλ μολυσμένων αναπνευστικών εκκρίσεων. Το άτομο είναι μεταδοτικό 1-2 ημέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος έως ότου αποφλοιωθούν όλες οι φουσκάλες.

Παθογένεση

Ο ιός της ανεμευλογιάς-ζωστήρα εισέρχεται μέσω του βλεννογόνου του ανώτερου αναπνευστικού ή του επιπεφυκότα. Ο VZV μολύνει μακροφάγα και πνευμονοκύτταρα στον αναπνευστικό βλεννογόνο. Ο ιός εξαπλώνεται στο δικτυοενδοθηλιακό σύστημα, αναπαράγεται στους περιφερειακούς λεμφαδένες και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος (πρωτοπαθής ιαιμία). Από την αιματογενή οδό φτάνει στο συκώτι, και στον σπλήνα και πολλαπλασιάζεται εκεί. Εμφανίζεται δευτερογενής ιαιμία και ο VZV που υπάρχει στα μολυσμένα μονοπύρηνα κύτταρα μεταφέρεται στο δέρμα, την αναπνευστική οδό και τους νευρώνες.

 1. Δέρμα: Η αναπαραγωγή του ιού στα επιθηλιακά κύτταρα οδηγεί στην ανάπτυξη τυπικών εξανθημάτων. Η διόγκωση των επιθηλιακών κυττάρων, ο εκφυλισμός με μπαλόνια και η συσσώρευση υγρών ιστών έχουν ως αποτέλεσμα το σχηματισμό κυστιδίων.
 2. Αναπνευστική οδός: Ο VZV αποβάλλεται στις αναπνευστικές εκκρίσεις των μολυσμένων ατόμων που οδηγεί στη μετάδοση της λοίμωξης σε άλλα άτομα.
 3. Νευρώνες: Το VZV αποκτά πρόσβαση στους νευρώνες και υφίσταται λανθάνουσα κατάσταση γάγγλια ραχιαίας ρίζας.
Φυσαλιδώδη εξανθήματα στην ανεμοβλογιά (Πηγή εικόνας: CDC/PHIL)
Τρεις τύποι βλαβών εμφανίζονται συχνότερα σε λοιμώξεις από ανεμευλογιά-ζωστήρα.
κηλιδοβλατιώδεις αλλοιώσεις (βλάβες με ανυψωμένο κόκκινο εξόγκωμα), φυσαλιδώδεις βλάβες (βλάβες που μοιάζουν με φουσκάλες ή γεμάτες υγρό) και βλάβες με κρούστα ή κρούστα.

Κλινικές ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η περίοδος επώασης της ανεμευλογιάς είναι 10-21 ημέρες.

 1. Χαρακτηριστικά φυσαλιδώδες εξάνθημα (Το κυστίδιο της ανεμοβλογιάς που περιβάλλεται από ένα ερυθηματώδες φωτοστέφανο περιγράφεται ως μια δροσοσταλίδα σε ένα ροδοπέταλο) εμφανίζεται σε περίπου 10-23 ημέρες λοιμώξεων από VZV.
 2. Τα εξανθήματα είναι κεντρομόλος στη διανομή; η μεγαλύτερη συγκέντρωση βλαβών παρατηρείται στον κορμό και οι λιγότερες βλάβες στα περιφερικά άκρα.
 3. Διμερής και διάχυτη σε κατανομή.
 4. Τα εξανθήματα εμφανίζονται σε πολλαπλές καλλιέργειες? βλάβες σε διάφορα στάδια εξέλιξης, όπως κηλιδοβλατιδώδες, κυστίδια και ψώρα μπορούν να εντοπιστούν σε μια περιοχή ταυτόχρονα.
 5. Πυρετός εμφανίζεται με κάθε συγκομιδή εξανθημάτων.
Κατανομή εξανθημάτων ανεμοβλογιάς

Η ανεμοβλογιά είναι ασθένεια της παιδικής ηλικίας. Εάν εμφανίζεται σε ενήλικες, είναι πιο σοβαρή με φυσαλιδώδη και αιμορραγικά εξανθήματα. Εάν μια έγκυος μητέρα έπαθε πρωτογενή λοίμωξη από VZV, μπορεί να αναπτύξει συγγενές σύνδρομο ανεμευλογιάς.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές είναι πιο συχνές σε ενήλικες και σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Η δευτερογενής βακτηριακή μόλυνση του δέρματος είναι η πιο συχνή επιπλοκή. Άλλες επιπλοκές είναι η πνευμονία, η προσβολή του ΚΝΣ (παρεγκεφαλιδική αταξία, εγκεφαλίτιδα και άσηπτη μηνιγγίτιδα), το σύνδρομο Reye, η μυοκαρδίτιδα, η νεφρίτιδα, η βλάβη του κερατοειδούς και η αρθρίτιδα.

Ερπης

Ο ζωστήρας ή ο έρπητας ζωστήρας είναι το υποτροπιάζονt μορφή μόλυνσης από τον ιό της ανεμευλογιάς-ζωστήρατο οποίο συνήθως εμφανίζεται αργότερα στη ζωή, όταν ο ιός επανενεργοποιείται υπό πίεση ή με καταστολή του ανοσοποιητικού.

Εξάνθημα από έρπητα ζωστήρα
Εξάνθημα από έρπητα ζωστήρα (Πηγή εικόνας: CDC/PHIL)
 • Οι βλάβες που μοιάζουν με την ανεμοβλογιά εμφανίζονται σε περιορισμένες περιοχές (δερμάτωμα) που νευρώνονται από ένα μόνο γάγγλιο.
 • Τα κυστίδια εμφανίζονται σε δερματική κατανομή, σχεδόν πάντα μονόπλευρα
 • Δερματικές βλάβες: Συνήθως στον θώρακα.
 • Ο έρπητας ζωστήρας ενός μεσοπλεύριου νεύρου προκαλεί φυσαλιδώδη εξανθήματα και καυστικό πόνο στο προσβεβλημένο δερμάτωμα
 • Χρόνιο κάψιμο ή φαγούρα που ονομάζεται μεταερπητική νευραλγία
 • Κηλιδοβλατιδώδες με ερυθηματώδη βάση και συνήθως επουλώνεται σε περίπου δύο εβδομάδες.
 • Η επανενεργοποίηση μπορεί να επηρεάσει το μάτι μέσω του τριδύμου νεύρου και τον εγκέφαλο μέσω του κρανιακού νεύρου VII και VIII.
 • Σε ανοσοκατεσταλμένο, απειλητικό για τη ζωή μπορεί να εμφανιστεί διάχυτη πνευμονία

Διάγνωση

Η χαρακτηριστική εμφάνιση των βλαβών τόσο στην πρωτοπαθή ανεμευλογιά όσο και στον ζωστήρα επιτρέπει μια πιθανή κλινική διάγνωση. Η οριστική διάγνωση στο εργαστήριο μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση δειγμάτων από βλάβες ή αίματος και εξέταση με τις ακόλουθες μεθόδους.

Καλλιέργεια ιών: Ο ιός μπορεί να απομονωθεί από τις βλάβες χρησιμοποιώντας κυτταρικές σειρές. Το VZV παράγει κυτταροπαθητικά αποτελέσματα που μοιάζουν με τον HSV, όπως η διάχυτη στρογγυλοποίηση και η διασπορά των μολυσμένων κυττάρων. Τα ειδικά για τον ιό αντιγόνα μπορούν να ανιχνευθούν στα υγρά καλλιέργειας.

Tzanck κύτταρα (πολυπύρηνα γιγαντιαία κύτταρα σε βλάβες VZV)
Τεστ Tzanck: Σημειώστε την παρουσία ενός πολυπύρηνου γιγαντιαίου κυττάρου (κύτταρο Tzanck) στο κέντρο. (Πηγή εικόνας: CDC PHIL)

Κυτταροπαθολογία: Η χρώση Giemsa των αποξεσμάτων από τη βάση του έλκους (επιχρίσματα Tzanck) αποκαλύπτει κυτταροπαθολογικές αλλαγές παρόμοιες με λοιμώξεις από HSV, όπως ο σχηματισμός πολυπύρηνων γιγαντιαίων κυττάρων.

Ανίχνευση αντιγόνου

Μπορούν να ανιχνευθούν συγκεκριμένα ιικά αντιγόνα χρησιμοποιώντας άμεση χρώση ανοσοφθορισμού.

Ορρολογία

Η πρωτογενής μόλυνση VZV προκαλεί αντισώματα ανοσοσφαιρίνης G (IgG), IgM και IgA. Η αύξηση του τίτλου αντισωμάτων μπορεί να ανιχνευθεί χρησιμοποιώντας διάφορες ορολογικές μεθόδους. Είναι χρήσιμο για τη διάγνωση της ανεμευλογιάς αλλά λιγότερο χρήσιμο στην περίπτωση του ζωστήρα.

Μοριακές Μέθοδοι

Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις πολυμεράσης (PCR) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση γονιδίων ειδικά για τον VZV. Η παρουσία του DNA του ιού μπορεί να αποδειχθεί σε ιστούς, φυσαλιδώδες υγρό, κηλιδοβλατιώδεις αλλοιώσεις ή κρούστες από βλάβες.

Αναφορές και περαιτέρω αναγνώσεις

 • Gershon AA, Breuer J, Cohen JI, et al. Λοίμωξη από τον ιό της ανεμευλογιάς ζωστήρα. Nat Rev Dis Primers. 2015; 1:15016. Δημοσιεύθηκε 2 Ιουλίου 2015. doi:10.1038/nrdp.2015.16
 • Laing KJ, Ouwendijk WJD, Koelle DM, Verjans GMGM. Ανοσοβιολογία της λοίμωξης από τον ιό της ανεμευλογιάς-ζωστήρα [published correction appears in J Infect Dis. 2019 Apr 16;219(9):1514]. J Infect Dis. 2018;218(suppl_2):S68-S74. doi:10.1093/infdis/jiy403
 • De Paschale M, Clerici P. Μικροβιολογικό εργαστήριο και διαχείριση της λοίμωξης από τον ιό της ανεμευλογιάς-ζωστήρα μητέρας-παιδιού. World J Virol. 2016; 5 (3): 97-124. doi:10.5501/wjv.v5.i3.97