May 16, 2022 By Aown272 0

Ποια είναι η καμπύλη απόδοσης και γιατί έχει σημασία;

Τα πράγματα φαίνονται μάλλον ζοφερά για την οικονομία και το χρηματιστήριο αυτή τη στιγμή.

Μετά από έναν σκληρό Απρίλιο για τις μετοχές, τις συνεχιζόμενες υψηλές τιμές για τα πάντα και την έκπληξη στην ΑΕΠ των ΗΠΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2022δεν είναι περίεργο που ανησυχεί ο κόσμος.

Πολλοί λένε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα ύφεσης, χάρη στην επιβράδυνση της ανάπτυξης, τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων. Μετά από μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη που βγήκε από την πανδημία, τα πράγματα αρχίζουν τώρα να φαίνονται τρανταχτά, πράγματι.

Αν και δεν υπάρχουν δείκτες που να προβλέπουν με ακρίβεια 100% τι πρόκειται να συμβεί με την οικονομία και το χρηματιστήριο, υπάρχει ένας δείκτης που έχει αρκετά καλό ιστορικό πρόβλεψης υφέσεων: η καμπύλη αποδόσεων. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σικάγο, η καμπύλη αποδόσεων έχει προμήνυε κάθε ύφεση των ΗΠΑ από το 1970.

Δυστυχώς, η καμπύλη απόδοσης αναβοσβήνει πρόσφατα με προειδοποιητικά σημάδια όταν «ανέστρεψε» τον Μάρτιο του 2022 για πρώτη φορά από το 2019.

Με τόση οικονομική αρνητικότητα και εικασίες, ίσως αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε και αν μπορείτε να προετοιμαστείτε για μια ύφεση. Ας δούμε μερικές βασικές και πιθανές ιδέες.

Τι είναι η «απόδοση»;

Στον χρηματοοικονομικό κόσμο, η απόδοση μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, αλλά στην περίπτωση αυτή αντιπροσωπεύει το ποσό που καταβάλλεται από ένα ομόλογο διαιρούμενο με την τιμή του ομολόγου. Είναι βασικά ένα μέτρο για το πόσο πληρώνεται ένας ομολογιούχος για τη διατήρηση του ομολόγου, σε σχέση με το πόσο ακριβό είναι το ομόλογο σε μια δεδομένη στιγμή.

Όσο υψηλότερη είναι η απόδοση, τόσο περισσότερα χρήματα κερδίζετε, ως ομολογιούχος, ανά δολάριο ομολόγου. Οι αποδόσεις κυμαίνονται προς τα πάνω και προς τα κάτω με βάση την προσφορά και τη ζήτηση για ομόλογα και τα επιτόκια που ορίζει η κεντρική τράπεζα.

Διαβάστε περισσότερα: Πώς να αγοράσετε ομόλογα: η επένδυση σε ομόλογα έγινε εύκολη

Ποια είναι η καμπύλη απόδοσης;

Η καμπύλη αποδόσεων είναι μια γραφική αναπαράσταση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ (ή των αμερικανικών ομολόγων) που λήγουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Το δημόσιο ταμείο είναι το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, το οποίο δημιουργείται όταν η κυβέρνηση δανείζεται χρήματα από επενδυτές. Σκεφτείτε το σαν ένα δάνειο που παίρνει η κυβέρνηση.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει διαφορετικές ανάγκες χρηματοδότησης, συνάπτει αυτά τα δάνεια σε πολλούς χρονικούς ορίζοντες (όρους). Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρονικός ορίζοντας, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η απόδοση του ομολόγου για να αποζημιωθούν οι επενδυτές που δέσμευσαν τα χρήματά τους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα είναι πιο επικίνδυνα από τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα επειδή η τιμή του μακροπρόθεσμου ομολόγου επηρεάζεται περισσότερο από τις κινήσεις των επιτοκίων.

Σε κανονικές περιόδους, η καμπύλη αποδόσεων κλίνει προς τα πάνω και προς τα δεξιά, σημειώνοντας ότι οι επενδυτές αποζημιώνονται για μακροπρόθεσμους κινδύνους.

Σε περιόδους ύφεσης, η καμπύλη αποδόσεων «αντιστρέφεται» και τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν αποζημιώνονται για μακροπρόθεσμους κινδύνους.

Πηγή: Ινστιτούτο Εταιρικών Χρηματοοικονομικώνστιγμιότυπα οθόνης από τον Aubrey Chapnick

Οι καμπύλες αποδόσεων μπορούν επίσης να απεικονιστούν αφαιρώντας την απόδοση των κρατικών ομολόγων με μεγαλύτερη διάρκεια των ΗΠΑ από την απόδοση των ομολόγων με μικρότερη διάρκεια. Εάν δημιουργηθεί ένας αρνητικός αριθμός (που σημαίνει ότι η απόδοση μικρότερης διάρκειας είναι υψηλότερη από την απόδοση μεγαλύτερης διάρκειας), έχει συμβεί αντιστροφή.

Πηγή: Federal Reserve Bank of St. Louisστιγμιότυπο οθόνης από τον Aubrey Chapnick

Ενώ υπάρχουν πολλοί τύποι καμπυλών απόδοσης, μία από τις πιο ακολουθούμενες και σημαντικές καμπύλες απόδοσης είναι η καμπύλη 2 ετών/10 ετών (παραπάνω).

Η καμπύλη απόδοσης 3 μηνών/10 ετών είναι επίσης ένας δείκτης ύφεσης που παρακολουθείται προσεκτικά.

Πώς η καμπύλη αποδόσεων προβλέπει την ύφεση;

Αν και κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς γιατί η καμπύλη αποδόσεων είναι τόσο καλός προγνωστικός παράγοντας ύφεσης, ρίχνει φως στο πώς αισθάνονται οι επενδυτές για τον κίνδυνο και τη συνολική προθυμία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να δανείσουν χρήματα.

Όταν οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις είναι υψηλότερες από τις βραχυπρόθεσμες, οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν κίνητρα να δανείσουν. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τράπεζες δανείζουν καταθέσεις (βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση) ως στεγαστικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων, προσωπικά δάνεια, πιστωτικά όρια κ.λπ., τα οποία γίνονται σε πιο μακροπρόθεσμη βάση. Τέτοιες διαφορές, ή «διασπορά», είναι ο τρόπος με τον οποίο οι τράπεζες βγάζουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους.

Εάν, ωστόσο, το κόστος της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησής τους υπερβαίνει το ποσό που μπορούν να κάνουν με τον μακροπρόθεσμο δανεισμό τους, οι τράπεζες σταματούν να δανείζουν χρήματα — και η οικονομία συρρικνώνεται.

Αυτός είναι ένας από τους πολλούς (πιο απλοϊκούς) λόγους για τους οποίους οι αντιστροφές της καμπύλης απόδοσης συνάγουν μια επερχόμενη ύφεση.

Πηγή: Giphy.com

Θα πρέπει να πουλήσετε τα πάντα εάν αντιστραφεί η καμπύλη απόδοσης;

Ενώ η καμπύλη απόδοσης έχει ισχυρό ιστορικό για την πρόβλεψη κακών οικονομικών συγκυριών, δεν πρέπει να λαμβάνετε βιαστικές αποφάσεις όταν υπάρχει αντιστροφή.

Πρώτον, πρέπει να διατηρηθεί μια αντιστροφή για να προβλέψει μια επερχόμενη ύφεση. Μερικές φορές υπάρχουν ημερήσιες αναστροφές που μπορεί να τρομάξουν τους επενδυτές, αλλά αυτές δεν έχουν την ίδια προγνωστική ισχύ με τις πιο διαρκείς αντιστροφές.

Δεύτερον, χρειάζεται ένα ορισμένο χρονικό διάστημα μετά από μια αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης για να λάβει χώρα μια ύφεση. Ιστορικά, έχει ληφθεί μεταξύ έξι και 24 μηνών για την εμφάνιση ύφεσης μετά από αναστροφή 2 ετών/10 ετών.

Διαβάστε περισσότερα: Πώς να προετοιμαστείτε για μια ύφεση

Τρίτον, ενώ η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων ήταν ένας καλός προγνωστικός παράγοντας οικονομικής ύφεσης, δεν ήταν πάντα καλός προγνωστικός δείκτης της κατακόρυφης πτώσης των αποδόσεων των μετοχών από τη μια μέρα στην άλλη. Η μέση απόδοση του S&P 500 στους 12 μήνες μετά από μια αντιστροφή 2 ετών/10 ετών ήταν 7,4% από το 1978 και 1,4% για το 3μηνο/10ετές.

Αν θέλετε να δεχτείτε κάτι περισσότερο από τον λόγο μου, ακούστε τους θρύλους των οικονομικών, Eugene Fama και Ken French. Διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ των αντιστροφών της καμπύλης απόδοσης και των αποδόσεων των μετοχών και βρήκαν δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι ανεστραμμένες καμπύλες αποδόσεων προβλέπουν ότι οι μετοχές θα έχουν χαμηλότερη απόδοση από τα γραμμάτια του δημοσίου για προβλεπόμενες περιόδους ενός, δύο, τριών και πέντε ετών.

Δεδομένων όλων αυτών των παραγόντων, θα ήταν πολύ δύσκολο να λάβετε συνεπείς και αξιόπιστες αποφάσεις με το χαρτοφυλάκιό σας με βάση αποκλειστικά την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης.

Διαβάστε περισσότερα: Πώς να δημιουργήσετε ένα χαρτοφυλάκιο ανθεκτικό στον πληθωρισμό

Πώς να προετοιμαστείτε όταν η καμπύλη απόδοσης αναστρέφεται

Τώρα που καταλαβαίνετε ποια είναι η καμπύλη απόδοσης και γιατί έχει σημασία, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα οικονομικά σας για να προετοιμαστείτε αν τα πράγματα αρχίσουν να φαίνονται δυσάρεστα.

Εξοικονομήστε περισσότερα

Δεδομένου ότι η καμπύλη αποδόσεων είναι ισχυρός προγνωστικός δείκτης οικονομικής ύφεσης, θα ήταν συνετό να αρχίσετε να εξοικονομείτε περισσότερα εάν ακούσετε ότι έχει αντιστραφεί.

Και δεδομένου ότι η ύφεση συνήθως συνοδεύεται από απώλειες θέσεων εργασίας, δεν είναι ποτέ κακή ιδέα να ξεκινήσετε τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η δουλειά σας κινδυνεύει. Δεδομένης της χρονικής υστέρησης μεταξύ μιας αναστροφής και μιας ύφεσης, αυτό θα σας προσφέρει ένα καλό buffer για να δημιουργήσετε ένα δίχτυ ασφαλείας.

Σχετίζεται με: Ταμεία έκτακτης ανάγκης: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μην προσπαθήσετε να χρονομετρήσετε την αγορά

Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι είναι κακή ιδέα να προσπαθήσετε να μετρήσετε την αγορά.

Θυμηθείτε: οι αντιστροφές της καμπύλης απόδοσης είναι ένα δύσκολο μέτρο για να κρίνουμε τις μελλοντικές άμεσες αποδόσεις των μετοχών, επομένως μην νομίζετε ότι μόνο και μόνο επειδή έχετε παρατηρήσει μία, είναι καιρός να πουλήσετε τα πάντα ή να αρχίσετε να κάνετε short στην αγορά.

Παραμείνετε στην πορεία

Αν και μια αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης μπορεί να σηματοδοτεί μια επικείμενη ύφεση, τα καλά νέα είναι ότι, ιστορικά, οι υφέσεις δεν είναι πολύ μεγάλες κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με Ανάλυση της Capital Group Από τους 10 προηγούμενους οικονομικούς κύκλους από το 1950, οι υφέσεις διήρκεσαν από οκτώ έως 18 μήνες, με τον μέσο όρο να εκτείνεται σε περίπου 11 μήνες.

Μπροστά σε αυτού του είδους τις αντιξοότητες, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για το χαρτοφυλάκιό σας είναι να παραμείνετε ήρεμοι και να διατηρήσετε μια μακροπρόθεσμη προοπτική.

Επιλεγμένη εικόνα: Σοφόν Ναβίτ/Shutterstock.com

Διαβάστε περισσότερα: