May 24, 2022 By Aown272 0

Συχνές ερωτήσεις – Microbe Online

Ο αιτιολογικός παράγοντας της ευλογιάς των πιθήκων είναι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων. Εμφανίζεται κυρίως στα κεντρικά και δυτικά μέρη της Αφρικής, αλλά πρόσφατα, το 2022, υπήρξαν αναφορές για κρούσματα και σε άλλες χώρες. Από την Αφρική έχουν εμφανιστεί κρούσματα σε 15 χώρες (24 Μαΐου 2022), με περισσότερα από 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Γίνεται έρευνα για τα κρούσματά της καθώς αυτή η ασθένεια εμφανίστηκε σε άτομα χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές περιοχές της Αφρικής. Εδώ έχουμε συζητήσει τις συχνές ερωτήσεις σχετικά με αυτήν την ασθένεια.

Ιστορία, διαφορά και μοιραία

Γιατί ο ιός ονομάζεται ευλογιά των πιθήκων;

Ο ιός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στον εργαστηριακό πίθηκο, γι’ αυτό ονομάζεται ευλογιά των πιθήκων.

Πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά;

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1958.

Πότε αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς στον άνθρωπο;

Το πρώτο κρούσμα αυτής της ασθένειας στον άνθρωπο αναφέρθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) το 1970. Σύμφωνα με το CDC, οι περισσότερες λοιμώξεις παρατηρούνται στη ΛΔΚ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε άλλες αφρικανικές χώρες όπως το Καμερούν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκαμπόν, η Λιβερία, η Νιγηρία, η Δημοκρατία του Κονγκό και η Σιέρα Λεόνε.

Μπορεί η ευλογιά των πιθήκων να προκαλέσει πανδημία;

Οι υγειονομικές αρχές προτείνουν ότι δεν θα προκαλέσει πανδημία επειδή τα άτομα χωρίς συμπτώματα δεν είναι μολυσματικά. Η απομόνωση των μολυσματικών μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση της νόσου. Επίσης, δεν μεταδίδεται εύκολα όπως ο Covid19. Ο έλεγχος των υποθέσεων είναι εύκολα δυνατός.

Είναι η ευλογιά τόσο επικίνδυνη όσο η ευλογιά;

Ο αιτιολογικός παράγοντας και των δύο ασθενειών ανήκει στην ίδια οικογένεια. Poxviridae. Η ευλογιά προκαλεί σοβαρή μόλυνση και σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά η ευλογιά είναι πιο ήπια. Η εξάλειψη της ευλογιάς έγινε το 1980.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ευλογιάς και της ευλογιάς;

Η λεμφαδενοπάθεια (πρήξιμο των λεμφαδένων) είναι ένα από τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά απουσιάζει στην ευλογιά. Είναι μια σημαντική διαφορά μεταξύ τους.

Ποια είναι η δεξαμενή του ιού της ευλογιάς των πιθήκων;

Τα τρωκτικά είναι η δεξαμενή ζώων στην Αφρική (Κονγκό, Νιγηρία). Οι πίθηκοι μπορεί να φιλοξενούν τον ιό και να προκαλέσουν μόλυνση και στους ανθρώπους.

Ποια είναι τα διαφορετικά στελέχη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων;

1. Αφρικανικό στέλεχος με ποσοστό θνησιμότητας 1-2%.
2. Στέλεχος Κεντρικής Αφρικής (Κονγκό) με ποσοστό θνησιμότητας 10%.

Ποιο είναι το γενετικό υλικό του ιού της ευλογιάς των πιθήκων;

Το DNA είναι το γενετικό υλικό στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

διαφορά μεταξύ της ευλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων
Πηγή: CDC

Τρόπος Μετάδοσης

Ποιοι είναι οι τρόποι μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων;

  • Ζώο σε άνθρωπο
  • Από δεξαμενές (αφρικανικά τρωκτικά)
  • Άνθρωπος σε άνθρωπο
  • Σπασμένο δέρμα
  • Αναπνευστικής οδού
  • Βλεννογόνος (μάτι, μύτη, στόμα)
  • Άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά και το υλικό της βλάβης
  • Έμμεση επαφή με τη βλάβη με τα μολυσμένα κλινοσκεπάσματα

Πώς το γίνεται μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων. Αυτά τα μεγάλα σταγονίδια δεν μπορούν να ταξιδέψουν περισσότερο από μερικά πόδια. Όταν έχουν παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, μπορεί να μεταδοθεί σε τέτοιες περιπτώσεις. Η μετάδοση συμβαίνει όταν το άτομο έρχεται σε επαφή με το υλικό της βλάβης και τα σωματικά υγρά άμεσα ή έμμεσα.

Πώς γίνεται η μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο;

Η μετάδοση συμβαίνει όταν το μολυσμένο ζώο δαγκώνει ή ξύνει έναν υγιή άνθρωπο. Ομοίως, η παρασκευή κρέατος από θάμνο ή η άμεση ή έμμεση επαφή με το υλικό της βλάβης ενός μολυσμένου ζώου μεταδίδει επίσης άμεσα την ασθένεια. Η έμμεση μετάδοση μπορεί να συμβεί από μολυσμένα κλινοσκεπάσματα.

Ποια είναι η περίοδος επώασης της ευλογιάς των πιθήκων (χρόνος από τη μόλυνση έως την εμφάνιση συμπτωμάτων);

Η περίοδος επώασης της ευλογιάς των πιθήκων είναι 7 έως 14 ημέρες, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 21 ημέρες.

Συμπτώματα

Βλάβες της ευλογιάς των πιθήκων
Monkeypox ( Πηγή: CDC)

Ποια είναι τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων;

Τα κύρια συμπτώματα είναι? πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος, οσφυαλγία, πρησμένοι λεμφαδένες, ρίγη, κακουχία και εξάντληση με ή χωρίς πονόλαιμο και βήχα.

Οι διογκωμένοι λεμφαδένες (λεμφαδενοπάθεια) είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου. Οίδημα των λεμφαδένων εμφανίζεται στον αυχένα (υπογνάθιοι και τραχηλικοί), στις μασχάλες (μασχαλιαία) και στη βουβωνική χώρα (βουβωνική). Μπορεί να εμφανιστεί είτε στη μία πλευρά είτε και στις δύο πλευρές του σώματος.

Τα δευτερεύοντα συμπτώματα είναι εξανθήματα που εμφανίζονται πρώτα στο πρόσωπο και μετά σε άλλα μέρη του σώματος. Οι δερματικές βλάβες είναι επώδυνες ή φαγούρα. Η αλληλουχία εμφάνισης των δερματικών βλαβών είναι ωχρά κηλίδα, βλατίδα, κυστίδιο, φλύκταινα, ψώρα και τέλος, πέφτει.

Πόσο καιρό θα διαρκέσει η νόσος της ευλογιάς των πιθήκων;

Η ασθένεια της ευλογιάς των πιθήκων διαρκεί 2-4 εβδομάδες. Συνήθως είναι μια αυτοπεριοριζόμενη ασθένεια.

Πρόληψη

Ποιο είναι το προληπτικό μέτρο για αυτή την ασθένεια;

Πρέπει να εφαρμόζουμε ασφαλή υγιεινή των χεριών, όπως μάθαμε πριν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή απολυμαντικό με βάση το οινόπνευμα. Επίσης, αποφύγετε την επαφή με το μολυσμένο ζώο ή τα ζώα που φιλοξενούν τον ιό. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (ΜΑΠ) κατά τη φροντίδα των ασθενών και των άρρωστων ζώων. Πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή με το κρεβάτι των ύποπτων ζώων. Ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων πρέπει να απομονωθεί και να φροντιστεί χρησιμοποιώντας τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Εμβόλιο

Υπάρχει εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων;

Υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων. ο Γυνναίος εμβόλιο διπλής δόσης με διαφορά 28 ημερών. Το Jynneos, γνωστό και ως Imvamune ή Imvanex, είναι ένα ζωντανό εξασθενημένο εμβόλιο που χρησιμοποιείται τόσο για την ευλογιά όσο και για την ευλογιά των πιθήκων. Ενώ το εμβόλιο ACAM 2000 είναι εμβόλιο μίας δόσης. Αποτελείται από έναν ζωντανό ιό δαμαλίτιδας. Έχει λάβει άδεια για την ευλογιά σε άτομα τουλάχιστον 18 ετών.

Θεραπευτική αγωγή

Ποια είναι η διαθέσιμη θεραπεία για αυτήν την ασθένεια;

Αν και δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα ακριβή πρωτόκολλα για τη θεραπεία της νόσου, το παραδοσιακό εμβόλιο της ευλογιάς προστατεύει και από την ευλογιά σε κάποιο βαθμό. Προηγούμενες αναφορές έχουν βρει ότι το εμβόλιο της ευλογιάς είναι 85 % αποτελεσματικό στον έλεγχο της ευλογιάς των πιθήκων. Ομοίως, στις ομάδες υψηλότερου κινδύνου χορηγείται προφύλαξη μετά την έκθεση με εμβολιασμό. Για τον έλεγχο της επιδημίας, το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί cidofovir, ST-246 και ανοσοσφαιρίνη δαμαλίτιδας (VIG).

βιβλιογραφικές αναφορές