June 8, 2022 By Aown272 0

Ποιο είναι το υψηλότερο πιστωτικό σκορ που μπορείτε να πάρετε;

Το τυπικό εύρος πιστώσεων για τα πιο δημοφιλή μοντέλα πιστοληπτικής βαθμολογίας, FICO και VantageScore, είναι 300-850. Αυτό το εύρος έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να πιστεύουν ότι χρειάζονται τέλεια πίστωση για να λάβουν τα καλύτερα επιτόκια σε προϊόντα δανεισμού.

γυναίκα στο γυμναστήριο

Ευτυχώς, δεν χρειάζεστε ένα τέλειο πιστωτικό σκορ για να λάβετε ευνοϊκά επιτόκια από τους δανειστές. Αντίθετα, θα πρέπει να στοχεύετε σε πιστωτικό σκορ τουλάχιστον 740 ή υψηλότερο. Η επίτευξη αυτής της βαθμολογίας σάς επιτρέπει να πληροίτε τις προϋποθέσεις για τα χαμηλότερα ποσοστά.

Αυτό το άρθρο θα εξηγήσει γιατί δεν είναι απαραίτητο ένα τέλειο πιστωτικό σκορ και πώς μπορείτε να βελτιώσετε την πίστωσή σας εάν δεν είναι τόσο υψηλό όσο θα θέλατε.

Ποιο είναι το υψηλότερο δυνατό πιστωτικό σκορ;

Το υψηλότερο πιστωτικό σκορ που μπορείτε να πάρετε είναι 850. Τα άτομα με τόσο υψηλή βαθμολογία έχουν σχεδόν τέλεια διαχείριση πίστωσης, γι’ αυτό μόνο 1,2% των καταναλωτών στις ΗΠΑ έχουν επιτύχει αυτό το κατόρθωμα.

Συγκριτικά, το μέσο πιστωτικό σκορ στις ΗΠΑ είναι 704. Ακολουθεί μια επισκόπηση του μοντέλου βαθμολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας FICO:

  • 300-579: Πολύ φτωχό
  • 580-699: Εκθεση
  • 670-739: Καλός
  • 740-799: Πολύ καλά
  • 800-850: Εξαιρετικός

Εάν η υψηλότερη πιστωτική βαθμολογία των 850 σας ακούγεται αδύνατη, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Η επίτευξη ενός τέλειου πιστωτικού σκορ δεν είναι απαραίτητη ή ακόμη και ένας στόχος για τον οποίο θα πρέπει να προσπαθήσετε να σουτάρετε.

Για να πληροίτε τις προϋποθέσεις για τις καλύτερες τιμές, χρειάζεται απλώς να έχετε ένα πιστωτικό αποτέλεσμα στο εύρος “πολύ καλό”. Έτσι, ενώ ένα πιστωτικό σκορ 850 θα ήταν ωραίο, δεν είναι απαραίτητο. Θα πρέπει να στοχεύσετε σε πιστωτικό αποτέλεσμα 740 ή υψηλότερο. Ωστόσο, οτιδήποτε πάνω από το 800 θεωρείται «εξαιρετικό» ή «άριστο» πιστωτικό σκορ.

Γιατί έχει σημασία το πιστωτικό αποτέλεσμά σας;

Το πιστωτικό αποτέλεσμά σας μοιάζει με ένα στιγμιότυπο του πόσο καλά διαχειρίζεστε το χρέος σας. Εάν έχετε υψηλότερα πιστωτικά σκορ, οι δανειστές θα υποθέσουν ότι διατρέχετε λιγότερο κίνδυνο αθέτησης δανείου. Θα πληροίτε τις προϋποθέσεις για τα καλύτερα επιτόκια, ανταμοιβές πιστωτικών καρτών και προωθητικές προσφορές.

Αλλά εάν το πιστωτικό σας σκορ είναι χαμηλό και έχετε ιστορικό μη πληρωμής των λογαριασμών σας εγκαίρως, οι δανειστές θα σας δουν ως μεγαλύτερο κίνδυνο. Μπορεί να εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να σας δανείσουν, αλλά θα πληρώσετε πολύ περισσότερα σε τόκους. Ένα χαμηλό πιστωτικό σκορ σημαίνει ότι θα καταλήξετε να πληρώνετε περισσότερα για πράγματα όπως το στεγαστικό σας δάνειο, τα προσωπικά δάνεια ή τα δάνεια αυτοκινήτων.

Ένα κακό πιστωτικό σκορ μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας με άλλους απροσδόκητους τρόπους. Για παράδειγμα, η Εταιρεία Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού διαπίστωσε ότι το 47% των εργοδοτών λαμβάνει υπόψη τα πιστωτικά σκορ όταν λαμβάνουν αποφάσεις πρόσληψης.

Και οι ιδιοκτήτες μπορούν να ελέγξουν το πιστωτικό αποτέλεσμά σας πριν αποφασίσουν εάν θα σας δεχτούν ή όχι ως ενοικιαστή. Επομένως, εάν το πιστωτικό σας σκορ πέφτει σε ένα από τα χαμηλότερα εύρη, αξίζει να καταβάλετε προσπάθεια για να αυξήσετε τη βαθμολογία σας.

Πώς υπολογίζεται η βαθμολογία FICO μου;

Εάν δεν έχετε εργαστεί ποτέ ενεργά για τη βελτίωση της πίστωσής σας πριν από τότε, μπορεί να αισθανθείτε τρομακτικό όταν μόλις ξεκινήσετε. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία θα είναι πολύ πιο εύκολη εάν κατανοήσετε πώς υπολογίζεται το πιστωτικό αποτέλεσμά σας.

Οι βαθμολογίες FICO υπολογίζονται χρησιμοποιώντας πέντε διαφορετικές κατηγορίες. Σε κάθε κατηγορία δίνεται διαφορετικό βάρος στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τη συνολική σας βαθμολογία:

  • Ιστορικό πληρωμών (35%): Το ιστορικό πληρωμών σας είναι απλώς αν πληρώνετε τους λογαριασμούς σας στην ώρα τους. Αυτή η κατηγορία αντιπροσωπεύει το πιο σημαντικό μέρος του πιστωτικού αποτελέσματός σας. Έτσι, εάν δυσκολεύεστε να κάνετε τις μηνιαίες πληρωμές σας εγκαίρως, η πίστωσή σας θα χτυπήσει.
  • Οφειλές (30%): Πόσο από τη διαθέσιμη πίστωσή σας χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή σε σύγκριση με τη διαθέσιμη πίστωσή σας; Αυτός ο αριθμός είναι αυτό που είναι γνωστό ως δείκτης χρησιμοποίησης της πιστωτικής σας. Εάν μεγιστοποιείτε τακτικά τις πιστωτικές σας κάρτες και καταναλώνετε όλη τη διαθέσιμη πίστωσή σας, αυτό θα είναι ένα σημάδι για τους δανειστές ότι μπορεί να κάνετε υπερβολική επέκταση.
  • Διάρκεια πιστωτικού ιστορικού (15%): Συνήθως, ένα μεγαλύτερο πιστωτικό ιστορικό θα σας βοηθήσει να επιτύχετε υψηλότερη βαθμολογία, επειδή τα πιστωτικά γραφεία έχουν περισσότερα δεδομένα για να συνεργαστούν. Αλλά εάν ο δείκτης χρήσης της πίστωσης είναι χαμηλός και πληρώνετε τους λογαριασμούς σας εγκαίρως, ακόμη και οι νέοι δανειολήπτες μπορούν να επιτύχουν υψηλό πιστωτικό σκορ.
  • Νέα πίστωση (10%): Το άνοιγμα πολλαπλών πιστωτικών λογαριασμών σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πίστωσή σας. Αυτό το γεγονός είναι κάτι που πρέπει να προσέχετε κάθε φορά που σκέφτεστε να βγάλετε μια νέα πιστωτική κάρτα.
  • Πιστωτικό μείγμα (10%): Στους δανειστές και στις εταιρείες πιστωτικών καρτών αρέσει να βλέπουν ότι έχετε διαχειριστεί διαφορετικούς τύπους πίστωσης. Για παράδειγμα, το να έχετε ένα αυτόματο δάνειο, μια πιστωτική κάρτα και ένα δάνειο με δόσεις θα φαίνεται καλύτερο από το να έχετε απλώς τρεις ανοιχτές πιστωτικές κάρτες.

Πώς μπορώ να βελτιώσω τα πιστωτικά μου αποτελέσματα;

Ας ελπίσουμε ότι, μέχρι τώρα, μπορείτε να δείτε ότι δεν υπάρχει κανένα μυστήριο που εμπλέκεται στη βελτίωση των πιστωτικών σας σκορ. Υπάρχουν πολλά πρακτικά βήματα που μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε αμέσως. Παρακάτω παρατίθενται πέντε βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αρχίσετε να βελτιώνετε το πιστωτικό σας σκορ σήμερα.

1. Καταργήστε τυχόν υποτιμητικά σημάδια από την πιστωτική σας έκθεση

Το πρώτο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να ζητήσετε ένα δωρεάν αντίγραφο της πιστωτικής σας έκθεσης από καθένα από τα τρία μεγάλα πιστωτικά γραφεία. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αναζητήσετε τυχόν ανακριβείς πληροφορίες ή υποτιμητικά σημάδια στις πιστωτικές εκθέσεις σας. Εάν υπάρχουν ανακρίβειες, μπορείτε να ζητήσετε να αφαιρεθούν από την πιστωτική σας αναφορά. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να στείλετε μια επιστολή διαφωνίας σε κάθε πιστωτικό γραφείο που το αναφέρει.

Εάν έχετε υποκοριστικά σημάδια ή εκκρεμείς πληρωμές, μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με τον δανειστή σας και να ζητήσετε μια προσαρμογή της υπεραξίας. Αυτό σημαίνει ότι στέλνετε στον δανειστή σας μια επιστολή που προσφέρεται να πληρώσει πλήρως το χρέος με αντάλλαγμα να αφαιρέσει τα σημάδια από την πιστωτική σας έκθεση.

2. Διατηρήστε χαμηλό δείκτη χρησιμοποίησης της πίστωσης

Όπως μπορείτε να δείτε από τον τρόπο υπολογισμού της βαθμολογίας FICO σας, το ποσοστό χρησιμοποίησης της πίστωσης σας παίζει μεγάλο ρόλο στο συνολικό πιστωτικό σας σκορ. Θα πρέπει πάντα να στοχεύετε να διατηρείτε τη χρήση της πίστωσης κάτω από το 30% του πιστωτικού σας ορίου, αλλά όσο χαμηλότερο, τόσο το καλύτερο.

Για να διατηρήσετε έναν χαμηλό δείκτη χρησιμοποίησης πιστώσεων, η προφανής λύση είναι να εξοφλήσετε τα χρέη σας. Ωστόσο, μπορεί επίσης να θέλετε να επικοινωνήσετε με τον εκδότη της πιστωτικής σας κάρτας και να ζητήσετε αύξηση του πιστωτικού ορίου, αλλά στη συνέχεια μην χρησιμοποιήσετε τη διαθέσιμη πίστωση.

3. Διατηρήστε τις κάρτες σας ενεργές

Εάν προσπαθείτε να εξοφλήσετε το χρέος της πιστωτικής σας κάρτας, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να ακυρώσετε τις πιστωτικές σας κάρτες, ώστε να μην ξοδέψετε τίποτα σε αυτές. Αλλά η ακύρωση των παλιών πιστωτικών καρτών είναι σχεδόν πάντα λάθος, επειδή μπορεί να βλάψει τα πιστωτικά σας αποτελέσματα.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να κρατήσετε αυτούς τους λογαριασμούς ανοιχτούς και είτε να μην τους χρησιμοποιήσετε είτε να τους εξοφλήσετε στο τέλος κάθε μήνα. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε το πιστωτικό ιστορικό σας και θα διασφαλίσετε ότι το ποσοστό χρήσης της πίστωσης θα παραμείνει χαμηλό.

4. Πληρώνετε έγκαιρα τους λογαριασμούς σας κάθε μήνα

Η έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών σας κάθε μήνα είναι απαραίτητη εάν θέλετε να διατηρήσετε ένα καλό πιστωτικό αποτέλεσμα. Εάν δυσκολεύεστε να κάνετε έγκαιρες πληρωμές, ίσως χρειαστεί να αξιολογήσετε τον προϋπολογισμό σας και να δείτε εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να περικόψετε για να δημιουργήσετε χώρο για περισσότερες ταμειακές ροές. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ρυθμίσετε τις αυτόματες πληρωμές, ώστε να γνωρίζετε ότι δεν θα καθυστερήσετε ποτέ μια πληρωμή.

5. Χρησιμοποιήστε διάφορους διαφορετικούς λογαριασμούς

Αυτό δεν είναι ένας τεράστιος παράγοντας που επηρεάζει τα πιστωτικά σας σκορ, αλλά είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε διάφορα διαφορετικά προϊόντα δανεισμού. Αυτό θα δείξει στους δανειστές ότι έχετε εμπειρία στην εξόφληση πολλών διαφορετικών τύπων δανείων.

Τελικές σκέψεις

Η επίτευξη του υψηλότερου πιστωτικού σκορ 850 δεν είναι απαραίτητη, αλλά η επίτευξη βαθμολογίας 740 ή υψηλότερη είναι μια καλή ιδέα. Μια βαθμολογία FICO 740 ή υψηλότερη θα διασφαλίσει ότι πληροίτε τις προϋποθέσεις για τις καλύτερες τιμές και θα καταλήξετε να πληρώνετε λιγότερα χρήματα σε τόκους κατά τη διάρκεια της ζωής του δανείου.

Εάν τα πιστωτικά σας σκορ είναι χαμηλότερα από αυτά που θα θέλατε, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Κάνοντας μερικές απλές αλλαγές, μπορείτε να αρχίσετε να βελτιώνετε αμέσως τα πιστωτικά σας αποτελέσματα. Εστιάστε στην έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών σας, στη διατήρηση της χρησιμοποίησης της πίστωσης σας σε χαμηλά επίπεδα και στον τακτικό έλεγχο της πιστωτικής σας αναφοράς για υποτιμητικά σημάδια.