June 10, 2022 By Aown272 0

Νόμος για δίκαιες και ακριβείς πιστωτικές συναλλαγές (FACTA)

Πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​κλοπή ταυτότητας γινόταν απλώς ένα ζήτημα. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν αχαλίνωτο, αλλά όσοι ήξεραν να διαβάζουν τα σημάδια μπορούσαν να προβλέψουν τι θα ερχόταν.

Είχαν δίκιο.

σφυρί σημαίας των ΗΠΑ

το 2018, 14,4 εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ είχαν κλαπεί 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτούς. Οι αριθμοί είναι τόσο συγκλονιστικοί που είναι δύσκολο να τους τυλίξεις ακόμη και το κεφάλι σου.

Τι είναι το FACTA;

Το 2003 ο Πρόεδρος Μπους έκανε προσπάθειες να αντιμετωπίσει το κύμα κλοπής πιστώσεων. Μια τροποποίηση του νόμου περί δίκαιης αναφοράς πιστώσεων (FCRA), με τίτλο Fair and Accurate Credit Transactions Act (FACTA), τέθηκε σε εφαρμογή στις 4 Δεκεμβρίου 2003.

Οι λίγοι άνθρωποι που το γνωρίζουν πιθανότατα το κάνουν μόνο επειδή είναι αυτό που τους επιτρέπει να βλέπουν τις πιστωτικές τους αναφορές δωρεάν. Εξαιτίας αυτής της τροποποίησης, και τα τρία πιστωτικά γραφεία υποχρεούνται να υποβάλλουν δωρεάν πιστωτική έκθεση σε κάθε άτομο που το ζητά μία φορά κάθε δώδεκα μήνες.

Για συμμόρφωση, οι Equifax, Experian και TransUnion δημιούργησαν τον ιστότοπο www.annualcreditreport.com. Οποιοσδήποτε μπορεί να μεταβεί σε αυτόν τον ιστότοπο, να υποβάλει αίτημα και να λάβει μια αναφορά πίστωσης από οποιονδήποτε από τους τρεις οργανισμούς αναφοράς πιστώσεων μία φορά κάθε 12 μήνες.

Αυτό συσχετίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι με το FACTA, αλλά, όπως συμβαίνει συχνά, υπάρχουν περισσότερα σε αυτό. Ο νόμος περιλαμβάνει επίσης σημαντικές διατάξεις για την προστασία των καταναλωτών από την κλοπή ταυτότητας.

Υπάρχουν πολλά για να μιλήσουμε, οπότε αντί να απαριθμήσουμε τις διατάξεις που αναφέρονται στο FACTA, ας προχωρήσουμε αμέσως.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τις ειδοποιήσεις απάτης

Οποιοσδήποτε πιστεύει ότι πρόκειται να πέσει θύμα κλοπής ταυτότητας μπορεί να έχει στο ενεργητικό του μια ειδοποίηση απάτης για 90 ημέρες. Στη συνέχεια, οι εταιρείες αναφοράς πιστώσεων θα τους ειδοποιήσουν εάν κάποιος επιχειρήσει να ανοίξει λογαριασμό στο όνομά του σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί επίσης να εφαρμόσει τη λαβή εάν πιστεύει ότι είναι ήδη θύμα κλοπής ταυτότητας. Από εκεί και πέρα, κάθε οργανισμός αναφοράς πιστώσεων υποχρεούται να αποκαλύψει την προειδοποίηση απάτης ή/και το αίτημα για αναφορές καταναλωτών. Αυτή η ειδοποίηση πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην πιστωτική αναφορά για τουλάχιστον επτά χρόνια μετά το αίτημα ή το συμβάν.

Οι καταναλωτές μπορούν επίσης να ζητήσουν από τις εταιρείες να αφαιρέσουν τα ονόματά τους από λίστες που πωλούνται σε πιστωτικές εταιρείες που αναζητούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Το στρατιωτικό προσωπικό έχει επίσης αυτή την επιλογή ενώ βρίσκεται εν ενεργεία και μπορεί να αφαιρέσει τα ονόματά του για έναν ολόκληρο χρόνο για να προστατευτεί οικονομικά.

Πώς το FACTA προστατεύει τους αριθμούς των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σας

Σύμφωνα με το FACTA, είναι παράνομο να εκτυπώνετε περισσότερους από πέντε αριθμούς χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών σας σε μια απόδειξη. Οποιαδήποτε εταιρεία ή επιχείρηση που κάνει διαφορετικά πρέπει να πληρώσει πρόστιμο ανά παράβαση, που κυμαίνεται από $100 έως $1000. Πολλές εταιρείες έχουν επιβάλει τεράστια πρόστιμα λόγω αυτής της παράβλεψης, η οποία οδηγεί στο κλείσιμο αυτής της επιχείρησης πιο συχνά.

Φυσικά, υπάρχει μια εξαίρεση:

Αυτός ο κανόνας δεν περιλαμβάνει καμία απόδειξη όπου η επιχείρηση πρέπει να γράψει χειρόγραφα ή να αποτυπώσει τον αριθμό στο σημείο πώλησης εάν δεν υπάρχουν άλλα ηλεκτρονικά μέσα. Ας πούμε, για παράδειγμα, εάν η τροφοδοσία ή η υπηρεσία διαδικτύου μιας εταιρείας θα σβήσει.

Τι είναι ο κανόνας της κόκκινης σημαίας;

Αυτή η πτυχή του FACTA απαιτεί από όλους τους ομοσπονδιακούς τραπεζικούς οργανισμούς, την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και την Εθνική Διοίκηση Πιστωτικών Ενώσεων να συνεργαστούν. Απαιτείται να δημιουργήσουν κανόνες και κανονισμούς για να αποτρέψουν πιθανή κλοπή ταυτότητας που προέρχεται από αλλαγές διεύθυνσης. Όπως θα περίμενε κανείς, η ειδοποίηση για αλλαγές διεύθυνσης είναι οι πρώτες ενδείξεις ότι η κλοπή ταυτότητας βρίσκεται σε κίνηση.

Εδώ είναι οι κανόνες της κόκκινης σημαίας:

  1. Όλοι οι χρήστες των αναφορών καταναλωτών πρέπει να ανταποκρίνονται στην αντιμετώπιση των αποκλίσεων.
  2. Όλοι οι εκδότες χρεωστικών και πιστωτικών καρτών πρέπει να αξιολογήσουν εάν μια αλλαγή διεύθυνσης είναι νόμιμη ή όχι, και πρέπει να το πράξουν εντός καθορισμένης χρονικής περιόδου.
  3. Κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα πρέπει να δημιουργήσει και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα πρόληψης κλοπής ταυτότητας.

Πώς γνωρίζετε τα δικαιώματά σας όταν πρόκειται για κλοπή ταυτότητας;

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου απαιτεί και τα τρία πιστωτικά γραφεία να εκτυπώνουν και να διανέμουν τα δικαιώματα των καταναλωτών που πιστεύουν ότι είναι θύματα κλοπής ταυτότητας κατόπιν αιτήματος. Η βιβλιογραφία, την οποία μπορείτε επίσης να βρείτε στο διαδίκτυο www.identitytheft.govείναι μια ολοκληρωμένη πηγή για τα θύματα.

Τι πληροφορίες μπορείτε να βρείτε;

Απαριθμεί το χρόνο που έχετε για να αμφισβητήσετε τις αγορές κλοπής ταυτότητας, πόση ζημία αναμένεται να έχετε και επίσης περιγράφει τα κρατικά και ομοσπονδιακά δικαιώματά σας, καθώς σχετίζονται με άλλες πράξεις, όπως ο νόμος για τη δικαιοσύνη για όλους.

Εάν πιστεύετε ότι είστε θύμα ή αν δεν θέλετε να γίνετε άλλο ένα στατιστικό στοιχείο, αυτός είναι ένας εξαιρετικός ιστότοπος για να ξεκινήσετε να προστατεύετε τον εαυτό σας.

Πώς μπορείτε να αποκλείσετε πληροφορίες από την πιστωτική σας αναφορά;

Η FACTA απαιτεί από τα γραφεία αναφοράς πιστώσεων να σταματήσουν να αναφέρουν πληροφορίες καταναλωτών που ένα άτομο πιστεύει ότι προέρχονται από κλοπή ταυτότητας. Πρέπει να το κάνουν εντός ωρών από τη λήψη των παρακάτω:

  • Αντίγραφο αναφοράς κλοπής ταυτότητας.
  • Ταυτοποίηση των πληροφοριών από τον καταναλωτή.
  • Η δήλωση του καταναλωτή ότι η αγορά δεν είναι κάτι στο οποίο είχαν μέρος.

Ωστόσο, επειδή έγινε το αίτημα δεν σημαίνει ότι οι φορείς θα ακολουθήσουν.

Δείτε πώς μπορούν να αφαιρέσουν τα μπλοκ:

Εάν διαπιστώσουν ότι το άτομο είπε ψέματα (που σημαίνει ότι έκανε, στην πραγματικότητα, αυτές τις αγορές ή τις πληρωμές), εάν υπάρχουν σφάλματα ή ασυνέπειες ή εάν το μπλοκ τέθηκε απλώς κατά λάθος.

Πώς να συντονίσετε τις έρευνες μεταξύ των πιστωτικών γραφείων

Όλες οι εταιρείες παροχής πιστωτικών αναφορών υποχρεούνται να επικοινωνούν μεταξύ τους σχετικά με τυχόν έρευνες καταγγελίας για κλοπή ταυτότητας, αποκλεισμούς ή αιτήματα για ειδοποιήσεις απάτης που έχει ένα άτομο. Αναμένεται επίσης να αναφέρουν όλα τα αιτήματα ή περιστατικά στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου.

Τέλος, η FACTA απαιτεί από την FTC να καθορίσει τρόπους με τους οποίους τα άτομα μπορούν να επικοινωνήσουν με τους σημαντικότερους οργανισμούς αναφοράς πιστώσεων, τους πιστωτές και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εάν πιστεύουν ή γνωρίζουν ότι είναι θύματα κλοπής ταυτότητας.