July 5, 2022 By Aown272 0

Διαφορές μεταξύ βακτηρίων και ιών – Microbe Online

Οι ιοί είναι υπομικροσκοπικά σωματίδια που παράγονται από περίπλοκα συγκροτήματα πρωτεϊνών, νουκλεϊκών οξέων, λιπιδίων και υδατανθράκων. Αυτοί οι μικρότεροι μολυσματικοί παράγοντες μπορούν να μολύνουν κύτταρα ανθρώπου, ζώου, φυτού ή βακτηρίων. Οι ιοί είναι αυστηρά υποχρεωτικά ενδοκυτταρικά παράσιτα που δεν μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς ζωντανούς ξενιστές. Λόγω της έλλειψης ανεξάρτητης ικανότητας αναπαραγωγής, οι ιοί θεωρούνται μη ζωντανοί.

Τα βακτήρια είναι μονοκύτταροι προκαρυώτες. Είναι πανταχού παρόντα και παίζουν τόσο ευεργετικούς όσο και επιβλαβείς ρόλους. Τα βακτήρια χρησιμοποιούνται ως μικροεργοστάσια στις βιομηχανίες για τη σύνθεση διαφόρων σημαντικών ενώσεων, ως καλλιέργεια εκκίνησης για την παρασκευή γιαουρτιού και τυριού και ως προβιοτικά για την πρόληψη λοιμώξεων. Τα παθογόνα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες από μικρές βράσεις έως θανατηφόρες ασθένειες όπως η μηνιγγίτιδα ή η πανώλη.

Μερικά από τα κοινά βακτήρια

Υπάρχουν πολλές ξεκάθαρες δομικές διαφορές μεταξύ βακτηρίων και ιών, όπως το μέγεθος, τα κυτταρικά συστατικά, η φύση και το μέγεθος του νουκλεϊκού οξέος. Άλλες διαφορές έγκεινται στη μέθοδο αντιγραφής, στις απαιτήσεις των κυττάρων-ξενιστών και στα όπλα που χρησιμοποιούνται για τη θανάτωση τους. Το κύριο ερώτημα που πάντα ενδιέφερε πολλούς είναι, είναι οι ιοί ζωντανοί;

Μερικές από τις κύριες διαφορές μεταξύ βακτηρίων και ιών συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα.

Μεταβλητός Βακτήρια Ιούς
Μέγεθος
Κατά προσέγγιση διάμετρος (um)2
Το τυπικό μέγεθος βακτηρίων κυμαίνεται από 1-5 μm. Thiomargarita magnificaτο μεγαλύτερο βακτήριο του κόσμου έχει μήκος έως 2 cm και είναι ορατό με γυμνό μάτι· Είναι 50 φορές μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο γνωστό βακτήριο. Τα περισσότερα σωματίδια του ιού κυμαίνονται από 0,02 μm έως 0,2 μm. Ένας γιγαντιαίος ιός DNA που ονομάζεται Mimivirus έχει μέγεθος σωματιδίων 0,7 μm σε διάμετρο.
ΖΩΗ Τα βακτήρια είναι ζωντανοί οργανισμοί. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι αν οι ιοί είναι ζωντανοί ή μη. Υπάρχει μια μακρά συνεχιζόμενη συζήτηση μεταξύ επιστημόνων με υποστηρικτές και αντιπάλους της.
Δομή Τα βακτήρια έχουν πυρήνα ή νουκλεοειδές, το οποίο περιέχει DNA. αυτό περιβάλλεται από κυτταρόπλασμα, όπου συντίθενται πρωτεΐνες και παράγεται ενέργεια. Οι ιοί έχουν έναν εσωτερικό πυρήνα γενετικού υλικού (είτε DNA είτε RNA) αλλά όχι κυτταρόπλασμα, και έτσι εξαρτώνται από τα κύτταρα-ξενιστές για να παρέχουν τον μηχανισμό για τη σύνθεση πρωτεϊνών και την παραγωγή ενέργειας.
Φύση της εξωτερικής επιφάνειας Άκαμπτο τοίχωμα που περιέχει πεπτιδογλυκάνη Πρωτεϊνικό καψίδιο και λιποπρωτεϊνικό περίβλημα
Κινητικότητα Μερικά από τα βακτήρια είναι κινητικά. Αυτά τα βακτήρια κινούνται μέσω μαστιγίων. Οι ιοί είναι μη κινητικοί
Μέθοδος Αντιγραφής Τα βακτήρια αναπαράγονται με δυαδική σχάση κατά την οποία το ένα γονικό κύτταρο διαιρείται για να δημιουργήσει δύο κύτταρα απογόνων διατηρώντας παράλληλα την κυτταρική του δομή. Οι ιοί αποσυναρμολογούνται, παράγουν πολλά αντίγραφα του νουκλεϊκού οξέος και της πρωτεΐνης τους και στη συνέχεια επανασυναρμολογούνται σε πολλαπλούς απογόνους ιούς.
Απαιτήσεις κυττάρου κεντρικού υπολογιστή για αντιγραφή Οι ιοί είναι υποχρεωτικά ενδοκυτταρικά παράσιτα. Πρέπει να αναπαράγονται μέσα στα κύτταρα-ξενιστές επειδή δεν διαθέτουν συστήματα πρωτεϊνοσύνθεσης και παραγωγής ενέργειας. Με εξαιρέσεις των ρικέτσιων και των χλαμυδίων, που απαιτούν επίσης ζωντανά κύτταρα-ξενιστές για ανάπτυξη, τα βακτήρια μπορούν να αναπαραχθούν εξωκυτταρικά.
Φύση του νουκλεϊκού οξέος Τα βακτήρια περιέχουν τόσο DNA όσο και RNA. Οι ιοί περιέχουν είτε DNA είτε RNA αλλά όχι και τα δύο.
Μέγεθος γονιδιώματος Το μέγεθος του βακτηριακού γονιδιώματος κυμαίνεται από 0,6 έως 8,0 megabases (Mb) και γενικά κωδικοποιεί 600-6000 πρωτεΐνες. Για παράδειγμα, Ε. coli Το στέλεχος Κ12 έχει μέγεθος γονιδιώματος 4,6 εκατομμυρίων βάσεων (mb). Οι ιοί ποικίλλουν δραματικά σε μεγέθη γονιδιώματος. Το μέγεθος των ιών DNA είναι μεγαλύτερο από αυτό των ιών RNA. Το μέγεθος του γονιδιώματος των ιών κυμαίνεται από το μικρότερο (0,859 kbp) που έχει καταγραφεί στον Circovirus έως το μεγαλύτερο (1,9 εκατομμύρια ζεύγη βάσεων) στον Mimivirus. Το γονιδίωμα του ιού της γρίπης (ιός γρίπης) περιέχει μόνο 15.000 νουκλεοτίδια.
Παραδείγματα Μερικά από τα κοινά παραδείγματα βακτηρίων είναι Lactobacillus spp, E. coli, Salmonella Typhi, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Mycobacterium tuberculosis, Neisseria gonorrhea, και τα λοιπά. Μερικοί ευρέως γνωστοί ιοί είναι ο ιός της γρίπης (ιός της γρίπης), ο ρινοϊός, ο ροταϊός, ο κοροναϊός, ο ιός της ιλαράς, ο HIV, ο ιός της ηπατίτιδας Β, ο ιός της λύσσας κ.λπ.

* 1 Mb = 1.000.000 βάσεις

Μπορείτε να επισκεφτείτε αυτό το blog αν σας ενδιαφέρει να μάθετε τη διαφορά μεταξύ βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων.

Αναφορές και περαιτέρω αναγνώσεις

  1. Brown N & Bhella D (2016). Are Viruses Alive, Τεύχος: Τι είναι η ζωή? Μικροβιολογική Εταιρεία.
  2. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ βακτηρίων και ιών; Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ Αυστραλίας. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2022 από https://imb.uq.edu.au/article/2020/04/difference-between-bacteria-and-viruses
  3. Claverie JM, Grzela R, Lartigue A, Bernadac A, Nitsche S, Vacelet J, Ogata H, Abergel C. Mimivirus και Mimiviridae: γιγάντιοι ιοί με αυξανόμενο αριθμό πιθανών ξενιστών, συμπεριλαμβανομένων κοραλλιών και σπόγγων. J Invertebr Pathol. 2009 Jul;101(3):172-80. doi: 10.1016/j.jip.2009.03.011. Epub 2009 18 Μαΐου. PMID: 19457438.
  4. Volland JM, Gonzalez-Rizzo S, Gros O, Tyml T, Ivanova N, Schulz F, Goudeau D, Elisabeth NH, Nath N, Udwary D, Malmstrom RR, Guidi-Rontani C, Bolte-Kluge S, Davies KM, Jean MR , Mansot JL, Mouncey NJ, Angert ER, Woyke T, Date SV. Ένα βακτήριο μήκους εκατοστών με DNA που περιέχεται σε μεταβολικά ενεργά, συνδεδεμένα με τη μεμβράνη οργανίδια. Επιστήμη. 2022 Jun 24;376(6600):1453-1458. doi: 10.1126/science.abb3634. Epub 2022 23 Ιουνίου. PMID: 35737788.