August 10, 2022 By Aown272 0

Βραβεία Telstra NATSIAA 2022 | Habitus Living

Οι νικητές των βραβείων Telstra National Aboriginal και Torres Strait Islander Art Awards ανακοινώθηκαν για την έκθεση του 2022.

Η Margaret Rarru Garrawurra, Senior Yolŋu artist από τη Laŋarra, Arnhem Land in the Northern Territory είναι η διάσημη νικήτρια του βραβείου Telstra Art Award 100.000 $ 2022 με Dhomala (παντάνο παντάρι) 2022.

«Ήμουν με τις αδερφές μου όταν έμαθα ότι κέρδισα. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι. Μας κάνει περήφανους που πήραμε το πρώτο βραβείο. Αυτός είναι ένας Μακασσάνος δωμάτιολα (πανι ΠΛΟΙΟΥ). Οι Yolŋu παρακολουθούσαν τους Makassan να υφαίνουν τα δικά τους δωμάτιολα με τον καιρό… μετά άρχισαν να τα φτιάχνουν», λέει η Margaret Rarru Garrawurra.

Βραβεία Telstra NATSIAA 2022 - Margaret Rarru Garrawurra, Dhomala
Margaret Rarru Garrawurra, DhomalaΝΑΤΣΙΑΑ 2022

«Συγχαρητήρια στην κυρίαρχη υφαντή, Margaret Rarru Garrawurra για τη νίκη αυτού του πολυπόθητου βραβείου. Με γοήτευσε το πώς μετέτρεψε τις γνώσεις της για την ύφανση Yolŋu σε αυτήν την εμβληματική σχεδιαστική τυπολογία Makassan», λέει ο Adam Worrall, Διευθυντής Μουσείου και Πινακοθήκης της Βόρειας Επικράτειας (MAGNT).

Βραβεία Telstra NATSIAA 2022 - Ms D. Yunupiŋu, Yunupiŋu – The Rock
Κα D. Yunupiŋu, Yunupiŋu – The RockΝΑΤΣΙΑΑ 2022

Άλλοι νικητές περιλαμβάνουν:

  • Το βραβείο ζωγραφικής Telstra Bark παρέλαβε η κα D Yunupiŋu, Yunupiŋu – The Rock 2021 Yirrkala, NT
  • Το βραβείο Wandjuk Marika Memorial 3D (με χορηγία της Telstra) κέρδισε η Bonnie Burangarra και η Freda Ali Wayartja, An-gujechiya 2021 Yilan, NT
  • Το βραβείο πολυμέσων Telstra πήγε στον Jimmy John Thaiday, Πέρα από τις γραμμές 2022, Erub, Torres Strait, QLD
  • Το βραβείο Telstra Emerging Artist πήγε στη Louise Malarvie, Pamarr Yara 2022, Kununurra, WA
  • Το βραβείο Telstra Works on Paper έλαβε ο Gary Lee – Nagi2022, Garramilla / Darwin, NT
  • Το Telstra General Painting Award πήγε στην Betty Muffler Ngangkari Ngura (Χώρα που θεραπεύει) 2021, Indulkana, Α.Ε
Βραβεία Telstra NATSIAA 2022 - Bonnie Burangarra και Freda Ali Wayartja, An-Gujechiya
Η Bonnie Burangarra και η Freda Ali Wayartja, An-gujechiyaΝΑΤΣΙΑΑ 2022

Τώρα ο πιο πλούσιος βραβείο τέχνης Στην Αυστραλία, το 2022 Telstra NATSIAA προσελκύει πρωτοφανή ταλέντα με 63 Αβορίγινες και καλλιτέχνες από τα νησιά του Torres Strait που ανακηρύχθηκαν φιναλίστ. 33 φιναλίστ είναι από τη Βόρεια Επικράτεια με 12 από τη Δυτική Αυστραλία, 11 από τη Νότια Αυστραλία, έξι από το Κουίνσλαντ, συμπεριλαμβανομένου ενός καλλιτέχνη από το Torres Strait Island και ενός καλλιτέχνη από τη Βικτώρια.

Επιπλέον, το πάνελ επιλογής είναι εξαιρετικό με τον Wadjarri, τον Nhanda και τον Nyoongar, τον καλλιτέχνη και τον επιμελητή του Κέντρου Τεχνών Fremantle, Glenn Iseger-Pilkington. Γίνεται μέλος της Gulumirrgin (Larrakia), της Wadaman και της γυναίκας Karajarri και της επιμελήτριας της Εθνικής Πινακοθήκης της Αυστραλίας Tina Baum. και Arabana, Mualgal και Wuthathi γυναίκα και επιμελήτρια MAGNT Rebekah Raymond.

Bonnie and Freda, εικόνα ευγενική προσφορά MAGNT, από τον Charlie Bliss

«Το 2022 αναθεωρήσαμε έναν τεράστιο αριθμό εξαιρετικών έργων, κάτι που ήταν απίστευτα ενθαρρυντικό δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετώπισαν οι καλλιτέχνες και οι κοινότητες τους τελευταίους 12 μήνες. Επαινούμε όλους τους καλλιτέχνες που κατάφεραν να δημιουργήσουν έργα κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας, των πρόσφατων πλημμυρών και των έντονων καιρικών φαινομένων και των αμέτρητων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν ως άτομα, οικογένειες και κοινότητες», λέει η επιτροπή επιλογής.

«Η λήψη ενός τέτοιου όγκου σπουδαίων υποβολών έκανε τη δουλειά μας ως επιτροπή επιλογής ακόμη πιο δύσκολη. Αυτό που μας έμεινε μετά από τρεις ημέρες συζήτησης, είναι μια επιλογή έργων από όλη αυτήν την ήπειρο που αποτελεί απόδειξη της ανθεκτικότητας των Αβορίγινων και των νησιωτών του Torres Strait καλλιτεχνών, δημιουργών, κηδεμόνων και κοινοτήτων. Είναι μεγάλη τιμή να επιλέγω από έναν τόσο μεγάλο αριθμό υποβολών και να γιορτάζω τη μοναδική πρακτική κάθε καλλιτέχνη.”

Margarat Rarru Garrawurra. Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά MAGNT, τραβηγμένη από τον Charlie Bliss

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει αυτή η ιστορία για την ιθαγενή καλλιτέχνη Minnie PwerleΣυγγραφέας:

Gillian Serisier

Gillian Serisier

Η Gillian Serisier είναι αρχισυντάκτρια του Indesign Media Asia Pacific, όπου καλύπτει όλες τις γωνιές του σχεδιασμού και της τέχνης σε όλο το δίκτυο Habitus και Indesign. Η Gillian έχει συνεισφέρει σε πολλές εξαιρετικές δημοσιεύσεις και οι εκτενείς γνώσεις της και τα αιχμηρά λόγια της συνιστούν συναρπαστική αφήγηση.