August 11, 2022 By Aown272 0

Πώς να φτιάξετε ένα θερμοκήπιο με μπαταρία για το κλίμα

Η κλιματική μπαταρία είναι ένα σύστημα θέρμανσης εδάφους-αέρα που αποτελείται από μια σειρά υπόγειων σωλήνων που κυκλοφορούν τον αέρα αρκετά πόδια κάτω από την επιφάνεια της γης. Ο αέρας που κυκλοφορεί βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και της υγρασίας μεταφέροντας θερμότητα μεταξύ του εδάφους και του αέρα.

Κάθε κιτ θερμοκηπίου Growing Dome συνοδεύεται από μια μίνι μπαταρία κλιματισμού των ειδών που αποκαλούμε Σύστημα Εξαερισμού Εδάφους, παλαιότερα γνωστό ως σύστημα κεντρικού αέρα ή σύστημα θέρμανσης και ψύξης του εδάφους. Χρησιμοποιεί σωλήνες κάτω από τις περιμετρικές κλίνες εδάφους για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας μεταξύ του εδάφους στα υπερυψωμένα κρεβάτια και του αέρα πίσω από την υπέργεια λίμνη.

Τι γίνεται όμως αν θέλετε να κάνετε ένα βήμα παραπέρα και να βάλετε μια κλιματική μπαταρία πλήρους μεγέθους κάτω από ολόκληρο το αποτύπωμα ενός Growing Dome; Αυτό ακριβώς έκαναν οι ιδιοκτήτες Dome Gary Mass και η σύζυγός του Cindy με το θερμοκήπιό τους 26′ στο Longmont του Κολοράντο.

Γιατί να φτιάξετε μια μπαταρία κλιματισμού;

Ο Γκάρι και η Σίντι ήταν πάντα αφοσιωμένοι στο «αναπτύξτε τον δικό σας τρόπο ζωής». Όταν μετακόμισαν στο παντοτινό τους σπίτι, φύτεψαν μια αυλή γεμάτη τροφή και αυτοφυή φυτά. Το τροφικό δάσος τους έχει τα πάντα, από φράουλες και χόρτα μέχρι Gayfeather, αλλά ο Gary ήθελε ένα τροπικό περιβάλλον για να καλλιεργήσει τα πράγματα που απλά δεν μπορείτε να καλλιεργήσετε έξω στο Κολοράντο. Έτσι ξεκίνησε η μακρά και ανταποδοτική διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής μιας κλιματικής μπαταρίας για τη διατήρηση της τροπικής τους όασης.

Πώς να φτιάξετε μια μπαταρία θερμοκηπίου για το κλίμα

Ο Gary συνδύασε πολλές διαφορετικές τεχνολογίες στην προσπάθειά του να οικοδομήσει ένα τροπικό περιβάλλον. Η διαδικασία ήταν αρκετά χρονοβόρα αλλά απλή, αν είστε πρόθυμοι να καταβάλετε προσπάθεια. Είχε την καλοσύνη να μας αναλύσει τη διαδικασία και να την περιγράψει λεπτομερώς.

Ξεκίνησε επίσημα το έργο του στις 22 Ιουνίου 2017 σπάζοντας έδαφος και σκάβοντας μια πολύ μεγάλη τρύπα χρησιμοποιώντας μια νοικιασμένη εκσκαφέα. Η τρύπα ήταν 4,5 πόδια βάθος και 32 πόδια σε διάμετρο που έκανε ΠΟΛΥ βρωμιά. Στη συνέχεια έριξε ένα υποσέλιδο 15 όψεων για να χτίσει τον τοίχο ICF (Μονωμένη Μορφή Σκυροδέματος) στην κορυφή. Αυτός ο τοίχος είναι τελικά αυτό στο οποίο είναι αγκυροβολημένο το 26′ Growing Dome.

Αφού έσκαψε και ισοπέδωσε τη γιγάντια τρύπα στην πίσω αυλή, ο Γκάρι έκανε ακόμα περισσότερα σκάψιμο. Αυτή τη φορά ήταν για ένα όρυγμα από το σπίτι μέχρι το Dome για να έχει νερό και ρεύμα στο θερμοκήπιο. (Αυτό δεν είναι απαραίτητο βήμα, αλλά συνιστούμε ανεπιφύλακτα να το κάνετε αν μπορείτε. Κάνει το πότισμα και το γέμισμα της λίμνης πολύ πιο εύκολο!)

Αφού μετακινήσετε όλη τη βρωμιά, ήρθε η ώρα να εγκαταστήσετε το ICF. Αν και συνήθως προτείνουμε τσιμεντένιες προβλήτες για μια τυπική εγκατάσταση Growing Dome, ένα ICF είναι απαραίτητο για μια μπαταρία κλιματισμού. Ο σκοπός του ICF είναι να μονώσει τη γη κάτω από τον Θόλο, κάτι που θα βοηθήσει στην παροχή μεγαλύτερης ρύθμισης της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια όλων των εποχών. Έχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι εμποδίζει τα τρωκτικά να τρυπώσουν κάτω και μέσα στον Θόλο.

Το τοπικό σας τμήμα κτιρίων θα μπορεί να σας παρέχει πληροφορίες για το τοπικό βάθος παγετού σας, το οποίο θα υπαγορεύσει πόσο βαθιά θα πρέπει να είναι η ICF σας. Ο Gary και η Cindy χρησιμοποίησαν ένα προϊόν ICF από Nudura και προσέλαβε έναν τοπικό εργολάβο σκυροδέματος για να βοηθήσει σε αυτό το μέρος του έργου.

Υπάρχουν επιλογές ICF «στο βαθμό» και «πάνω από το βαθμό». Η επιλογή που θα επιλέξετε θα σας βοηθήσει να μονώσετε περαιτέρω τα υπερυψωμένα κρεβάτια σας στην εσωτερική περίμετρο. Το ICF ανώτερης ποιότητας είναι ιδανικό για πελάτες σε ψυχρά κλίματα που δεν θα τοποθετούν κρεβάτια γύρω από την εξωτερική περίμετρο του Dome. Εάν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε εξωτερικά περιμετρικά κρεβάτια, τότε η επιλογή at grade θα λειτουργήσει εξίσου καλά. Το χώμα στο εσωτερικό των κρεβατιών στο εξωτερικό του Θόλου παρέχει μεγάλη μόνωση για το εσωτερικό. Εάν επιλέξετε να τοποθετήσετε εξωτερικά κρεβάτια μόνο στη μία πλευρά του Dome, προτείνουμε τη νότια πλευρά.

Στη συνέχεια ήρθε η εγκατάσταση της ίδιας της μπαταρίας κλιματισμού. Ο Gary χρησιμοποίησε ένα σχέδιο συστήματος μεταφοράς θερμότητας εδάφους αέρα (GAHT®) από την Ceres Greenhouse Solutions. Προτείνουμε επίσης τους Michael Thompson και Jerome Osentowski με Σχεδιασμός Eco Systems. Μετά την εγκατάσταση του συστήματος μπαταριών κλιματισμού κάτω από το θερμοκήπιό τους, γέμισαν χρησιμοποιώντας τη βρωμιά που αφαιρέθηκε από την τρύπα. Ο Γκάρι είχε πολλή βοήθεια από γείτονες, φίλους και την τοπική ομάδα ποδοσφαίρου γυμνασίου γιατί όπως είπαμε ήταν ΠΟΛΥ βρωμιά. Ολοκλήρωσε αυτό το μέρος του έργου στις 12 Σεπτεμβρίου, χρειάζοντας περίπου τρεις μήνες για να το ολοκληρώσει.

Εγκατάσταση θερμοκηπίου & άλλων συστημάτων

Το έργο δεν τελείωσε εκεί. Η εγκατάσταση του συστήματος GAHT® ήταν το πρώτο βήμα και ακολούθησε εγκατάσταση ενός Growing Dome 26′, κατασκευή υπερυψωμένων κρεβατιών και εισαγωγή ζωντανού χώματος για να γεμίσει τα κρεβάτια. Προχωρήστε γρήγορα σε μερικές άλλες φοβερές προσθήκες που έχει κάνει ο Gary στο θερμοκήπιό του, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης ενός ενσωματωμένου θερμαντήρα δεξαμενής στη λίμνη του (που λειτουργεί ως η κύρια πηγή θερμικής μάζας του θερμοκηπίου) για την αναπαραγωγή Tilapia και για να διατηρεί τα ψάρια Koi του χαρούμενα.

Εκτός από τη θερμάστρα λιμνών, ο Gary πρόσθεσε επίσης ένα σύστημα παρακολούθησης του κλίματος που παρακολουθεί τις μέσες υψηλές και χαμηλές τιμές για τη θερμοκρασία και την υγρασία στο θερμοκήπιο, καθώς και ένα προηγμένο σύστημα φιλτραρίσματος λιμνών. Τα τελευταία χρόνια παρακολούθησης των θερμοκρασιών, ο Γκάρι συνειδητοποίησε ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας ο Θόλος του γίνεται πολύ πιο ζεστός από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Για να δημιουργήσει πιο σταθερές θερμοκρασίες, ο Gary παρήγγειλε πρόσφατα ένα ψυγείο βάλτου για να ψύξει το θερμοκήπιο. Δεν το έχει εγκαταστήσει ακόμα, αλλά ανυπομονούμε να σας πούμε περισσότερα για την εμπειρία του όταν το κάνει.

Απολαμβάνοντας τους καρπούς της εργασίας τους

Μετά από όλη αυτή τη δουλειά, ο Γκάρι και η Σίντι απολαμβάνουν επιτέλους τους καρπούς της δουλειάς τους. Εννοούμε τα φρούτα κυριολεκτικά. Ο Γκάρι έχει καλλιεργήσει όλα τα είδη εκπληκτικών τροπικών και εξωτικών φρούτων όπως μπανάνες, παπάγια, φρούτο του πάθους, αστεράκι, φρούτο δράκου και ένα δέντρο από τη Δυτική Αφρική που ονομάζεται moringa. Είναι γνωστό ότι έχει επτά φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, εννέα φορές περισσότερη πρωτεΐνη από το γιαούρτι και δεκαεπτά φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα!

Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το θερμοκήπιο του Gary αυτή την άνοιξη για την ετήσια περιοδεία στον κήπο του Festival of Flowers που πραγματοποιήθηκε από το γραφείο επέκτασης του CSU και το Longmont Symphony. Ήταν πραγματικά ένα καταπληκτικό θέαμα να το δεις. Εάν ενδιαφέρεστε να περιηγηθείτε στο θερμοκήπιο της μπαταρίας του Gary and Cindy, θα χαρούμε να σας συνδέσουμε. Απλώς στείλτε μας email στο grow@growingspace.com ή καλέστε μας στο 970-731-2120.


Μπορείτε να βρείτε όλους τους Προτεινόμενους Θόλους μας με επισήμανση στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “Ο ευτυχισμένος καλλιεργητής» στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων μας (Facebook και Ίνσταγκραμ), και στο blog μας. Στο τέλος του έτους, δημιουργούμε ένα ετήσιο ημερολόγιο που περιλαμβάνει κάθε Dome of the Month. Τα στέλνουμε σε όλους τους συμμετέχοντες στο Featured Dome, μαζί με ένα δώρο καλούδια κηπουρικής του Growing Spaces! Κάντε αίτηση εδώ.

Εγγραφείτε στον Εσωτερικό Κύκλο

Ένα αποκλειστικό μέρος για κηπουρούς όλο το χρόνο. Ελάτε μαζί μας για να λαμβάνετε το μηνιαίο νέο μας δημοσίευμα, “The Happy Grower”. Όπου παρέχουμε ιστορίες κοινότητας, ενημερώσεις εκδηλώσεων, συμβουλές ειδικών κηπουρικής και αποκλειστικές προσφορές.