August 20, 2022 By Aown272 0

The Hoop Dreams των Κοινοτήτων σε όλο τον Κόσμο – THE DIRT

Σχολική παιδική χαρά Charter, Χάρλεμ, Νέα Υόρκη 2007 / Bill Bamberger

Γιατί να φωτογραφίζετε γήπεδα μπάσκετ αλλά να αφήνετε έξω τους παίκτες; Για τον φωτογράφο Bill Bamberger, τα γήπεδα μπάσκετ λένε από μόνα τους μια συναρπαστική ιστορία. Είναι σημάδια παιχνιδιού — και κοινοτικής ζωής. Το περιβάλλον που περιβάλλει ένα δικαστήριο λέει πολλά για την κοινότητα που το δημιούργησε.

Σε Στεφάνιαμια νέα έκθεση στο National Building Museum στην Ουάσιγκτον, DC, η Bamberger και η επιμελήτρια Chrysanthe Broikos επεξεργάστηκαν τις 22.000 εικόνες των γηπέδων μπάσκετ που τράβηξε η Bamberger σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 15 χρόνια σε μόλις 75.

Στην προεπισκόπηση, ο Bamberger είπε ότι του κίνησαν το ενδιαφέρον οι εννοιολογικοί καλλιτέχνες Οι διάσημες φωτογραφίες των Bernd και Hilla Becher από πύργους νερού και άλλα βιομηχανικά κτίρια. Το δίδυμο τράβηξε αντικείμενα σε μαύρο και άσπρο, στο «ίδιο ουδέτερο φως», από την ίδια γωνία, αναγκάζοντας τον θεατή να παρατηρήσει τις μικρές διαφορές μεταξύ των βιομηχανικών υπολειμμάτων. Το αποτέλεσμα ήταν «δεν υπήρχε πλαίσιο».

Η Bamberger είναι σαφώς εμπνευσμένη από πτυχές της προσέγγισής τους. Το επίκεντρο αυτής της έκθεσης είναι εξ ολοκλήρου σε ένα χτισμένο αντικείμενο – το γήπεδο μπάσκετ. Ωστόσο, αποκλίνει από την πορεία τους, τονίζοντας το πλαίσιο – τα περιβάλλοντα που περιβάλλουν τα γήπεδα μπάσκετ.

Σε μια φωτογραφία ενός γηπέδου σε παιδική χαρά τσάρτερ σχολείου στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, μπορεί κανείς να δει το «χρώμα και την ποικιλομορφία του τόπου» (βλ. εικόνα στην κορυφή).

Αντίθετα, στο Φοίνιξ της Αριζόνα, το γήπεδο μπάσκετ σε ένα πλούσιο σχολείο σχεδόν συνδυάζεται με το τοπίο, με τις άκρες του να ξεθωριάζουν στην έρημο.

Δημόσια σχολική παιδική χαρά, Σεντόνα, Αριζόνα 2009 / Bill Bamberger

Σε μια παιδική χαρά εκκλησία στην Kinihara της Ρουάντα, όπου επισκέφτηκε ο Bamberger με τη σύντροφό του, η οποία είναι ερευνήτρια HIV/AIDS, η «εφευρετικότητα» της κοινότητας είναι εμφανής — οι χειροποίητοι στύλοι του μπάσκετ είναι φτιαγμένοι από κορμούς δέντρων, το ταμπλό αποτελείται από παλιές ξύλινες σανίδες, και το χείλος είναι κατασκευασμένο από ευρεθέν μέταλλο. Ο χώρος από τον οποίο οι παίκτες πυροβολούν οριοθετείται από τούβλα ενσωματωμένα στο έδαφος αντί για τις συνηθισμένες ζωγραφισμένες γραμμές.

Παιδική χαρά εκκλησίας, Kinihira, Ρουάντα 2013 / Bill Bamberger

Στεφάνια μπάσκετ αναδύονται παντού όπου υπάρχει ζωή — στις πλευρές των κτιρίων και των σπιτιών και στους δρόμους. Μία από τις αγαπημένες φωτογραφίες του Bamberger είναι ένα στεφάνι σε ένα σιλό σιτηρών στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

Grain silo, Portland, Oregon 2007 / Bill Bamberger

Και ένα τηλεφώνημα λέει από τις φωτογραφίες ποια τσέρκια είναι πολύ χρησιμοποιημένα και αγαπημένα και ποια έχουν εγκαταλειφθεί. Ένα στεφάνι σε ένα εγκαταλελειμμένο κάμπινγκ στο Τενεσί, όπου μια άστεγη οικογένεια ζούσε σε ένα παλιό λεωφορείο, είναι ένα απομεινάρι που άφησαν άνθρωποι που μετακινούνταν.

Κάμπινγκ για οικογένειες αστέγων, αγροτικό Τενεσί 2008 / Bill Bamberger

Ο Bamberger είπε ότι μερικά από τα μεγαλύτερα στεφάνια βρέθηκαν σε κοινότητες που αντιμετωπίζουν απίστευτες προκλήσεις. Ένα γοητευτικό δικαστήριο στο μαχόμενο North Fork, στη Δυτική Βιρτζίνια, δείχνει την ελπίδα και τη ζωτικότητα ακόμα εκεί.

Κοινοτική παιδική χαρά, North Fork, Δυτική Βιρτζίνια 2006 / Bill Bamberger

ο Στεφάνια Η έκθεση σου δείχνει ότι αν δεις κάπου ένα γήπεδο μπάσκετ, κάποια μοναδική ομάδα ανθρώπων μαζεύτηκε για να το κατασκευάσει. «Το παιχνίδι είναι μια αναγκαιότητα στη ζωή της κοινότητας». Τα γήπεδα μπάσκετ είναι πραγματικά πορτρέτα της κοινότητας.

Στεφάνια άνοιξε ακριβώς την ώρα για τα τουρνουά μπάσκετ 2019 NCAA Division I Ανδρών και Γυναικών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Ιανουαρίου 2020.