August 25, 2022 By Aown272 0

Ιούλιος – Βιώσιμη γεωργία στην αγορά

Μοσχοκάρυδο λούτσων. Ανταλλαγή σπόρων Photo Southern Exposure

Αυτή είναι μια άλλη ανάρτηση στη νέα μου μηνιαία σειρά, σχετικά με τα μικρά φρούτα που μπορούν να καλλιεργηθούν βιώσιμα σε ένα μεσοατλαντικό κλίμα. Καλύπτω τη φύτευση, το κλάδεμα, τη συγκομιδή και τη φροντίδα των φυτών, ανάλογα με την εποχή. Θα δώσω συνδέσμους προς χρήσιμες δημοσιεύσεις. Έχουμε ένα φρούτο εστίασης, και μετά περισσότερα για άλλα που χρειάζονται προσοχή κατά τη διάρκεια του μήνα. Καλλιεργούμε μήλα και αχλάδια, και κάποια άλλα φρούτα δέντρων, αλλά δεν γράφω για αυτά καθώς δεν έχω μεγάλη πρόσφατη εμπειρία.

Τα πεπόνια είναι το επίκεντρο των φρούτων για τον Ιούλιο

Ο Ιούλιος είναι ο μήνας στο κλίμα μας, για να ξεκινήσουμε τη συγκομιδή των μοσχοφυΐων (που συχνά ονομάζονται πεπόνια), των ασιατικών πεπονιών και των καναρινιών πεπονιών. Τον επόμενο μήνα θα μιλήσω για τα καρπούζια, που αργούν να ωριμάσουν.

Τα πεπόνια αγαπούν τις ζεστές, ηλιόλουστες μέρες και χρειάζονται 80-100 ημέρες από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή. Για καλή παραγωγή, πεπόνια ζεστός καιρός, μαζί με σταθερή παροχή νερού. Τα φυτά πεπονιού χρειάζονται επίσης καλή κυκλοφορία του αέρα, έτσι τα φύλλα και οι καρποί μπορούν να στεγνώσουν αρκετά γρήγορα μετά τη δροσιά ή τις βροχοπτώσεις. Για να βοηθήσετε στην πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών, εναλλάξτε τις καλλιέργειες και αποφύγετε την καλλιέργεια τους όπου φυτεύτηκαν άλλα κολοκυθάκια το προηγούμενο ή δύο χρόνια.

Τα πεπόνια ευδοκιμούν σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη, σε αμμοπηλώδη ή σε αργιλώδη εδάφη που έχουν καλά επίπεδα οργανικής ύλης. Το pH του εδάφους πρέπει να είναι 6-6,5 για υγιή πεπόνια και καλές αποδόσεις. Ενθαρρύνετε τις ανθεκτικές στην ξηρασία καλλιέργειες χρησιμοποιώντας στάγδην άρδευση, έτσι ώστε οι ρίζες να μεγαλώνουν βαθιά.

Μεγάλο πεπόνι των Καναρίων τον Ιούλιο. Φωτογραφία από την Pam Dawling

Είδη πεπονιών

Τα πιο γρήγορα στην παραγωγή μιας καλλιέργειας είναι τα ασιατικά πεπόνια 65 ημερών όπως το Torpedo (αντικαταστάθηκε το Sun Jewel) ή το Early Silver Line. Αυτά τα επιμήκη πεπόνια 1-2 λίβρες (0,5-1 κιλό) έχουν δροσιστική τραγανή λευκή σάρκα και είναι ήπια γλυκά. Μερικοί άνθρωποι τα περιφρονούν ως «πεπόνια αγγουριού», αλλά τα καλά τους σημεία είναι η πρωιμότητα, η ανοχή στον ψυχρό καιρό, η εύκολη καλλιέργεια και η ευχάριστη γεύση.

Sun Jewel Ασιατικό πεπόνι. Φωτογραφία Mary Kranz

μοσχοβολά (Αγγούρι Πεπόνι Διχτυωτό, κοινώς, αλλά ανακριβώς αποκαλούμενο πεπόνι) είναι ο τύπος πεπονιού με τον οποίο έχω περισσότερη εμπειρία. Έχουν κιτρινωπό δέρμα με υπερυψωμένο δίχτυ και μερικές φορές κατά μήκος ράμματα (ραβδώσεις). Η σάρκα είναι πορτοκαλί με μια πολύπλοκη γλυκιά αρωματική γεύση και τα 3-7 λίβρες (1,5-3 κιλά) φρούτα χρειάζονται 75-84 ημέρες για να ωριμάσουν. Έχουμε απολαύσει το Pike, το Kansas, το Delicious 51, το Edisto 47 και το Hales Best. Το αγαπημένο μου για πολύ καιρό ήταν το Ambrosia από τη Seminis Seeds, αλλά όταν το Seminis αγοράστηκε από τη Monsanto, σταμάτησα να το καλλιεργώ, καθώς δεν θέλω να υποστηρίξω τη Monsanto στην παραγωγή ΓΤΟ. Για αντοχή στον περονόσπορο και ανοχή στα σκαθάρια αγγουριού, καλλιεργήστε το Trifecta από Ανταλλαγή σπόρων Southern Exposure

Μοσχοπέδινο Κάνσας. Ανταλλαγή σπόρων Photo Southern Exposure

Αληθινά πεπόνια, Πεπόνι αγγουριού πεπόνι, είναι πιο σπάνιες στις ΗΠΑ. Είναι τραχιά και κονδυλώδη παρά διχτυωμένα. Ο Prescott Fond Blanc και το Petit Gris de Rennes είναι αληθινά πεπόνια, όπως και τα πεπόνια charentais. Τα πεπόνια Charentais είναι μικρότερα, στρογγυλά πεπόνια με καλή γεύση πορτοκαλιού. Έχω καλλιεργήσει με επιτυχία το Savor 78 ημερών, ένα πεπόνι 2 lb (0,9 kg) με πράσινο-γκρι δέρμα και βαθύ πορτοκαλί σάρκα.

Δήμαρχος καναρίνι πεπόνι. Φωτογραφία Wren VIle

Τα καναρινιά πεπόνια είναι λείοι κίτρινοι καρποί 4lb (1,8kg) με λευκή σάρκα και είναι αρκετά γλυκοί.75 ημέρες μέχρι την ωρίμανση. Είχαμε καλή επιτυχία με τον Δήμαρχο.

Τα πεπόνια Crenshaw είναι μεγάλα επιμήκη πεπόνια 78 ημερών με ανοιχτό κίτρινο δέρμα και πολύ αρωματική ωχροκρεμώδη πορτοκαλί σάρκα.

Τα τροπικά πεπόνια Galia έχουν πράσινη σάρκα, κιτρινοκίτρινες φλούδες και στρογγυλό σχήμα. Τα πεπόνια μελιτώματος είναι οβάλ πεπόνια με ταχεία ωρίμανση, με λεία φλούδα, συνήθως με ωχροπράσινη σάρκα, αν και το Honey Orange έχει χρώμα σολομού. 3 λίβρες (1,4 κιλά), 74 ημέρες.

Δοκιμάσαμε μερικά μικρότερα (ατομική μερίδα) πεπόνια, Tasty Bites. πεπόνια προσωπικού μεγέθους (το ολοκληρώνουν με 3 λίβρες/1,4 κιλό) και Κύβος ζάχαρης 2–2 1/2 λίβρες (1 κιλό). Το πλεονέκτημα της ύπαρξης μικρότερου καρπού δεν ήταν περισσότερο από το μειονέκτημα της συγκομιδής μικρότερων καρπών.

Σπορά σπόρων πεπονιού

Τα πεπόνια είναι λίγο δύσκολα στα νιάτα τους, αλλά με ένα δυνατό ξεκίνημα, μπορούν να τα πάνε πολύ καλά. Μπορείτε να σπείρετε σπόρους πεπονιού απευθείας στον κήπο, αλλά οι σπόροι χρειάζονται θερμοκρασίες εδάφους τουλάχιστον 59°F (15°C) για να βλαστήσουν και η καλύτερη θερμοκρασία τους είναι 86°F (30°C). Σε αυτή τη θερμοκρασία χρειάζονται μόνο 3 ημέρες για να αναδυθούν. Όλο και πιο νωρίς η επιτυχία έρχεται με τη σπορά σπόρων πεπονιού σε εσωτερικούς χώρους, όπου οι σωστές θερμοκρασίες μπορούν να συμβούν νωρίτερα μέσα στο χρόνο. Η μέγιστη θερμοκρασία βλάστησης είναι 100°F (38°C).

Έως και τρεις εβδομάδες πριν από τη μέση ημερομηνία του τελευταίου παγετού, σπείρετε 2 ή 3 σπόρους πεπονιού σε λίπασμα γλάστρας σε βάθος ½” (1 cm) σε γλάστρες 3” (7,6 cm) ή πρίζες. Βρισκόμαστε στη ζώνη 7α, με κατά προσέγγιση ημερομηνία παγετού 25 Απριλίου – σπέρνουμε 15 Απριλίου για μεταφύτευση 6 Μαΐου (21 ημέρες μετά τη σπορά). Μετά τη βλάστηση, η θερμοκρασία πρέπει να μειωθεί στους 75°F (24°C). Φροντίζουμε πάντα τα πεπόνια μας να έχουν μια θέση στο θερμοκήπιο με πολύ καλό φως και χωρίς ρεύματα.

Διατηρήστε το έδαφος υγρό και όταν τα σπορόφυτα φτάσουν τα 2″ (5 cm) σε ύψος, κόψτε τα πιο αδύναμα στο επίπεδο του εδάφους, αφήνοντας ένα δυνατό δενδρύλλιο ανά γλάστρα ή κύτταρο. Όταν εμφανιστούν τα πρώτα αληθινά φύλλα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 65°F (18°C) και μειώστε λίγο το πότισμα.

Οι μοσχοβολιές ανθίζουν αρχές Ιουλίου. Φωτογραφία Bridget Aleshire

Σκληρώστε τα μοσχεύματα για μια εβδομάδα πριν τα τοποθετήσετε στον κήπο. Τοποθετήστε τα έξω σε μια σκιερή περιοχή τις ζεστές μέρες, αυξάνοντας σταδιακά τον χρόνο έξω κάθε μέρα από μία ώρα σε δύο ώρες, σε τρεις και ούτω καθεξής. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε πετσέτα και αυξήστε την έκθεση στον ήλιο κατά μία ώρα την ημέρα. Μειώστε λίγο το πότισμα, για να επιβραδύνετε την ανάπτυξη των φυτών. Ελέγξτε την πρόγνωση του καιρού της περιοχής σας για να βεβαιωθείτε ότι τα φυτά πεπονιού σας δεν θα υποστούν ψυχρές και ανέμους όταν είναι νεαρά.

Μεταφύτευση πεπονιών

Πριν ξεκινήσετε τη μεταφύτευση, ελέγξτε τη θερμοκρασία του εδάφους: το χώμα του κήπου πρέπει να είναι τουλάχιστον 70°F (21°C) για να επιβιώσει το πεπόνι. Τα φυτά πεπονιού που εκτίθενται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις συνιστώμενες ενδέχεται να μην καρποφορήσουν αργότερα. Ένας τρόπος για να επιταχύνετε τη θέρμανση του εδάφους είναι να καλύψετε την περιοχή με μαύρο πλαστικό επίστρωμα για 1-3 εβδομάδες πριν. Κόψτε μια σχισμή σε σχήμα Χ για κάθε φυτό και κρατήστε τις άκρες του πλαστικού προς τα κάτω με πέτρες. Βάζουμε τα πεπόνια μας σε απόσταση 2′ (60 εκ.) μεταξύ τους στη σειρά, με τις σειρές 6′ (2 μέτρα).

Τα πεπόνια είναι ομολογουμένως ευαίσθητα στη μεταμόσχευση. Όταν οι εξωτερικές συνθήκες, η θερμοκρασία του εδάφους και το χρονοδιάγραμμα είναι κατάλληλες για τη μεταφύτευση πεπονιών, να είστε πολύ προσεκτικοί στο χειρισμό των φυτών. Για να μειώσετε το σοκ από τη μεταμόσχευση, ποτίστε καλά το επίπεδο (ή τις γλάστρες) πριν από τη μεταφύτευση και αποφύγετε να ενοχλήσετε τις ρίζες κατά τη μεταφύτευση στον κήπο. Φυτέψτε ολόκληρο το στέλεχος στο έδαφος, αφήνοντας εκτεθειμένα μόνο τα φύλλα των σπόρων προς τα πάνω. Τα στελέχη είναι εύθραυστα και θα προστατεύονται καλύτερα στο έδαφος. Ποτίστε καλά το χώμα. Εάν δεν χρησιμοποιείτε μαύρο πλαστικό, απλώστε οργανικό σάπια φύλλα (άχυρο, χαλασμένο σανό ή ξερά φύλλα δέντρων) γύρω από τα κλήματα πεπονιού. Ίσως προτιμήσετε να σκαλίσετε και να περιμένετε μέχρι να περάσει ο ζεστός καιρός για να απλώσετε οργανικό σάπια φύλλα, καθώς αυτό θα κρατήσει το χώμα δροσερό, και όπως τόνισα ήδη, τα πεπόνια αρέσκονται στη ζέστη. Ανάλογα με τη γονιμότητα του εδάφους, μπορεί να θέλετε να προσθέσετε γαλάκτωμα ψαριού για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη.

Εάν ο καιρός είναι λιγότερο ζεστός από ό,τι περιμένατε, χρησιμοποιήστε κρίκους και χοντρό κάλυμμα μέχρι να είστε πιο σίγουροι για τις θερμοκρασίες και μετά μεταβείτε στο δίχτυ. Κάνουμε τσέρκι και δίχτυουμε τα πεπόνια μας αμέσως μετά τη μεταφύτευση, για να κρατήσουμε μακριά τα ζωύφια. Κρατάμε ανοιχτό το δίχτυ μέχρι να δούμε θηλυκά λουλούδια (έχουν μινιατούρες πεπόνι ανάμεσα στο άνθος και το φυτό). Τα πεπόνια απαιτούν επικονίαση, επομένως είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε το δίχτυ.

Ένα φυτό πεπόνι τον Ιούλιο. Ανταλλαγή σπόρων Photo Southern Exposure

Φροντίδα φυτών πεπονιού

Εάν τα ζιζάνια ξεπροβάλλουν μέσα από το μούλτι, τραβήξτε τα αργά, ενώ πατάτε δίπλα στο στέλεχος του πεπονιού. Οι ρίζες του πεπονιού κοντά στην επιφάνεια μπορούν εύκολα να τραυματιστούν. Καθώς τα πεπόνια ωριμάζουν, βάλτε ένα κομμάτι χαρτόνι κάτω από τα φρούτα για να αποτρέψετε τη σήψη. Με τη φύτευση στα τέλη του καλοκαιριού, μπορείτε να τσιμπήσετε νέα λουλούδια για να κατευθύνετε την ενέργεια του φυτού σε καρπούς που έχουν ήδη δέσει. Διατηρήστε το χώμα γύρω από τα πεπόνια ποτισμένο με 1-2” (2-5 cm) την εβδομάδα, μέχρι την τελευταία ή δύο εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή. Η συγκράτηση του νερού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οδηγεί σε πιο γλυκά πεπόνια.

Καλλιέργειες διαδοχής πεπονιών

Στο κλίμα μας μπορούμε να σπείρουμε πεπόνια τρεις φορές, με διαφορά ενός μήνα. Η πρώτη σειρά είναι από μεταμοσχεύσεις, που ορίζεται εκτός 3-6 Μαΐου. Κατευθύνουμε τη σπορά της δεύτερης κλίνης στις 25 Μαΐου, στη συνέχεια στις 25 Ιουνίου και μία φορά, στις 15 Ιουλίου για μια καλλιέργεια «Τελευταία ευκαιρία».

Παράσιτα και ασθένειες των πεπονιών

Όπως τα περισσότερα κολοκυθάκια, τα πεπόνια είναι ευάλωτα στους ριγέ σκαθάριους αγγουριού. Αυτά τα παράσιτα μασούν τα φυτά και μεταδίδουν ασθένειες, όπως ο βακτηριακός μαρασμός και ο ιός του μωσαϊκού. Προστατέψτε από τα σκαθάρια αγγουριού με κάλυμμα ή δίχτυ εντόμων που εφαρμόζεται κατά τη μεταφύτευση ή κυνηγήστε τα κάθε πρωί στα φύλλα και στο εσωτερικό των λουλουδιών, όταν τα σκαθάρια είναι πιο αργά. Προσέξτε για αφίδες στον κήπο, καθώς μπορούν επίσης να μεταδώσουν ιούς. Μπορείτε συνήθως να αφαιρέσετε τα φύλλα ή να εφαρμόσετε ένα εντομοκτόνο σαπούνι για να σκοτώσετε τις αφίδες προτού προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Σε ζεστά, υγρά κλίματα όπως το δικό μας, τα πεπόνια υπόκεινται σε ωίδιο, το οποίο μπορεί να εξαφανίσει μια καλλιέργεια πεπονιού εάν δεν πιαστεί εγκαίρως. Αναζητήστε ποικιλίες πεπονιού που είναι ανθεκτικές στις ασθένειες.

Ο ξαφνικός μαρασμός προκαλείται από τον κρύο καιρό στα τέλη του καλοκαιριού, όταν τα φυτά είναι φορτωμένα με πεπόνια που ωριμάζουν.

Συγκομιδή πεπονιών

Συνιστώ τη συγκομιδή καθημερινά, τα πρωινά, αφού στεγνώσει η δροσιά, για να αποφευχθεί η εξάπλωση μυκητιασικών ασθενειών.

Με τα muskmelons, όταν το χρώμα του φόντου του δέρματος κάτω από το «δίχτυ» αλλάζει από γκρι-πράσινο σε φουσκωτό ή κιτρινωπό χρώμα, το πεπόνι είναι σχεδόν ώριμο. Ένα μελιτωμένο πεπόνι θα πάρει ανοιχτό κίτρινο-λευκό χρώμα όταν είναι ώριμο.

Για ορισμένες ποικιλίες (αλλά όχι όλες), εάν ασκηθεί ήπια πίεση στη βάση του στελέχους, και το στέλεχος χωριστεί από το αμπέλι, το πεπόνι είναι έτοιμο. Αυτό ονομάζεται στάδιο «πλήρους ολίσθησης». (Το στάδιο ημιολίσθησης απαιτεί μεγαλύτερη ώθηση.) Τα πεπόνια Crenshaw και Canary απαιτούν καλό τράβηγμα (“αναγκαστική ολίσθηση”). Το μελίτωμα, το Charentais και το Piel de Sapo πρέπει να κοπούν από το αμπέλι – μην περιμένετε να γλιστρήσουν!

Ο χρόνος αποθήκευσης του πεπονιού εξαρτάται από τον τύπο. Η σχετική υγρασία πρέπει να είναι 85-95% για καλύτερα αποτελέσματα. Τα μοσχοβολάκια θα διαρκέσουν μερικές εβδομάδες στους 40°F (4°C). Το μελίτωμα μπορεί να αποθηκευτεί έως και τρεις εβδομάδες στους 50°F (10°C). Αποθηκεύστε άλλα πεπόνια στους 45-50°F (7-10°C) για 7-14 ημέρες.

Κάνσας Μασκμελόν.
Ανταλλαγή σπόρων Photo Southern Exposure

————————————————

Άλλα μικρά φρούτα διαθέσιμα τον Ιούλιο

Το έμπλαστρο Floricane raspberry κάνει νέα ανάπτυξη. Φωτογραφία Kathryn Simmons

Βατόμουρα, βατόμουρα, κραμπάμπλες, σαμπούκους, φραγκοστάφυλα, μούρα γκούμι, μουριές, ροδάκινα, μαύρα και κόκκινα βατόμουρα.

https://harvesttotable.com/how-to-plant-grow-prune-and-harvest-blackberries/

https://harvesttotable.com/how-to-grow-elderberry/

Αν ζείτε στη Βιρτζίνια, δείτε https://www.vdacs.virginia.gov/pdf/producechart.pdf

Άλλη φροντίδα φρούτων τον Ιούλιο

Ποτίστε όλες τις καλλιέργειες φρούτων. Συσκευάστε το δίχτυ βατόμουρου μετά την καρποφορία. Κόψτε τους διαδρόμους, τα αγριόχορτα και τα ποτίστε όλα τα φρούτα.

Φράουλες:

Σε τέλη Ιουνίου/αρχές Ιουλίου (μετά την καρποφορία): Ανακαινίστε τα κρεβάτια φράουλας ενός έτους για να τα μεταφέρετε για άλλον ένα χρόνο, κουρεύοντας ή κουρεύοντας/κουρεύοντας τα φυτά, βοτάνισμα και πολτοποίηση, αλλά μην τα κομποστοποιήσετε σε αυτό το στάδιο. Αποσυναρμολογήστε τα κρεβάτια φράουλας δύο ετών αφού συγκεντρώσετε τυχόν πολλαπλασιαστικό υλικό.

Εάν ετοιμάζεστε να φυτέψετε νέες φράουλες, καλλιεργήστε μια περιοχή στα τέλη Ιουνίου ή πολύ αρχές Ιουλίου και σπείρετε το φαγόπυρο μέχρι τις 4 Ιουλίου. Μετά από τρεις εβδομάδες, τοποθετήστε το φαγόπυρο και προετοιμάστε τα κρεβάτια.

Εάν προετοιμάζεστε να φυτέψετε φράουλες με γυμνή ρίζα, (ίσως δρομείς με ρίζες στα μονοπάτια των παλαιότερων κρεβατιών), μέχρι την περιοχή μέχρι τις αρχές Ιουλίου και ετοιμάστε νέα κρεβάτια με κομπόστ, σταγόνες και ύφασμα τοπίου.

Στις αρχές Ιουλίουή τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουλίου, φυτέψτε νέες μεταμοσχεύσεις φράουλας με γυμνή ρίζα.

Ένας κύριος σε έναν εναέριο σωλήνα σε ένα κρεβάτι πολλαπλασιασμού φράουλας. Φωτογραφία Lori Katz

6-14 Ιουλίου: Για να πολλαπλασιαστείτε από τα δικά σας φυτά, βάλτε κορώνες πάχους μολυβιού, με 2 ή 3 φύλλα, μίσχους 4” (10 cm). Χρησιμοποιήστε στρογγυλούς δίσκους βύσματος 50. Ή χρησιμοποιήστε συμβουλές για δρομείς. Τοποθετήστε μια σκηνή πολλαπλασιασμού με σκίαστρο σε ψυχρό πλαίσιο ή άλλη προστατευμένη περιοχή Ρυθμίστε ένα σύστημα ομίχλης και χρονοδιακόπτη. Επίσης, ποτίζετε με το χέρι μία ή δύο φορές την ημέρα, για να διατηρείται το έδαφος υγρό.

Κρεβάτια φράουλας στο δεύτερο έτος. Φωτογραφία Kathryn Simmons