August 25, 2022 By Aown272 0

Οι αγαπημένες μου ποικιλίες τομάτας – Sustainable Market Farming

Ροζ ντομάτα κάπρου.
Φωτογραφία από την Pam Dawling

Με τα χρόνια έχω αναπτύξει σαφείς προτιμήσεις για ορισμένες ποικιλίες ντομάτας και επίσης μου αρέσει να δοκιμάζω μερικά νέα είδη κάθε χρόνο. Κάνουμε τους πειραματισμούς μας στο στεφάνι, όπου μπορούμε να παρακολουθούμε πιο προσεκτικά τα φυτά και να κρατάμε ορατές τις ετικέτες (λίγα ζιζάνια!)

Νέοι φέτος ήταν οι Pink Boar, Geronimo, Cherry Bomb και Estiva. Δύο από αυτά που θέλω να μεγαλώσω ξανά και δύο μπορούν να σβήσουν στην ιστορία.

Ροζ Κάπρος είναι ένα όμορφο φρούτο, με λωρίδες πράσινες ελιάς σε φόντο κόκκινου κρασιού και σκούρο κόκκινο λάμψη. Η γεύση είναι γλυκιά, πικάντικη, πλούσια και ζουμερή όπως το Black Cherry και μερικές από τις άλλες ντομάτες με σκούρα φρούτα. Τα φυτά είναι ζωηρά (κάποιοι λένε «επιθετικά») και παραγωγικά, αν και παρατηρώ μια μικρή τάση για διάσπαση. Όχι μεγάλα ακατάστατα χωρίσματα όπως το Black Prince, αλλά διαχειρίσιμα αν προσέξετε να τα μαζέψετε όταν ωριμάσουν. Μπορεί να είναι το «πρόβλημά μας για αρχάριους» να μην γνωρίζουμε τα σημάδια ωρίμανσης καθώς και τις άλλες ποικιλίες. Πρόσφατα είπα σε ένα από το πλήρωμά μας «κλείστε τα μάτια σας και πιέστε το κάτω μέρος του φρούτου». Αν είναι καθόλου μαλακό, είναι ώριμο. Αυτό το έμαθα πριν από χρόνια από έναν εντελώς τυφλό φίλο που έκανε κήπο.

75-80 ημέρες μέχρι την ωρίμανση, απροσδιόριστο OP, 2-4 oz (56-112 gm), 2-3 ίντσες (5-7 cm) σε διάμετρο. Ανατράφηκαν από τον Brad Gates από Black Boar και Brown Boar, ως μέρος της σειράς Wild Boar τους. Ακούω ότι μεγαλώνουν ΟΚ στο Τέξας. Μπορείτε να αγοράσετε τον σπόρο από το High Mowing, το Baker Creek, το Peaceful Valley και Φάρμες αγριογούρουνων, ο ίδιος ο κτηνοτρόφος.

Ντομάτα Cherry Bomb.
Φωτογραφία Johnny’s Selected Seeds

Cherry Bomb είναι ένα σφιχτό, έντονο κόκκινο ντοματίνι με γλυκιά, ισορροπημένη γεύση. Τα ακαθόριστα υβριδικά φυτά 64 ημερών F1 παράγουν καλές χούφτες ώριμων καρπών 15-20 γρ. σε κάθε συγκομιδή. Δεν είναι επιρρεπείς στο σχίσιμο (σε αντίθεση με το Sun Gold).

Το Cherry Bomb έχει υψηλή αντοχή στην όψιμη μάστιγα. Σπάνια έχουμε υποφέρει από όψιμη λοίμωξη, αλλά μου αρέσει να καλλιεργώ μερικές ανθεκτικές ντομάτες για παν ενδεχόμενο. Και ψάχναμε για ένα νόστιμο, αξιόπιστο κόκκινο κεράσι. Αυτό μπορεί να είναι. Cherry Bomb πωλείται αποκλειστικά από Johnny’s Selected Seeds, που βαθμολογούν αυτή την ποικιλία για εξωτερικούς χώρους, όχι μόνο για στεφάνες. Είναι εκτός αποθέματος μέχρι τον Αύγουστο του 2023, επομένως πρέπει να είναι δημοφιλές!

Αγαπάμε το Sun Gold, το Black Cherry και το Five Star Grape, αλλά ακόμα ψάχνουμε για άλλο κεράσι. Δεν μας εντυπωσίασε η Washington Cherry ή ο Riesentraube (τα παράτησε μετά από ένα χρόνο). Αρχικά μας πήραν μαζί Amy’s Apricot, αλλά χάσαμε την υπομονή με τη μεταβλητότητά του. Είναι νόστιμο και ωραίο για όσους καλλιεργούν μόνο λίγα φυτά, που τους αρέσουν οι εκπλήξεις. Αλλά έχουμε αρκετή σύγχυση και θέλουμε περισσότερη προβλεψιμότητα.

Mountain Magic ντομάτες στα μέσα Ιουλίου.
φωτογραφία Pam Dawling

Εκτιμούμε Mountain Magic περισσότερα κάθε χρόνο! Καλλιεργούμε εδώ και χρόνια το Glacier και το Stupice ως πρώιμες ντομάτες στεφάνης, αλλά το πράσινους ώμους είναι αποκρουστικά. Το Glacier είναι ένα OP 56 ημερών με φύλλωμα φύλλου πατάτας και καλή γεύση. Το Stupice είναι ένα OP 55-60 ημερών με φύλλωμα πατάτας, αλλά είναι απροσδιόριστο. Από τις φωτογραφίες των προμηθευτών δεν θα ξέρατε ότι αυτές οι δύο ποικιλίες έχουν πράσινους (ή κίτρινους) ώμους, και οι περιγραφές συχνά δεν αναφέρουν ούτε αυτό. Ορισμένες συγκεκριμένες ποικιλίες είναι πιο επιρρεπείς στους πράσινους ώμους και υπάρχει επίσης ένα συστατικό του καιρού. Όταν αυτές οι ποικιλίες βρίσκονται σε σταθερές υψηλές θερμοκρασίες (στενάκια!), η παραγωγή λυκοπενίου (κόκκινο χρώμα) μειώνεται και όταν η άμεση ηλιακή ακτινοβολία στις κορυφές των ντοματών, η θερμοκρασία στο εσωτερικό των καρπών αυξάνεται. Ίσως τα κλαδέψαμε πάρα πολύ.

Hoophouse ντομάτες με κίτρινους ώμους. Παγετώνας ή Stupice.
Φωτογραφία από την Pam Dawling

Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι σε υψηλές θερμοκρασίες, η χλωροφύλλη δεν μπορεί να διασπαστεί και το κόκκινο χρώμα είναι κρυμμένο. Το κίτρινο χρώμα είναι το καροτένιο και είναι πιο ανθεκτικό στη θερμότητα από το λυκοπένιο. Είμαστε έτοιμοι να περιμένουμε μερικές μέρες ακόμα και να έχουμε φρούτα που είναι κόκκινα σε όλο τον κόσμο.

Mountain Magic είναι ένα απροσδιόριστο κόκκινο υβρίδιο 70-75 ημερών, 2 oz (56 gm), από τον εκτροφέα Randy Gardner στην NC. Είναι παραγωγικό, όμορφο (χωρίς ρωγμές!), απροβλημάτιστο (ανθεκτικό τόσο στην πρώιμη όσο και στην όψιμη μάστιγα, καθώς και σε βερτισίλλιο και φουζάριο) και, κυρίως, νόστιμο. Μοιάζει λίγο με το Amy’s Sugar Gem, αλλά είναι πιο κανονικό και έχει καλύτερη γεύση. Φέτος αυξήσαμε τον αριθμό των Mountain Magic και περιορίσαμε το Stupice και τον Glacier. Τον επόμενο χρόνο πιθανότατα θα αυξήσουμε ξανά το ποσοστό Mountain Magic. Και σταματήστε να κλαδεύετε το Stupice και τον Glacier που μεγαλώνουμε!

Δεν έχει ωριμάσει ακόμα! Ιωβηλαία ντομάτα στα τέλη Ιουνίου.
Φωτογραφία από την Pam Dawling

Εορτή (γνωστό και ως Golden Jubilee) είναι ένα υπέροχο μεσαίου μεγέθους πορτοκαλί απροσδιόριστο ΕΠ 80 ημερών που καλλιεργούμε κάθε χρόνο εδώ και πολύ καιρό. Όμορφα, κρεατικά, νόστιμα γλυκά φρούτα. Ανθεκτικό στις ασθένειες και ανθεκτικό στις ρωγμές. Ο σπόρος ήταν πιο δύσκολο να βρεθεί από την αρχή της πανδημίας του Covid. Ένα χρόνο αγοράσαμε ακόμη και τον σπόρο κάποιου που καλλιεργείται στο σπίτι που έφτασε με την ένδειξη «Μάλλον Ιωβηλαίο». Ήταν αρκετά κοντά υπό τις συνθήκες. Οι Reimer, Eden Brothers, Willhite, Victory, Sandia, Hoss Tools και Bentley το έχουν αυτή τη στιγμή.

Για περισσότερη εκτίμηση της ντομάτας, βλ Craig LeHoullier’s Tomato Collection Tour. Συνέδεσα με το μέρος 6: αριθμούς 51-70, επειδή ο Κρεγκ αναφέρει τη Βαλένθια, μια επιλογή του Sunray, που επιλέχθηκε από το Jubilee (μια σταθεροποιημένη διασταύρωση του Burpee μεταξύ Marglobe και Tangerine). Στην αναζήτησή μου για μια καλή αξιόπιστη νόστιμη πορτοκαλί ντομάτα, έχω δοκιμάσει κάποια στιγμή σχεδόν όλα αυτά, χωρίς να γνωρίζω τις οικογενειακές τους σχέσεις.

Ο Craig λέει ότι η κατηγορία του “Grow Every Year” περιλαμβάνει Cherokee Purple, Cherokee Green, Cherokee Chocolate, Polish, Lucky Cross. Άλλα, όπως Brandywine, Dester, Ferris Wheel, Yellow Brandywine, Anna Russian καλλιεργούνται στον κήπο του κάθε δεύτερη χρονιά.

Τροπικές ντομάτες στα μέσα Ιουλίου. Φωτογραφία από την Pam Dawling

Ο κόκκινος κόφτης μας είναι Τροπικός, ένα ανθεκτικό στη θερμότητα, ανθεκτικό στις ασθένειες 80 ημερών απροσδιόριστο ΕΠ από το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Καλή γλυκιά γεύση, 8-9 oz (225-250 gm) φρούτα. Η επιλογή Southern Exposure Seed Exchange είναι διαθέσιμη από την Wilcox. Άλλοι προμηθευτές του Tropic περιλαμβάνουν το Urban Farmer και το TomatoFest.

Αν ψάχνετε για ποικιλίες ανθεκτικές στη θερμότητα, όπως θα ήταν όλοι σοφό να κάνουμε, για να αντιμετωπίσετε την κλιματική αλλαγή, διαβάστε τον ιστότοπο TomatoFest Tropical Hot/Humid Tomato Seed Colleciton.