August 25, 2022 By Aown272 0

Ώρα να σπείρουμε το φθινοπωρινό μπρόκολο και το λάχανο – Βιώσιμη Γεωργία στην Αγορά

Κεφάλι μπρόκολου μετά τη βροχή
Φωτογραφία Wren Vile

Βρισκόμαστε σχεδόν σε μια μεγάλη καμπή της καλλιεργητικής περιόδου, το Θερινό Ηλιοστάσιο, τη μεγαλύτερη μέρα. Γνωρίζουμε ότι η διάρκεια της ημέρας επηρεάζει την ανάπτυξη των φυτών και ότι μετά το Ηλιοστάσιο, ορισμένες καλλιέργειες θα αργήσουν σταδιακά να φτάσουν στην ωρίμανση (άλλες θα ωριμάσουν). Οι καλλιέργειες που επηρεάζονται περισσότερο από τη θερμοκρασία (όπως το γλυκό καλαμπόκι) θα συνεχίσουν να ωριμάζουν γρηγορότερα ενώ οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού αυξάνονται.

Εδώ, στην κεντρική Βιρτζίνια, τα περισσότερα brassica φυτεύονται την άνοιξη και ξανά το φθινόπωρο. Εκτός κι αν το μπρόκολο σας συνεχίζει όλο το καλοκαίρι, σκεφτείτε να σπείρετε μια νέα καλλιέργεια για το φθινόπωρο. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς τη σπορά των σπόρων στα μέσα του καλοκαιριού, αξίζει τον κόπο να καλλιεργήσετε φθινοπωρινές μπράσικες γιατί καθώς ωριμάζουν τις πιο δροσερές μέρες του φθινοπώρου αναπτύσσουν νόστιμη γεύση, ενώ τα ζιζάνια και τα παράσιτα επιβραδύνουν. Αυτές οι καλλιέργειες χρειάζονται λίγη φροντίδα μόλις δημιουργηθούν. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να μεγαλώσουν καλά τα σπορόφυτα ενώ ο καιρός είναι ζεστός. Ωστόσο, σε αντίθεση με ορισμένα λαχανικά με δροσερό καιρό, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, οι σπόροι brassica στην πραγματικότητα βλασταίνουν πολύ καλά σε υψηλές θερμοκρασίες. Το ιδανικό είναι 77-85°F (25-29°C), αλλά έως και 95°F (35°C) λειτουργεί. Με αρκετό νερό, τα καλοκαιρινά σπορόφυτα θα αναδυθούν σε μόλις 3 ημέρες. Μόλις εμφανιστούν, η πρόκληση αρχίζει. Εκτός από τη θερμοκρασία και την υγρασία στα σωστά εύρη, τα σπορόφυτα χρειάζονται φως (πολύ άφθονα στα μέσα του καλοκαιριού!), θρεπτικά συστατικά, καλή ροή αέρα και προστασία από σφάλματα. Αντιμετωπίζουμε βιολογικά σκαθάρια ψύλλων, ζωύφια αρλεκίνου και μερικές φορές σκουλήκια λάχανου. Οι βασικές μας άμυνες είναι γεωργίακαι δίχτυ (και προηγουμένως, σειρές).

Το βιβλίο μου Βιώσιμη Γεωργία Αγοράςέχει ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στο μπρόκολο, το λάχανο, το λαχανό και τα κολάρα το φθινόπωρο.

Φθινοπωρινό μπάλωμα μπρόκολου.
Φωτογραφία Kati Falger

Συγχρονισμός σποράς του φθινοπωρινό μπρόκολο και λάχανο

Ο αριθμός των ημερών για τη συγκομιδή που δίνεται στους καταλόγους σπόρων είναι συνήθως αυτός που χρειάζεται την άνοιξη – τα φυτά αναπτύσσονται πιο γρήγορα σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Για να προσδιορίσετε πότε πρέπει να σπείρετε για φθινοπωρινές φυτεύσεις, ξεκινήστε με τη μέση ημερομηνία του πρώτου παγετού (ως δείκτη των θερμοκρασιών ψύξης), στη συνέχεια αφαιρέστε τον αριθμό των ημερών από τη σπορά έως τη μεταφύτευση (21-28), τον αριθμό των ημερών από τη μεταφύτευση έως τη συγκομιδή για αυτή η ποικιλία (δίνεται στην περιγραφή του καταλόγου), η διάρκεια της περιόδου συγκομιδής (συλλέγουμε μπρόκολο για τουλάχιστον 35 ημέρες) και άλλες 14 ημέρες για την επιβράδυνση της ανάπτυξης των φυτών το φθινόπωρο σε σύγκριση με την άνοιξη. Για εμάς ο μέσος πρώτος παγετός είναι 14/10-10/20 και σπέρνουμε μπρόκολο 53 ημερών 21+53+35+14 μέρες πριν τις 14/10, δηλαδή 13/6-6/19. ο τελευταίος Η ημερομηνία σποράς του μπρόκολου και του λάχανου είναι περίπου 3 μήνες πριν από την πρώτη φθινοπωρινή ημερομηνία παγετού. Στην περίπτωσή μας αυτό σημαίνει 14–20 Ιουλίου.

Σχεδιασμός και αμειψισπορές για φθινοπωρινές μπράσικες

Το σχέδιο εναλλαγής μας δείχνει πολύ μπροστά πόσα πόδια μπρόκολου και λάχανου φθινοπώρου μπορούμε να χωρέσουμε. Μέχρι να παραγγείλουμε τους σπόρους μας το νέο έτος, ξέρουμε περίπου τι περιμένουμε να αναπτυχθούν. Τον Φεβρουάριο συντάσσουμε ένα υπολογιστικό φύλλο για το πόσο από το τι πρέπει να σπείρουμε πότε.

Επειδή τα φθινοπωρινά brassica μεταφυτεύονται το καλοκαίρι, είναι δυνατό να αναπτυχθεί μια άλλη καλλιέργεια λαχανικών, ή κάποιες καλές καλλιέργειες κάλυψης, νωρίτερα μέσα στο έτος. Ένα υπερχειμωνιάτικο μείγμα καλλυντικών καλλυντικών χειμερινής σίκαλης και κατακόκκινου τριφυλλιού ή τριχωτού βίκου θα μπορούσε να απομακρυνθεί κατά την ανθοφορία και να ακολουθηθεί από μια βραχυπρόθεσμη κάλυψη ζεστού καιρού, όπως φαγόπυρο, σόγια ή μπιζέλια. Τα Brassica είναι βαρείς καταναλωτές αζώτου. Για να ελαχιστοποιήσετε τα παράσιτα και τις ασθένειες, μην χρησιμοποιείτε καλλιέργειες brassica.

Συστήματα για σολκωπηλασία φθινόπωρο μπρόκολο και λάχανο τμεταφυτεύματα

Τα ίδια συστήματα που χρησιμοποιείτε για την καλλιέργεια μεταμοσχεύσεων την άνοιξη μπορούν επίσης να λειτουργήσουν καλά για το φθινόπωρο. Μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε τα φυτά σας έξω σε παγκάκια, πάνω από το ύψος 3′ (1 m) των ψύλλων σκαθαριών. Ένα σκιερό σπίτι μπορεί να είναι επίσης ιδανικό. Η απευθείας σπορά, σε «σταθμούς» (ομάδες αρκετών σπόρων που σπέρνονται στην τελική απόσταση καλλιέργειας), λειτουργεί για μικρές εκτάσεις.

Χρησιμοποιούμε υπαίθριο φυτώριο σποράς και μεταμοσχεύσεις γυμνών ριζών, που μας ταιριάζει καλύτερα. Το παιδικό κρεβάτι είναι κοντά στο χώρο της καθημερινής μας εργασίας, οπότε θα περάσουμε και θα το ποτίσουμε. Έχοντας τα σπορόφυτα απευθείας στο έδαφος τα «αντέχει» σε κάποιο βαθμό. Μπορούν να σχηματίσουν βαθιές ρίζες και δεν στεγνώνουν τόσο γρήγορα.

Για τους σπόρους που χρησιμοποιούμε ProtekNet σε συρμάτινα τσέρκια. Επιλέξτε προσεκτικά το μέγεθος του πλέγματος. Χρειάζεται ένα με μικρές τρύπες για να κρατήσει μακριά τα σκαθάρια των ψύλλων – 25 γρ. ή 47 γρ. Το υπερβολικά παχύ κάλυμμα σειρών μπορεί να κάνει τα σπορόφυτα πιο πιθανό να πεθάνουν από μυκητιασικές ασθένειες σε ζεστό καιρό – η καλή ροή αέρα είναι ζωτικής σημασίας.

Σπορά φθινοπωρινό μπρόκολο και λάχανο

Σπορόφυτα Brassica που αναπτύσσονται σε εξωτερικούς χώρους κάτω από δίχτυα εντόμων.
Φωτογραφία από την Pam Dawling

Η πρόχειρη φόρμουλα μας για όλα τα μεταμοσχευμένα φθινοπωρινά brassica είναι να σπέρνουμε γύρω από ένα πόδι (30 cm) σειράς σπόρων για κάθε 12-15′ (3,6-4,6 m) μεταφυτευμένης σειράς καλλιέργειας. Στοχεύουμε σε 3 σπόρους ανά ίντσα (περίπου 1 cm απόσταση μεταξύ τους). Αυτό σημαίνει τη σπορά 36 σπόρων για 10 φυτά που μεταμοσχεύονται σε απόσταση 18″ (46 cm). Και το κάνουμε δύο φορές (72 σπόροι για 10 φυτά!), σε δύο σπορές με διαφορά την εβδομάδα, για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αρκετά φυτά του σωστού μεγέθους.

Φθινοπωρινό Πρόγραμμα Brassica

Οι σπόροι μας έχουν ένα πρόγραμμα 8 εβδομάδων – δείτε το υπολογιστικό φύλλο παραπάνω για παραδείγματα του χρονισμού, των ποσοτήτων και των ποικιλιών μας. Μου αρέσει να έχω ένα κανονικό απόγευμα κάθε εβδομάδα για να μεγαλώσω τα μοσχεύματα. Εάν μεγαλώνετε για λιγότερα από 100 άτομα, δεν θα χρειαστείτε ένα ολόκληρο απόγευμα! Κάθε εβδομάδα μετά την πρώτη εβδομάδα, ξεριζώνουμε επίσης τα φυτά που είχαν σπαρθεί προηγουμένως και τα αραιώνουμε σε απόσταση 1″ (2,5 cm). Έπειτα ελέγχουμε τη βλάστηση, την καταγράφουμε και αν χρειαστεί επαναλαμβάνουμε για να συμπληρώσουμε τους αριθμούς.

Μεταμοσχεύσεις brassica γυμνής ρίζας υπό την Proteknet.
Φωτογραφία της Bridget Aleshire

Μεταφύτευση φθινοπωρινού μπρόκολου και λάχανου

Μεταφυτεύουμε τις περισσότερες brassica σε 4 αληθινά φύλλα (3-4 εβδομάδες μετά τη σπορά αυτή την εποχή του χρόνου). Είναι καλύτερο να μεταφυτεύετε καλλιέργειες σε μικρότερη ηλικία σε ζεστό καιρό από ό,τι θα κάνατε την άνοιξη, επειδή τα μεγαλύτερα φυτά μπορεί να μαραθούν από μεγάλες απώλειες διαπνοής. Εάν βρεθούμε να μεταφυτεύουμε παλαιότερα φυτά, αφαιρούμε μερικά από τα παλαιότερα φύλλα για να μειώσουμε αυτές τις απώλειες.

Μεταφυτεύουμε 6 ημέρες την εβδομάδα για μιάμιση ώρα ή δύο ώρες αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ, για 2-3 εβδομάδες. Ποτίζουμε το χώμα στο οικόπεδο μία ώρα πριν ξεκινήσουμε τη μεταφύτευση. Είναι πολύ σημαντικό αυτή την εποχή του χρόνου να παρέχεται επαρκής ποσότητα νερού στα φυτά που υφίστανται το άγχος της μεταφύτευσης. Ομοίως, η καλή τεχνική μεταφύτευσης είναι ζωτικής σημασίας. Ποτίζετε πολύ περισσότερο από ό,τι κάνετε την άνοιξη. Εάν έχετε στάγδην άρδευση, μπορείτε εύκολα να δώσετε λίγο νερό στη μέση της κάθε μέρας, το οποίο θα βοηθήσει να δροσιστούν οι ρίζες.

Ένα από τα τρίποδα κρουστικού ψεκαστήρα μας, σε μπάλωμα μπρόκολου.
Φωτογραφία από την Pam Dawling

Μεταφυτεύουμε μπρόκολο και λάχανο σε σειρές 34” (86 cm) ή 36” (91 cm), που είναι πιο φαρδιά από όσο χρειάζεται. Τα κρεβάτια ή οι ζευγαρωμένες σειρές μπορούν να χωρέσουν περισσότερα φυτά στον ίδιο χώρο, αφήνοντας παράλληλα χώρο για περπάτημα. Σφυρώνουμε σε πασσάλους κατά μήκος της σειράς και στερεώνουμε σχοινιά ανάμεσά τους. Και οι δύο σημαδεύουν τις σειρές για μεταφύτευση και υποστηρίζουν το δίχτυ που χρησιμοποιούμε μετά τη μεταφύτευση για να κρατήσουμε μακριά τα σφάλματα. Ένα δίχτυ πλάτους 84″ (2,1 m) μπορεί να σχηματίσει μια τετράγωνη σήραγγα πάνω από δύο σειρές καλλιεργειών, παρέχοντας καλή ροή αέρα. Τα συρμάτινα τσέρκια είναι μια εναλλακτική λύση. Το πότισμα του εδάφους πριν από τη φύτευση, καθώς και μετά, βοηθά στην επιβίωση τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Μεταγενέστερη φροντίδα των φθινοπωρινών brassica

Περίπου ένα μήνα μετά τη μεταφύτευση του μπρόκολου και του λάχανου (τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου), αφαιρούμε το δίχτυ, τους πασσάλους, τα σχοινιά και τα ραβδιά που χρησιμοποιούμε για να κρατάμε τις άκρες του διχτυού, στη συνέχεια σκαλίζουμε και βάζουμε ανάμεσα στις σειρές. Στη συνέχεια μεταδίδουμε ένα μείγμα από κόκκινο τριφύλλι μαμούθ, λευκό τριφύλλι Λαντίνο και κατακόκκινο τριφύλλι. Χρησιμοποιούμε άρδευση με ψεκαστήρα για να φυτρώσει το τριφύλλι και βοηθά επίσης στην ψύξη των brassicas. Το ιδανικό είναι να διατηρείται η επιφάνεια του εδάφους υγρή για τις λίγες μέρες που χρειάζεται το τριφύλλι για να βλαστήσει. Συνήθως το πότισμα κάθε δύο μέρες είναι αρκετό. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το δίχτυ εάν η πίεση των παρασίτων φαίνεται κακή.

Φθινοπωρινό μπρόκολο υποσπορά με μικτή χειμερινή κάλυψη τριφυλλιού.
Φωτογραφία Nina Gentle.

Αν όλα πάνε καλά, συνεχίζουμε να μεγαλώνει το τριφύλλι για ολόκληρο τον επόμενο χρόνο, κουρεύοντας αρκετές φορές για να ελέγξουμε τα ετήσια ζιζάνια. Θα μπορούσατε, αντ ‘αυτού, μέχρι το τριφύλλι στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού για να φυτέψετε μια καλλιέργεια τροφίμων στη συνέχεια.

Συγκομιδή φθινοπωρινού μπρόκολου και λάχανου

Συγκομίζουμε όλα τα brassica τρεις φορές κάθε εβδομάδα και μεταφέρουμε τα προϊόντα απευθείας στο ψυγείο μας.

Πλαϊνοί βλαστοί μπρόκολου.
Φωτογραφία Nina Gentle

Η κύρια περίοδος συγκομιδής του μπρόκολου είναι 9/10-10/15, με μικρότερες ποσότητες να μαζεύονται από τις δύο πλευρές αυτών των ημερομηνιών. Μας αρέσει να γίνονται όσο το δυνατόν μεγαλύτερες (χωρίς να ανοίγουν) πριν τη συγκομιδή. Δοκιμάζουμε πιέζοντας προς τα κάτω το κεφάλι με τις άκρες των δακτύλων μας και απλώνοντας τα δάχτυλά μας. Συγκομίζουμε μόλις οι χάντρες αρχίσουν να «ξεπηδούν» χωριστά. Αυτό μπορεί να είναι λίγο αργά για άλλους καλλιεργητές. Εξετάζουμε επίσης τις μεμονωμένες χάντρες και στοχεύουμε να συγκομίσουμε πριν καν σκεφτούμε να ανοίξουμε τις χάντρες. Κόβουμε το στέλεχος διαγώνια για να μειώσουμε την πιθανότητα να φουσκώσει η δροσιά και η βροχή, που μπορεί να προκαλέσει σήψη του στελέχους. Αργότερα μαζεύουμε τους πλαϊνούς βλαστούς, μέχρι να είναι πολύ μικροί για να τους ενοχλήσουμε.

Ένα λάχανο αποθήκευσης, με κυρτό φύλλο στο κεφάλι, που δείχνει ωριμότητα.
Φωτογραφία Bridget Aleshire

Το λάχανο ανεβαίνει από τις 25/9 και διατηρείται στο χωράφι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Το λάχανο είναι ώριμο όταν το εξωτερικό φύλλο του κεφαλιού (όχι τα εξωτερικά φύλλα του φυτού που έχουν απομείνει στο χωράφι) γυρίζει πίσω στον εαυτό του. Για αποθήκευση του λάχανου, βάζουμε τα κομμένα κεφάλια ανάποδα στο κούτσουρο, στο «καλάθι» των εξωτερικών φύλλων και επιστρέφουμε μια ώρα αργότερα για να τα μαζέψουμε σε διχτυωτά σακουλάκια. Αυτό επιτρέπει στο κομμένο στέλεχος να στεγνώσει και να σφραγιστεί, βελτιώνοντας την ικανότητα αποθήκευσης.

Αν κοιτάτε ήδη μπροστά για το φθινόπωρο, δείτε την ανάρτησή μου Φθινοπωρινή και χειμερινή καλλιέργεια, συγκομιδή και αποθήκευση λαχανικών, για πολλούς συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επέκταση της σεζόν στον κρύο καιρό. φθινοπωρινές και χειμερινές συγκομιδές λαχανικών· και αποθήκευση λαχανικών φθινοπώρου και χειμώνα. Θα γράψω περισσότερα για άλλα φθινοπωρινά brassica στο άμεσο μέλλον.

Μεγάλο παγωμένο λάχανο πτώσης.
φωτογραφία Lori Katz