August 26, 2022 By Aown272 0

Φρούτα για τον Μάιο – Βιώσιμη Αγοροκαλλιέργεια

Λουλούδια σε φυτό φράουλας δύο ετών.
Φωτογραφία Kathryn Simmons

Αυτή είναι η πρώτη από τη νέα μου μηνιαία σειρά, σχετικά με τα μικρά φρούτα που μπορούν να καλλιεργηθούν βιώσιμα σε ένα μεσοατλαντικό κλίμα. Θα μιλήσω για φύτευση, κλάδεμα, συγκομιδή και φροντίδα των φυτών, ανάλογα με την εποχή. Θα δώσω συνδέσμους προς χρήσιμες δημοσιεύσεις. Θα έχω ένα φρούτο εστίασης και μετά περισσότερα για άλλα που χρειάζονται προσοχή κατά τη διάρκεια του μήνα. Καλλιεργούμε μήλα και αχλάδια, και κάποια άλλα φρούτα δέντρων, αλλά δεν γράφω για αυτά καθώς δεν έχω μεγάλη πρόσφατη εμπειρία.

Οι φράουλες είναι το επίκεντρο φρούτο για τον Μάιο

Ο Μάιος είναι ο μήνας στο κλίμα μας, για τη συγκομιδή και το ξεχορτάρισμα της φράουλας. Στην πραγματικότητα, το ξεβοτάνισμα των φραουλών σε γυμνό έδαφος είναι μια δουλειά που πρέπει να κάνετε μια φορά το μήνα από τον Φεβρουάριο έως τον Νοέμβριο εδώ! Φέτος δεν έχουμε φράουλες στους κήπους μας. Μια φορά κι έναν καιρό, καλλιεργούσαμε μπερδεμένες σειρές, όπου διατηρείτε το ίδιο κρεβάτι στην παραγωγή για πολλά χρόνια, αφαιρώντας τα παλαιότερα φυτά για να δημιουργήσετε χώρο για νεότερα πιο ζωηρά φυτά. Τα ζιζάνια ήταν η πτώση μας. Μόλις αφήσετε τα ζιζάνια να σπέρνουν σε ένα κρεβάτι φράουλας, έχετε χάσει τη μάχη. Στο κλίμα μας, έχουμε ζιζάνια ψυχρού και ζιζάνια με ζεστό καιρό. Τα ημιμόνιμα κρεβάτια φράουλας τα παίρνουν όλα. Δεν θα επέλεγα ξανά αυτή τη μέθοδο.

Βλέπω Φράουλες ATTRA: Βιολογική Παραγωγή διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο, για πληθώρα πληροφοριών. Ενημερώθηκε Απρίλιος 2021.

Οι φράουλες χρειάζονται πολύ βοτάνισμα αν καλλιεργηθούν σε γυμνό έδαφος.
Photo Twin Oaks Community (Renee)

Συγκομιδή φραουλών

Συνιστώ τη συγκομιδή τρεις ημέρες την εβδομάδα, τα πρωινά, αφού στεγνώσει η δροσιά, για να αποφευχθεί η εξάπλωση μυκητιασικών ασθενειών. Χρησιμοποιήστε ρηχά δοχεία, αν και οι φράουλες δεν θρυμματίζονται τόσο εύκολα όσο τα σμέουρα. Γυρίστε κάθε φράουλα που δείχνει ώριμη για να βεβαιωθείτε ότι είναι ώριμη και από κάτω. Θα τρυγήσουμε με λευκές μύτες, αλλά όχι πράσινες. Οι φράουλες του εμπορίου που θα ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις συγκομίζονται ¼ πράσινες και φτάνουν πολύ κόκκινες, αλλά με όχι πολύ γεύση.

Τρυπήστε το στέλεχος του φρούτου με τα νύχια σας και βάλτε τα φρούτα στο δοχείο. Επίσης, τώρα ή κατά προτίμηση χωριστά, μαζέψτε τυχόν μουχλιασμένα ή δαγκωμένα από πουλιά φρούτα για κομποστοποίηση. Είναι καλύτερα να μην χειρίζεστε υγιή φυτά μετά από μουχλιασμένους καρπούς, αλλά αν έχετε ξηρό καιρό και όχι πολλά μουχλιασμένα, είναι πολύ δελεαστικό να τα αφαιρείτε καθώς προχωράτε. Όταν το «Mouseberry», το παρατσούκλι μας για τη γκρίζα μούχλα του Βοτρύτη, είναι μόνο ένα μικρό πρόβλημα, απλώς πετάμε το καθένα όσο πιο μακριά μπορούμε από το κρεβάτι της φράουλας, αντί να τα μαζεύουμε.

Οι αψεγάδιαστες φράουλες μπορούν να διατηρηθούν για αρκετές ημέρες στο ψυγείο. Μην πλένετε πριν το βάλετε στο ψυγείο, γιατί αυτό οδηγεί σε σήψη. Εάν σκοπεύετε να επεξεργαστείτε πολλές φράουλες για στέγνωμα, μαρμελάδα, χυμό ή άλλα προϊόντα προστιθέμενης αξίας, σας συνιστώ να βρείτε ένα απλό μικρό εργαλείο, ένα ζευγάρι τσιμπιδάκια με στρογγυλές άκρες μήκους περίπου 2″ (5 cm) και ½” (1 cm) κατά μήκος. Μπορείτε να στρίψετε τις πράσινες κορυφές μας γρήγορα με ελάχιστη σπατάλη.

Ένα αδρανές φυτό φράουλας γυμνής ρίζας.
Φωτογραφία Kathryn Simmons

Πότε να φυτέψετε φράουλες

Σε περίπτωση που δεν έχετε ακόμα φράουλες, και τώρα θα θέλατε να το είχατε, δείτε μερικές σκέψεις σχετικά με το πότε να φυτέψετε. Πολλά βιβλία κηπουρικής γράφονται σε πιο βόρεια κλίματα, όπου οι μεταμοσχεύσεις γυμνών ριζών πραγματοποιούνται στις αρχές της άνοιξης. Αλλά τότε είναι απαραίτητο να τσιμπήσετε τα λουλούδια τον πρώτο χρόνο. Και παρόλα αυτά χόρτανε μια φορά το μήνα! Βρήκαμε ότι είναι καλύτερο εδώ να σχεδιάσουμε για τον Σεπτέμβριο τη φύτευση δρομέων που είχαμε φυτέψει σε γλάστρες τον Ιούλιο, αφήνοντάς τους να είναι προσκολλημένοι στα μητρικά τους φυτά μέχρι να φτιάξουν το νέο κρεβάτι. Είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν εάν είναι ακόμα προσκολλημένοι στο καλά ριζωμένο μητρικό φυτό. Οι φράουλες που φυτεύτηκαν το φθινόπωρο δεν χρειάζεται να αφαιρέσουν τα λουλούδια την πρώτη τους άνοιξη. Δεν είναι εύκολο να βρεις μοσχεύματα γυμνής ρίζας για να αγοράσεις το φθινόπωρο.

Στη Βιρτζίνια, πολλοί εμπορικοί καλλιεργητές φυτεύουν νέες φράουλες σε πλαστικό σάπια φύλλα κάθε χρόνο, αγοράζοντας σε βύσματα. Το κόστος καλύπτεται από την υψηλή τιμή που φέρνουν οι φράουλες όταν πωλούνται. Δεν πουλούσαμε, αλλά τροφοδοτούσαμε την εσκεμμένη κοινότητά μας. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα που θα έπαιρναν υψηλές τιμές δεν μας αποζημιώνουν για τον χρόνο που αφιερώσαμε. Χρειαζόμαστε θρεπτικά συστατικά για μια καλά ισορροπημένη διατροφή, όχι φανταχτερά πράγματα. Αυτό το θέμα προέκυψε και για εμάς όταν καλλιεργούσαμε τζίντζερ στο στεφάνι μας. Νόστιμο και απολαυστικό, αλλά όχι πολύ φαγητό για το χώρο και το χρόνο.

Πρόσφατα παρασκευασμένα κρεβάτια φράουλας με ύφασμα τοπίου.
Φωτογραφία Wren Vile

Ως ισορροπία, αποφασίσαμε να διατηρήσουμε δύο κρεβάτια (μία πρώιμη ποικιλία, ένα αργά) για δύο χρόνια το καθένα, χρησιμοποιώντας ύφασμα τοπίου με τρύπες λιωμένες σε αυτό. Κάθε χρόνο φτιάχναμε 1 νέο έμπλαστρο, μέχρι το παλαιότερο μετά από 2 συγκομιδές. Κάποια χρόνια αγοράζαμε φυτά και βρήκαμε επίσης μια καλή μέθοδο πολλαπλασιασμού, που μας έδινε φυτά όταν τα χρειαζόμασταν, χωρίς πολλά χρήματα ή εργασία. Είχαμε εφεδρικά σχέδια σε περίπτωση που αποτύγχαμε να διαδώσουμε αρκετές αντικαταστάσεις.

Στις αρχές Ιουνίου θα ετοιμάζαμε νέα κρεβάτια αν πηγαίναμε για γυμνά φυτά. μετά την καρποφορία, αποσυναρμολογούσαμε το κρεβάτι δύο ετών, ανακαινίζαμε το κρεβάτι ενός έτους και στις αρχές Ιουλίου ετοιμάζαμε το νέο κρεβάτι εάν χρησιμοποιούσαμε βύσματα. Κάναμε τη διάδοση των δικών μας βυσμάτων τον Ιούλιο, στήνοντας μια σκηνή ομίχλης. Φυτέψαμε τα νέα βύσματα στις αρχές Αυγούστου. Θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις εργασίες όταν φτάσουμε σε εκείνη την εποχή του χρόνου.

Πατενταρισμένες ποικιλίες

Ορισμένες ποικιλίες είναι κατοχυρωμένες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και είναι παράνομο να διαδώσετε τη δική σας χωρίς άδεια από τον κάτοχο του διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Είναι πολύ παράνομο να πουλάτε φυτά που έχετε πολλαπλασιάσει από μια πατενταρισμένη ποικιλία. Τεχνικά, είναι επίσης παράνομο να πολλαπλασιάζεστε για δική σας χρήση, ακόμη και να αφήνετε τους δρομείς φράουλας να ριζώνουν δίπλα σε ένα μητρικό φυτό. Δεν είναι όλες οι ποικιλίες πατενταρισμένες. Ο Cornell έχει μια σελίδα Κατάσταση ευρεσιτεχνίας επιλεγμένων ποικιλιών φράουλας με πληροφορίες για ποικιλίες που έχουν καλή απόδοση στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Περιλαμβάνει πότε λήγουν οι πατέντες. StrawberryPlants.org έχει πολλές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης μιας διαδραστικής λίστας ποικιλιών. Δυστυχώς, δεν περιλαμβάνει πληροφορίες για το ποιες είναι πατενταρισμένες.

Καλύπτουμε το νέο κρεβάτι φράουλας με εφημερίδες και σανό. Η μέθοδός μας πριν από τη χρήση υφάσματος τοπίου. Σημειώστε την ταινία σταγόνας στη θέση κάτω από το σάπια φύλλα.
Φωτογραφία Luke Stovall

Κλιματική αλλαγή, προκλήσεις και επιλογές

Το κλίμα μας είναι μεταβλητό και αλλάζει σε περισσότερο από όλα τα άκρα, επομένως πρέπει να αλλάξουμε τα συστήματά μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Βοηθάει πάντα να έχεις ένα σχέδιο Β.

——————————————————

Τα φρούτα είναι ακόμα διαθέσιμα τον Μάιο

Εάν το ραβέντι σας ανθίζει, κόψτε τους μίσχους των λουλουδιών, κατά προτίμηση πριν ανοίξουν τα μπουμπούκια, για να διατηρήσετε την ενέργεια για τα κοτσάνια.
Φωτογραφία από την Pam Dawling

Το ραβέντι μπορεί να συγκομιστεί έως ότου οι μίσχοι γίνουν πολύ λεπτοί. Ο Απρίλιος είναι ο κύριος μήνας του εδώ στην κεντρική Βιρτζίνια. Ζιζάνιο και νερό. Κόψτε τυχόν κεφάλια λουλουδιών ή μπουμπούκια, για να συγκεντρωθεί η ενέργεια στους μίσχους.

Άλλη φροντίδα φρούτων τον Μάιο

Εγκαθιστώ μυρτιλός διχτυώνοντας πριν την πήξη των καρπών, έτσι τα πουλιά δεν θα έχουν λόγο να ενδιαφέρονται. Ζιζάνιο, νερό, συμπληρώστε σάπια φύλλα, όπως χρειάζεται. Ελέγχετε περιοδικά για να βεβαιωθείτε ότι το δίχτυ δεν έχει τρύπες.

σταφύλια: Κόψιμο, ζιζάνιο, νερό στην ξηρασία. Κουρέψτε τους διαδρόμους όπως χρειάζεται. Νέα αμπέλια: αφαιρέστε τα πλαϊνά κλαδιά από τους κορμούς και τους καρπούς. Μου αρέσει να περπατάω τον Μάιο για να καταγράψω την κατάσταση των αμπελιών.

Ένα νεαρό αμπέλι στις αρχές Μαΐου.
Φωτογραφία Bridget Aleshire