August 26, 2022 By Aown272 0

Χρόνος Φύτευσης Μπάμιες – Βιώσιμη Αγοροκαλλιέργεια

Νεαρά φυτά μπάμιας.
Φωτογραφία Wren Vile

Φτάσαμε στα μέσα Μαΐου, την εποχή του χρόνου για να μεταφυτεύουμε τις μπάμιες μας. Οι μπάμιες είναι ένα τροπικό ετήσιο στην οικογένεια της μολόχας και είναι ευρέως προσαρμοσμένο όπου η εποχή χωρίς παγετό είναι αρκετά μεγάλη. Οι μπάμιες είναι ανθεκτικές στη ζέστη και την ξηρασία και έχουν λίγα σοβαρά παράσιτα ή ασθένειες. Όσοι βρίσκονται σε ζεστά κλίματα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν την πληθωρική ανάπτυξή του στα μέσα του καλοκαιριού. Όσοι βρίσκονται σε ψυχρά κλίματα θα πρέπει να επιλέξουν ποικιλίες που ωριμάζουν γρήγορα και να τις μεταμοσχεύσουν σε μαύρο πλαστικό. Σε περιοχές με κρύες νύχτες, οι μπάμιες μπορούν να καλλιεργηθούν μόνο σε στεφάνι.

Ποικιλίες Μπάμιες

Μας αρέσει Κέρας αγελάδας μπάμιες από Ανταλλαγή σπόρων Southern Exposure, που δίνει καλές αποδόσεις και εύρωστα φυτά στο κλίμα της ζώνης 7α μας. Είναι μια από τις λίγες ποικιλίες που μπορούν να αναπτυχθούν σχετικά μεγάλοι λοβοί χωρίς να γίνουν σκληροί. Μερικές φορές δεν είμαστε καλοί στο να βρίσκουμε όλους τους λοβούς κατά τη συγκομιδή, επομένως είναι πλεονέκτημα για εμάς εάν είναι ακόμα καλοί να τρώμε όταν είναι μεγαλύτεροι από το κανονικό. Ο ΣΕΣΕ έχει ένα Οδηγός καλλιέργειας μπάμιες.

Οι ποικιλίες υψηλής απόδοσης περιλαμβάνουν Κέρας αγελάδας (55 ημέρες), Νεφρίτης (55 ημέρες), Cajun Jewel (50 ημέρες).

Οι ποικιλίες χωρίς ράχη (εύκολες στη συγκομιδή) περιλαμβάνουν Clemson Spineless (56 ημέρες) και Evertender (50 ημέρες). Οι κόκκινες ποικιλίες περιλαμβάνουν Βιρμανός (58 ημέρες), ένα κειμήλιο νάνου υψηλής απόδοσης, και Κόκκινη Βουργουνδία (49 ημέρες), αναφέρεται ότι τα πάει καλά σε πιο «ψυχρές» περιοχές, αν και δεν θα κάνει πολλά έως ότου οι θερμοκρασίες της ημέρας φτάσουν τους 80°F (27°C).

Κοντινό πλάνο με λοβούς μπάμιες από κέρατο αγελάδας.
Φωτογραφία Kathryn Simmons

Απαιτήσεις καλλιέργειας και απόδοση

Οι μπάμιες έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε καλά στραγγιζόμενα, γόνιμα, αργιλώδη εδάφη με υψηλή οργανική ουσία. Τα υγρά αργιλώδη εδάφη μπορούν να πνίξουν τα φυτά. Αναπτύσσεται καλύτερα με pH μεταξύ 6,5 και 7,0, αν και το 7,6 εξακολουθεί να είναι εντάξει.

5 γρ χοιρομητέρες 50′ (15 m) σε απόσταση 6″ (15 cm). Οι μέσες αποδόσεις είναι περίπου 50-100 lb/100′ (7,6-15 kg/10 m). Καλλιεργούμε 90′ (27 m) για 100 άτομα, κάτι που παρέχει αρκετό και για λίγο τουρσί.

Σπορά μπάμιας

Σύμφωνα με τον Rodale 600 Απαντήσεις, ζΗ ταχύτητα εξάλειψης μπορεί να βελτιωθεί με κατάψυξη του σπόρου όλη τη νύχτα και μετά εμβάπτιση σε ζεστό νερό για ½-1 ώρα πριν από τη σπορά. Πρέπει να είναι αρκετά ζεστό για να βλαστήσει ο σπόρος σας: μπορείτε να μουλιάσετε τον σπόρο για 8 ώρες σε νερό στους 88°F (31°C).

Όταν κατευθύνουμε τη σπορά, “στάθμε-σπέρνουμε” – βάζουμε τρεις σπόρους βάθους ½-1″ (1-2,5 cm) σε κάθε σημείο όπου θέλουμε να αναπτυχθεί ένα φυτό. Αυτό το κάνουμε την 1η Μαΐου, με εξώφυλλο, καθώς είναι περίπου η τελευταία ημερομηνία παγετού και θέλουμε να αποφύγουμε καταστροφές! Άμεση σπορά μόλις η θερμοκρασία του εδάφους φτάσει τους 20°C κατά μέσο όρο, 3-4 εβδομάδες μετά τον τελευταίο παγετό.

Όταν τα σπορόφυτα έχουν 3-4 φύλλα, αραιώνουμε μέχρι το πιο δυνατό δενδρύλλιο. Οι μπάμιες είναι πιο στιβαρές εάν σπαρθούν απευθείας, παρά μεταφυτεύονται, αλλά δουλεύεις με το κλίμα που έχεις!

Μεταφύτευση μπάμιες

Σπορόφυτα μπάμιες σε δίσκο Winstrip 50 κυττάρων.
Φωτογραφία από την Pam Dawling

Συνήθως μεταφυτεύουμε, ειδικά αν κάνουμε ενδοκαλλιέργεια. Για μεταμοσχεύσεις σπέρνουμε στις 15 Απριλίου, χρησιμοποιώντας τεμάχια εδάφους ή πλατφόρμες Winstrip 50 κυττάρων. Έμεινα έκπληκτος όταν έμαθα ότι με ύψος 6″ (15 cm), τα φυτά θα μπορούσαν να έχουν τριπλάσιες ρίζες! Σε πλήρη ωριμότητα, η ρίζα της βρύσης θα μπορούσε να είναι 4½ πόδια (1,4 m). Για να αποφύγετε την αναχαίτιση της ρίζας, βάλτε τα μικρά φυτά στο έδαφος όσο πιο γρήγορα μπορείτε, προσεκτικά.

Μεταφυτεύουμε αρχίδες ηλικίας 3-4 εβδομάδων – ένα φυτό με 3 ή 4 φύλλα είναι το ιδανικό – σε απόσταση 18” (45 cm) σε μία σειρά κάτω από τη μέση ενός κρεβατιού. Μεταφυτεύουμε 11 Μαΐου, 10 ημέρες αργότερα από την ημερομηνία άμεσης σποράς. Στο παρελθόν χρησιμοποιούσαμε ευρύτερη απόσταση μεταξύ των σειρών, αλλά διαπιστώσαμε ότι μπορούσαμε να επιτύχουμε υψηλότερη απόδοση με την πιο κοντινή απόσταση που μοιάζει με φράχτη.

Μερικοί καλλιεργητές φυτεύουν έως και 6″ (15 cm) στη σειρά, με 5′ (1,5 m) μεταξύ των σειρών ή φυτεύουν διπλές σειρές με 12″ (30 cm) μεταξύ των φυτών και μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των κρεβατιών. Η παχιά φύτευση απαιτεί πολύ γόνιμο έδαφος και κινδυνεύει από ασθένειες από κακή κυκλοφορία του αέρα. Η μεγάλη απόσταση μπορεί να οδηγήσει σε έντονα διακλαδισμένα φυτά και περισσότερους λοβούς ανά φυτό, αλλά όχι απαραίτητα περισσότερους λοβούς για μια δεδομένη περιοχή. Μπορεί να οδηγήσει σε μεταγενέστερη έναρξη της συγκομιδής, καθώς η ανθοφορία καθυστερεί ενώ το φυτό μεγαλώνει.

Λουλούδι βιρμανικής μπάμιας.
Φωτογραφία από τον Raddysh Acorn

Διακαλλιέργεια Μπάμιες

Οι μπάμιες αναπτύσσονται αργά μέχρι να έρθει ο ζεστός καιρός. Μερικές φορές εκμεταλλευόμαστε αυτό και τη συνήθεια της όρθιας ανάπτυξής της για να μεταμοσχεύσουμε μπάμιες σε ένα κρεβάτι με πρώιμο λάχανο. Μεταφυτεύουμε λάχανο σε δύο σειρές κατά μήκος ενός κρεβατιού 4′ (1,2 m) στις 10 Μαρτίου και τις μπάμιες σε μία σειρά προς τα κάτω στη μέση στις 11 Μαΐου. Μαλακώνουμε το λάχανο, που έχει το μειονέκτημα για τις μπάμιες, να ψύχει το χώμα, οπότε μην το δοκιμάσετε σε απευθείας σπορά! Στην αρχή τα λάχανα είναι σχετικά μικρά, και οι μπάμιες χρησιμοποιούν τον ανοιχτό χώρο στη μέση του κρεβατιού. Καθώς μεγαλώνουν τα φυτά, αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου που μπορεί να επισκιάσουν τις μπάμιες. Τέλος, μαζεύουμε το λάχανο και αφήνουμε τις μπάμιες να μεγαλώσουν σε πλήρες μέγεθος. Αυτή η μέθοδος εξοικονομεί χώρο και χρησιμοποιεί αποτελεσματικά το χρόνο μας για να βοηθήσει δύο καλλιέργειες με ένα ξεχορτάρισμα.

Τα φυτά της μπάμιας μπορεί να γίνουν τεράστια μέχρι τον Σεπτέμβριο!
Φωτογραφία από την Pam Dawling

Αυτή η ανάρτηση είναι μέρος των όσων έχω γράψει για τις μπάμιες στο βιβλίο μου Βιώσιμη Γεωργία Αγοράς. Αγοράστε το βιβλίο για να διαβάσετε τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένων των αμειψισπορών, των παρασίτων και των ασθενειών, της συγκομιδής και της φροντίδας της μπάμιας μετά τη συγκομιδή.

Μπάμιες τουρσί, σκορδαλιά και παντζάρια.
Φωτογραφία Bridget Aleshire

Ολόκληρες οι Μπάμιες

Δείτε την κριτική μου για το βιβλίο του Chris Smith Ολόκληρες οι Μπάμιες. Ο Chris έχει καλλιεργήσει 125 ποικιλίες μπάμιες, και συνεχίζει να μετράει, και τις έχει μαγειρέψει σε πολλές διαφορετικές συνταγές. Το βιβλίο του περιλαμβάνει τη χρήση του ελαίου από τους σπόρους, την κατανάλωση των φύλλων. Φτιάχνοντας καλαμάκια από μπάμιες, σπόρους μπάμιας tempeh, λιχουδιές από μαρσμέλο μπάμιες. ιστορία και γεωγραφία της μπάμιας, ιατρικές και βιομηχανικές χρήσεις και τόσα άλλα. Ακολουθούν οδηγίες για την κατάψυξη της ξαφνικής καταπόνησης από μπάμιες που φτάνει συχνά κάποια στιγμή το καλοκαίρι, το τουρσί (τόσο με ζύμωση όσο και με ξύδι), το στέγνωμα (καλύτερα όταν είναι κορδόνι σε οδοντικό νήμα). Το καλύτερο από όλα είναι τα πατατάκια μπάμιας. Ο Chris έχει ένα βίντεο γευστικών δοκιμών στο YouTube, https://www.youtube.com/watch?v=sAy0pouxlME