September 8, 2022 By Aown272 0

Σεπτέμβριος (Καρπούζι) – Βιώσιμη Γεωργία Αγοράς

Κατακόκκινο γλυκό καρπούζι.
Φωτογραφία Nina Gentle

Αυτή είναι μια άλλη μηνιαία σειρά αναρτήσεών μου σχετικά με μικρά φρούτα που μπορούν να καλλιεργηθούν βιώσιμα σε ένα (χαλαρά μιλώντας) μεσοατλαντικό κλίμα. Καλύπτω τη φύτευση, το κλάδεμα, τη συγκομιδή και τη φροντίδα των φυτών, ανάλογα με την εποχή. Θα δώσω συνδέσμους προς χρήσιμες δημοσιεύσεις. Έχουμε ένα φρούτο εστίασης, και μετά περισσότερα για άλλα που χρειάζονται προσοχή κατά τη διάρκεια του μήνα.

Τα καρπούζια είναι το επίκεντρο των φρούτων για τον Σεπτέμβριο

Τίποτα δεν ξεπερνάει μια μεγάλη φέτα καρπούζι σε ένα διάλειμμα από τη δουλειά στα χωράφια. Είναι μια καλή θεραπεία για την αφυδάτωση, ειδικά αν αλατιστεί ελαφρά για την εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών και βοηθά στη βελτίωση της ανοχής στη θερμότητα. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι το καρπούζι είναι θρεπτικό, αλλά ειλικρινά, ο κύριος ισχυρισμός τους για φήμη είναι ότι είναι νόστιμο και σχεδόν όλοι θέλουν ένα όταν ο καιρός είναι ζεστός.

Crimson Sweet Virginia Επιλέξτε καρπούζι.
Credit Southern Exposure Seed Exchange

Θα ξεκινήσω με πληροφορίες σχετικά με τη συγκομιδή και τα παράσιτα και τις ασθένειες που πρέπει να προσέχετε και, στη συνέχεια, θα ανατρέξω σε πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε για την καλλιέργεια καρπουζιού του επόμενου καλοκαιριού.

Συγκομιδή καρπουζιού

Τα ώριμα καρπούζια έχουν ώριμους σπόρους. Στο Crimson Sweet αυτά είναι καφέ-μαύρα. Οι λευκοί σπόροι δείχνουν ένα υποώριμο πεπόνι.
Φωτογραφία από την Pam Dawling

Η ικανότητα του θεριστή να διακρίνει την ωριμότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη γεύση. Το πρώτο σημάδι που αναζητούμε είναι το συρρίκνωση και το ροδάκισμα του τρύγου στο κλήμα ακριβώς απέναντι από το μικρό στέλεχος του καρπουζιού. Εάν αυτός ο τρελός δεν έχει συρρικνωθεί, περνάμε. Στη συνέχεια τα χαστουκίζουμε ή τα χτυπάμε.

Σύμφωνα με το Southern Exposure Seed Exchange, όταν ένα καρπούζι είναι ώριμο, θα έχει έναν κοίλο ήχο όταν το χτυπάτε με τις αρθρώσεις σας: ακούγεται σαν να χτυπάτε το στήθος σας. Αν ακούγεται σαν να χτυπάς το κεφάλι σου, δεν είναι ώριμο. αν ακούγεται σαν να χτυπάς την κοιλιά σου, είναι υπερβολικά ώριμο. Υπάρχει μια περίοδος μέγιστης ωρίμανσης 10-14 ημερών για κάθε ποικιλία. Συγκομίζουμε το Crimson Sweet μας από τις 25/7 περίπου (75 ημέρες από τη μεταφύτευση) έως τα τέλη Αυγούστου. Ίσως να συνεχίζουμε τη συγκομιδή τον Σεπτέμβριο.

Τέλος, κάνουμε το «Scrunch Test»: απλώστε δύο χέρια (τακούνια μαζί) σε όλο το πεπόνι, πιέστε αρκετά δυνατά, ακούστε και αισθανθείτε για ένα scrunch – η σάρκα στο πεπόνι διαχωρίζεται υπό την πίεση. Οι φήμες λένε ότι λειτουργεί μόνο μία φορά, οπότε δώστε προσοχή!

Άλλοι καλλιεργητές με άλλες ποικιλίες χρησιμοποιούν διαφορετικά σημάδια ωρίμανσης, όπως η αλλαγή στο χρώμα του «σημείου εδάφους» (η περιοχή που αγγίζει το έδαφος) ή η αλλαγή στην υφή του φλοιού από γυαλιστερή σε θαμπή.

Μου αρέσει να κόβω τα κοτσάνια του πεπονιού με κλαδευτήρια, αλλά κάποιοι τα κόβουν. Τα καρπούζια χρειάζονται ήπιο χειρισμό, όπως και τα αμπέλια, αν θα επιστρέψετε ξανά στη συγκομιδή. Μετά τη συγκομιδή, βάζουμε τα πεπόνια στο πλάι της σειράς για παραλαβή. Αυτό δίνει χρόνο για να αρχίσει να βγαίνει ο χυμός από το κομμένο στέλεχος. Εάν ο χυμός είναι κόκκινος ή πορτοκαλί, το πεπόνι είναι ώριμο. Αν είναι στο χρώμα του άχυρου, το πεπόνι κόπηκε πολύ νωρίς. Αυτό είναι χρήσιμο feedback για το νέο πλήρωμα.

Μετασυλλεκτική Αποθήκευση Καρπουζιών

Καρπούζι σημειωμένο με μολύβι λαδιού.
Φωτογραφία Nina Gentle

Τα καρπούζια μπορούν να αποθηκευτούν για μερικές εβδομάδες, αλλά στη συνέχεια η γεύση αλλοιώνεται. Αποθηκεύουμε τα δικά μας σε εξωτερικούς χώρους στη σκιά ενός κτιρίου ή ενός δέντρου. Η περιστροφή του αποθηκευμένου αποθέματος είναι μια καλή ιδέα. (Σκεφτείτε να τα χρονολογήσετε με ένα μολύβι/δείκτη πορσελάνης). Η ιδανική θερμοκρασία αποθήκευσης είναι 50-60°F (10-15,5°C), με υγρασία 90%.

Παράσιτα καρπούζι

Σε σύγκριση με ορισμένες καλλιέργειες, τα καρπούζια δεν προκαλούνται συχνά από πολλά παράσιτα.

 • Τα ριγέ σκαθάρια είναι το χειρότερο παράσιτο μας. Τρώνε όχι μόνο τα φύλλα (που μειώνει τη γλυκύτητα των πεπονιών) αλλά και τη φλούδα των πεπονιών, αφήνοντας μια μη ελκυστική σκουριασμένη επιφάνεια, πιο λεπτή από ό,τι ήταν αρχικά και καταστρέφεται εύκολα. Τα σκαθάρια του αγγουριού μπορούν επίσης να επηρεάσουν την καρπόδεση τρώγοντας τους στήμονες και τα ύπερα των λουλουδιών. Μην ανησυχείτε αν δεν δείτε δύο ή περισσότερα σκαθάρια ανά φυτό.
 • Οι αφίδες (συνήθως αφίδες πράσινων ροδάκινων) μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα για τα νεαρά φυτά – ένας άλλος λόγος για να χρησιμοποιήσετε το κάλυμμα της σειράς ή το λεπτό δίχτυ. Εάν χρειάζεται, χρησιμοποιήστε εντομοκτόνο σαπούνι ή εισάγετε πασχαλίτσες ή κορδόνια.
 • Τα ακάρεα αράχνης μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα σε ζεστό ξηρό καιρό, εάν οι πληθυσμοί οδηγηθούν στο έμπλαστρο με κούρεμα παρακείμενων χλοοτάπητων. Οι έντονες βροχοπτώσεις, οι έντονοι ψεκασμοί με νερό ή η εναέρια άρδευση θα μειώσουν τους αριθμούς.
 • Οι νηματώδεις κόμποι ρίζας μπορούν να επιτεθούν στις ρίζες και να παράγουν χολή. Αυτό οδηγεί σε απώλεια σφριγηλότητας και μαρασμό.
Ριγέ σκαθαράκι αγγουριού σε λουλούδι σκουός. Φωτογραφία Pam Dawling

Παθήσεις καρπουζιού

Οι βιοκαλλιεργητές συνήθως δεν αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα ασθένειας με το καρπούζι, υπό την προϋπόθεση ότι η γονιμότητα του εδάφους είναι καλά ισορροπημένη και τα φυτά δεν έχουν υποστεί φυσική βλάβη. Υπάρχουν μερικές ασθένειες που πρέπει να προσέξετε:

 • Alternaria κηλίδα φύλλου
 • Cercospora κηλίδα φύλλου
 • Ομώδης μίσχος
 • Η κηλίδα καρπούζι/βακτηριακή κηλίδα φρούτου είναι μια σοβαρή ασθένεια που μεταδίδεται από τους σπόρους
 • Βακτηριακός μαρασμός – το καρπούζι είναι ανθεκτικό, αν και τα νεαρά σπορόφυτα θα μπορούσαν να υποκύψουν.
 • Φουζάριο Ο μαρασμός είναι μια επίμονη μυκητιακή ασθένεια που μεταδίδεται από το έδαφος και προσβάλλει τις ρίζες, εισβάλλοντας στα κύτταρα του ξυλώματος.
 • Ανθρακνόζη είναι μια μυκητιακή νόσος των φυλλωμάτων που μπορεί να προκαλέσει απώλεια σφριγηλότητας και κηλίδες καρπών.

Ελεγξε το Έκδοση για τις ασθένειες καρπούζι του Κρατικού Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα για βοήθεια στον εντοπισμό ασθενειών.

Σχεδιασμός ποικιλιών καρπουζιού για την επόμενη χρονιά

Αφού δοκιμάσαμε πολλές ποικιλίες, κατασταλάξαμε Κατακόκκινο γλυκό, ένα πεπόνι 20-25 lb (9-11 kg) με ρίγες 10 x 12″ (25 x 30 cm) οβάλ OP πεπόνι που διαρκεί 86 ημέρες από τη μεταφύτευση έως τη συγκομιδή. Έχει ανοχή σε ορισμένα στελέχη του Ανθρακνόζη και Φουζάριο. Η γεύση του είναι η καλύτερη! Για πολλά χρόνια, φύλαγα τον σπόρο, επιλέγοντας το μέγεθος, την πρωιμότητα, την αντοχή στις ασθένειες και τη γεύση. Αυτό είναι διαθέσιμο από το Southern Exposure Seed Exchange, όπως Crimson Sweet, Virginia Select.

Crimson Sweet, Virginia Select συλλογή σπόρων καρπουζιού.
Φωτογραφία από την Pam Dawling

Τσάρλεστον Γκρέι είναι μια άλλη δημοφιλής μεγάλη ποικιλία, με πιο κόκκινο χρώμα αλλά λιγότερη γλυκύτητα από Βυσσινί Γλυκό. Black Tail Mountain (OP, 73 ημέρες) έγινε διάσημος από τον Glenn Drowns, ο οποίος το ανέπτυξε ως ένα ταχέως αναπτυσσόμενο, εξαιρετικά παραγωγικό πεπόνι με πλούσια γεύση που μπορούσε να καλλιεργήσει σε ένα ψυχρό κλίμα στο βόρειο Αϊντάχο. Αποθηκεύεται έως και 2 μήνες μετά τη συγκομιδή. OrangeGlo (85 ημέρες) είναι μια εξαιρετική ποικιλία με σάρκα πορτοκαλιού, με μεγάλα φρούτα και υπέροχη τροπική γεύση.

Οι ποικιλίες “Icebox” είναι στρογγυλά 6″ (15 cm), πεπόνια 8-12,5 λίβρες (3,6-5,7 κιλά), ιδανικά για μικρά ψυγεία. Ορισμένες ποικιλίες είναι έτοιμες μόλις 64 ημέρες μετά τη μεταφύτευση. Τριπλοειδείς ποικιλίες χωρίς σπόρους Dark Belle (F1 75d) και Fun Belle λέγεται ότι έχουν καλύτερη γεύση από τα παραδοσιακά Γλυκό μωράκι (77δ) και πορτοκαλί Νέα ορχιδέα (80δ). Αλλά ο τριπλοειδής σπόρος καρπουζιού χωρίς κουκούτσι είναι ακριβός και πιο δύσκολο να βλαστήσει, και οι μεταμοσχεύσεις είναι πολύ εύθραυστες και δύσκολες στην εγκατάσταση. Οι τριπλοειδείς ποικιλίες υβριδίζονται από διασταύρωση δύο φυτών με ασύμβατα σύνολα χρωμοσωμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη στειρότητα (έλλειψη σπόρων).

Ακόμη μικρότερα από το μέγεθος της παγοθήκης είναι τα «μίνι» καρπούζια, 3-6 λίβρες (1,4-2,7 κιλά). Golden Midget είναι ένα OP seeded mini από την Baker Creek 70d, 3 lbs (1,4 kg). Υπάρχουν και τριπλοειδείς ποικιλίες χωρίς σπόρους. Πασιέντζα (triploid, 88d), είναι ένα καρπούζι μονής μερίδας από τον Johnny’s. Έχει φρούτα διαμέτρου 6″ (15 cm). Η συγκομιδή μπορεί να ξεκινήσει 78 ημέρες μετά τη μεταφύτευση.

Θα κάνω μια ανάρτηση ιστολογίου για την καλλιέργεια καρπουζιών την επόμενη άνοιξη, μόλις σπέρνετε τους σπόρους ή τουλάχιστον σχεδιάζετε τη διάταξη του κήπου σας.

Άλλα μικρά φρούτα είναι ακόμα διαθέσιμα τον Σεπτέμβριο

ασιατικά πεπόνια, ασιατικά αχλάδια (πρέπει να ωριμάσουν στο δέντρο), Ασιατικοί ΛωτοίΒατόμουρα, σύκα, Σταφύλια ΜοσχάδιΜοσχοπούζια, Pawpaws, Φθινοπωρινά σμέουρα, Ραβέντι.

Τα ασιατικά πεπόνια και μοσχοβολιά θα είναι διαθέσιμα μόνο αν κάνατε δεύτερη σπορά τον Ιούνιο!

Άλλα μικρά φρούτα γίνονται διαθέσιμα τον Σεπτέμβριο

Ακτινίδια (Actinidia arguta, γνωστό και ως ανθεκτικό ακτινίδιο, κινέζικο ακτινίδιο) και σαμπούκους. Αμερικάνικοι λωτός πρέπει να είναι μαλακά πριν τρώγονται ωραία. Αυτό μπορεί να είναι οπουδήποτε μεταξύ Σεπτεμβρίου και Φεβρουαρίου. Εάν η άγρια ​​ζωή δεν πρόκειται να περιμένει να ωριμάσουν, μαζέψτε τα νωρίς και αφήστε τα να ωριμάσουν σε εσωτερικούς χώρους.

Sun Jewel Ασιατικό πεπόνι. Φωτογραφία Mary Kranz

Άλλη φροντίδα φρούτων τον Σεπτέμβριο

Κόψτε τους διαδρόμους, ξεχορδάστε και ποτίστε όλα τα φρούτα (χορταίνετε τα βατόμουρα και τα σμέουρα ρηχά, για να μην καταστρέψετε τις ρίζες).

Προετοιμάστε και φυτέψτε νέα κρεβάτια φράουλας στις αρχές Σεπτεμβρίου, εάν δεν το κάνετε στα τέλη Αυγούστου, χρησιμοποιώντας δρομείς σε γλάστρες. Εάν χρειάζεται, χρησιμοποιήστε rooted runners από τα μονοπάτια ενός παλιού μπαλώματος για να γεμίσετε κενά. Ανακαινίστε τις φράουλες για να τις μεταφέρετε για την επόμενη σεζόν, αν δεν τις έχετε κάνει ήδη.