September 9, 2022 By Aown272 0

Μια φορά κι έναν καιρό – μια φιλοξενούμενη ανάρτηση από τη συγγραφέα του Mouse Heart, Fleur Hitchcock

Αυτόν τον μήνα είμαστε πολύ χαρούμενοι που δημοσιεύσαμε το Mouse Heart – ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ, γεμάτο με τολμηρά ακροβατικά και απαίσιους κακούς. Και σήμερα είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε μια δημοσίευση επισκέπτη από το Fleur!

Δεν ήμουν παιδί του θεάτρου. Σίγουρα δεν ήμουν απελπισμένη να δράσω. Ήρθε τυχαία όταν ήμουν 18 ετών.

Είχα περάσει από την εκκαθάριση για να κάνω πτυχίο αγγλικών και μόνο όταν έφτασα ανακάλυψα ότι έπρεπε να πάρω τρία θέματα στο πρώτο έτος. Δεν είχα τα προσόντα για τις επιστήμες, ή αποδεικνύεται, οτιδήποτε άλλο. Μετά από μια φοβερή μέρα πεζοπορίας από το ένα τμήμα στο άλλο και την απομάκρυνσή τους, οι δάσκαλοι της Ιστορίας της Τέχνης και του Δράματος ανασήκωσαν και οι δύο τους ώμους και είπαν ότι μπορούσα να συμμετάσχω στα μαθήματά τους.

Η Ιστορία της Τέχνης ήταν μια χαρά, με έσερναν σε γκαλερί από μικρή ηλικία, αλλά Δράμα; Αυτό σήμαινε υποκριτική, έτσι δεν είναι; Μετά από παιχνίδια εμπιστοσύνης, φάρτι γιόγκα και ουρλιαχτά σαν λύκοι (όλα καλά) διαπίστωσα ότι κάναμε μια ενότητα που λεγόταν «Ιστορία του Θεάτρου». Αντί για θέατρο διαλέξεων, μας δίδαξε στο εκκεντρικό της σπίτι μια ηλικιωμένη λευκή μάγισσα. Έβλεπε ως αποστολή της να μας εισαγάγει με απαγγελίες πρώιμων αγγλικών θεατρικών έργων, ντυμένες με την κατάλληλη ενδυμασία, χορεύοντας πάνω από μπαστούνια εκεί που έπρεπε να είναι η αψίδα του προσκήνιο. Ήταν περίεργο και υπέροχο και με γοήτευσε η ιδέα όλων αυτών των χαμένων θεάτρων.

Μετά ήταν οι ίδιες οι παραστάσεις. Κάπως έτσι, βρήκα έναν ρόλο στα παρασκήνια από την πρώτη μέρα, αλλά παρακολούθησα ενθουσιασμένος τους συμφοιτητές μου να μπαίνουν στα φώτα και να μεταμορφώνονται για μια στιγμή. Όλα τα κουρελιασμένα κοστούμια, το βαρύ μακιγιάζ, τα παπούτσια από χαρτόνι έγιναν αληθινά και υπέροχα και ερωτεύτηκα αυτή τη μαγεία.

Κάντε κύλιση για μερικές δεκαετίες και περιμένοντας ένα πλοίο, συνάντησα έναν Ολλανδό που δούλευε στο κτίριο του θεάτρου Globe και μου είπε ότι είχε τοποθετήσει νομίσματα κάτω από τις τεράστιες κολόνες στο μπροστινό μέρος της σκηνής, και ότι μερικές φορές ήταν ο τελευταίος που έφευγε και θα καθόταν στη σκηνή και θα φανταζόταν ένα κοινό πριν από πολύ καιρό.

Μια άλλη δεκαετία και η ανιψιά μου και η οικογένειά της ζούσαν κοντά στο Globe και περνούσα τακτικά, κοιτάζοντας τις σημαίες στην οροφή και αναρωτιόμουν για το άλλο θέατρο, τον Κύκνο, που ήταν εκεί στο Southwark και καταστράφηκε από φωτιά. Κάπου κάτω από ένα από αυτά τα τεράστια σύγχρονα κτίρια γραφείων υπάρχουν τα ερείπια και άρχισαν να με ξύνουν σαν να υπήρχε μια ιστορία θεάτρου δίπλα σε ένα ποτάμι, αλλά δεν ήξερα τι ήταν.

Καθώς το πρώτο lockdown χαλάρωσε, αναζήτησα ένα μέρος για το θέατρό μου. Όχι το Λονδίνο, ήταν πολύ καλά τεκμηριωμένο, και αυτό δεν θα ήταν πραγματική ιστορία. Επίσης, χρειαζόμουν ένα μέρος που θα μπορούσα να επισκεφτώ. Δεν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε μακριά, αλλά μπορούσαμε να φτιάξουμε το Μπρίστολ χωρίς να χρειαστούμε λίγο, κάτι που ήταν μια σοβαρή σκέψη. Η κόρη μου, 18 ετών τότε, ήθελε απεγνωσμένα να φύγει από το σπίτι και έτσι οδηγήσαμε για να κάνουμε μια βόλτα στην έρημη πόλη. Περιπλανηθήκαμε στην πλευρά του λιμανιού, στο Backs, στη γέφυρα του Μπρίστολ. Μέχρι το St Mary’s Redcliffe και κάτω στην αγορά St Nicholas. Ήταν τρομερή ησυχία. Έμοιαζε σαν να μπορούσαμε ανά πάσα στιγμή να στρίψουμε στη γωνία για να δούμε τα ψηλά πλοία, ακόμα εκεί, να βουτούν στο λαδερό νερό.

Στο σπίτι πάλι διάβασα για το λιμάνι. Κάθε είδος πλοίου, όλα ξύλινα, αλλά όλα μεταφέρουν διαφορετικά πράγματα. Ζάχαρη, βαμβάκι, ξυλεία, μαλλί, κρασιά και άνθρωποι. Πρέπει να ήταν ένα τοξικό μείγμα από οτιδήποτε απείθαρχο και απείθαρχο. Ακόμα και ο Blackbeard είχε ξεκινήσει εδώ. Κοίταξα τους χάρτες της πόλης. Διάβασα για το απαίσιο φυλάκιο στο Newgate, το τζάμπα στο St Michael’s Hill, και οι ασυνάρτητες νότες μου άρχισαν να παίρνουν μορφή, όπως και ο πρωταγωνιστής μου.

Το όνομά της ήρθε πρώτο, Ποντίκι, και εμφανίστηκε στο μυαλό μου χορεύοντας με ένα σπαθί στο φως του ήλιου στη σκηνή. Ήταν μικρή και δυνατή. Η αγαπημένη της οικογένεια ήταν ένα συνονθύλευμα θεατρικών μορφών, ηθοποιών με καλύτερο παρελθόν από μέλλον, ζηλιάρηδες παιδιά που είχε μεγαλώσει δίπλα της. Είχε δεξιότητες και θα διδασκόταν από ανθρώπους που ζούσαν με εξαπάτηση και γοητεία. Αλλά παρόλα αυτά, θα ήθελε πάντα να ξέρει την αλήθεια, ακόμα κι αν την οδηγούσε σε τρομακτικά μέρη. Και τότε θα φοβόταν, αλλά θαρραλέα. Αυτό που ήθελα περισσότερο για εκείνη όμως, ήταν ότι ήταν αληθινή. Μια σύγχρονη πρωταγωνίστρια, σε ένα σχεδόν ιστορικό σκηνικό, γιατί πίστευα ότι αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος για να κάνω ένα σύγχρονο παιδί να συνδεθεί μαζί της.

Τελικά, ήθελα ο αναγνώστης να νοιάζεται για το Mouse όσο κι εγώ.

Και έτσι το Mouse, το Moth Theatre και η Company of the Moth Theatre ζωντάνεψαν.

Ευχαριστώ, Fleur! Μπορείτε να παραγγείλετε ένα αντίγραφο του Mouse Heart από την Waterstones εδώBookshop.org εδώή Amazon εδώ.

Διαβάστε παρακάτω τα πρώτα κεφάλαια: