September 10, 2022 By Aown272 0

Αφιέρωμα στον Raymond Briggs

«Ο Ρέιμοντ Μπριγκς είχε μια ιδιοφυΐα στην αφήγηση μέσω της εικονογράφησης. Φυσικά, είναι περισσότερο γνωστός για τον Χιονάνθρωπο, αλλά αγκάλιασε την πρόκληση της εξερεύνησης πιο σκοτεινών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης και του πυρηνικού αφανισμού… και ο ίδιος ο Χιονάνθρωπος είναι τουλάχιστον τόσο για τη μοναξιά και την απώλεια όσο και για τη φαντασία και την περιπέτεια. Η δουλειά του ήταν ασυμβίβαστη ως προς τη συναισθηματική του ειλικρίνεια και η εξυπνάδα του ήταν δαγκωτική και απτόητη. Νιώθω ότι δημιούργησε τα βιβλία του για τον εαυτό του, χωρίς να διακυβεύει την έμπνευσή του με την αίσθηση οποιουδήποτε κοινού, πόσο μάλλον παιδικού κοινού. Ποτέ δεν προστάτευε τα παιδιά και νομίζω ότι αυτό ήταν ένα από τα πράγματα που τον έκαναν λαμπρό και δημοφιλή». ~ Kate Wilson, Διευθύνουσα Σύμβουλος στο Nosy Crow.

Για τον εορτασμό αυτού του σπουδαίου ανθρώπου, η Louise Bolongaro της Nosy Crow, Διευθύντρια Εκδόσεων, η Picture Books αποτίει φόρο τιμής στις πιο όμορφες αναμνήσεις της από τη συνεργασία της με τον Raymond Briggs κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Puffin Books:

Οι όμορφες αναμνήσεις μου από τη δουλειά με τον Raymond Briggs από τη Louise Bolongaro

Ο κόσμος των βιβλίων με εικόνες λάμπει λίγο λιγότερο αυτή την εβδομάδα. Όπως πολλοί από τους ήρωές μας, πίστευα ότι ο Ρέιμοντ θα ζούσε για πάντα, αλλά έκανα λάθος.

Ξέρω ότι θα είχε ντροπιαστεί από όλα τα υπέροχα αφιερώματα από αυτούς που τον αγάπησαν και τον θαύμασαν, αλλά δεν μπορούμε να πούμε αρκετά για τον άνθρωπο που άφησε μια τέτοια κληρονομιά. Οι ιστορίες του ήταν γεμάτες νόημα και πάθος. ήταν πολυεπίπεδα και εντυπωσιακά, και έβλεπαν ακριβώς στην καρδιά των πραγμάτων. Μας έδωσε επίσης κωμωδία και φράσεις που έχουμε υφάνει στη συλλογική μας συνείδηση. Ο Ρέιμοντ ήταν πραγματικά υπέροχος.

Ο δημιουργός του «The Snowman» Raymond Briggs πέθανε σε ηλικία 88 ετών

Είχα την τύχη να δουλέψω με τον Raymond και την εξαιρετική backlist του, ενώ ήμουν Διευθυντής Σύνταξης στο Puffin στα noughties. Ήταν μια στιγμή που μου άρεσε, αν υπήρξε ποτέ. Όπως τόσα πολλά, Ο Χιονάνθρωπος ήταν ένα ζωντανό κομμάτι της παιδικής μου ηλικίας (ήμουν τριών όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο και επτά όταν πρωτοεμφανίστηκε το animation) και γρήγορα έφτασε να αντιπροσωπεύει την ουσία των Χριστουγέννων με όλη τους τη χαρά, το χιούμορ και τη λύπη τους. Στη συνέχεια, όταν έγινα ο ίδιος γονιός, ο γιος μου και εγώ το παρακολουθούσαμε χωρίς αποτυχία κάθε χρόνο, σαν να λέγαμε, «Α, τώρα τα Χριστούγεννα είναι πραγματικά εδώ».

Το αγαπημένο μου έργο ήταν μια ενημερωμένη έκδοση της όμορφης συλλογής του Mother Goose, που κέρδισε το βραβείο Kate Greenaway όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1966. Ήταν ένα μεγάλο βιβλίο και έτσι ο σχεδιαστής και εγώ κατεβαίναμε τακτικά για να τον επισκεπτόμαστε στο σπίτι του κοντά στο South Downs. Λέω σπίτι, αλλά δεν ήταν το σπίτι που έμενε αλλά, μάλλον, το προηγούμενο σπίτι του όπου έγραφε Ο Χιονάνθρωπος και το οποίο συνέχισε να χρησιμοποιεί ως στούντιο. Οι απότομοι λόφοι South Down έφτασαν έξω από το σπίτι και, παρόλο που ήταν το αποκορύφωμα του καλοκαιριού όταν το επισκέφτηκα για πρώτη φορά, μπορούσες να νιώσεις το τοπίο της ιστορίας τριγύρω – το μισό περίμενα ότι θα αρχίσει να χιονίζει.

Μπορώ να θυμηθώ ακριβώς τη στιγμή που μπήκα μέσα σαν να ήταν χθες. Ήταν σαν να μπαίνεις σε ένα μαγικό βασίλειο. Κάθε επιφάνεια και τοίχος ήταν στριμωγμένος με πίνακες, σκίτσα, σχέδια και μοντέλα, τα οποία ο Ρέιμοντ τα απέρριψε αμέσως με ένα κούνημα του χεριού του, πάντα ταπεινός και απογοητευμένος. Ήμουν σαν παιδί σε κατάστημα παιχνιδιών και θυμάμαι ιδιαίτερα ένα υπέροχο σχέδιο μιας καρέκλας που έμοιαζε σαν να ήταν δανεική από τη Βασιλική Ακαδημία. «Α, αυτό», είπε ο Ρέιμοντ. «Το έκανα όταν ήμουν 16 ετών». Όταν ήμουν σε θέση να τραβήξω την προσοχή μου πίσω στην εργασία που είχα στο χέρι, μιλούσαμε για διάφορα κομμάτια, ήπιαμε ένα φλιτζάνι τσάι και μετά ο Ρέιμοντ μας πήγαινε για μεσημεριανό γεύμα σε μια μικρή παμπ εκεί κοντά.

Αυτό που θυμάμαι περισσότερο από εκείνες τις όμορφες μέρες ήταν το γέλιο. Ο Ρέιμοντ ήταν η πιο απολαυστική παρέα. Ενώ του άρεσε να ανταλλάσσει τη φήμη του γκρινιάρη γέρου, κάθε άλλο παρά ήταν. Ήταν ευγενικός και γενναιόδωρος, γοητευτικός και ευγενικός και ήταν επίσης πολύ αστείος. Είχε μια κακή αίσθηση του χιούμορ και ήταν υπέροχα ασεβής. Συναντούσαμε κυρίως με επιστολή και τηλέφωνο – ποτέ με email – και του άρεσαν οι πλούσιες επιλογές που παρείχε το επώνυμό μου. Το έγραφε διαφορετικά σχεδόν κάθε φορά –συχνά ανόητο, πάντα στοργικό– και αυτά τα γράμματα είναι μερικά από τα πιο πολύτιμα υπάρχοντά μου. Του άρεσε επίσης ένα καλό πρακτικό αστείο. . .

Όταν μιλούσαμε για τη νέα Mother Goose, έπρεπε να μιλήσουμε και για θέματα χρημάτων. Ο Raymond βρήκε την αρχική του επιστολή προσφοράς από την ίδια την Kaye Webb, (αν θυμάμαι καλά!) και, φυσικά, ήταν ένα κάπως μέτριο ποσό για τα σύγχρονα πρότυπα. Ο Ρέιμοντ είπε: «Μπολόνγκαρο, οι καιροί άλλαξαν! Περιμένω μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά!».

Λοιπόν, πώς θα μπορούσα να αρνηθώ!

Έτσι, μίλησα με τον ατζέντη του και ενώ κανονίζαμε νέους όρους, εκτύπωσα επίσης ψεύτικα μονοπωλιακά χρήματα, τα έκοψα στο μέγεθος μέχρι να έχουμε κουβάρια από τα πράγματα και τα στρίμωσα σε μια μικρή βαλίτσα. Μετά το έσκασα στην ανάρτηση. Ο Ρέιμοντ δεν μπορούσε να μιλήσει για τα γέλια όταν τηλεφώνησε.

Όταν έφυγα από τον Puffin για να ενταχθώ στο Nosy Crow το 2012, ήταν φρικτό κλειδί να αφήσω πίσω τον Raymond. Όταν του είπα, το γράμμα του ήταν πολύ σύντομο: «Μάγκερ, λάτρης. Τι χτύπημα».

Ξέρω ότι ήμουν ένας από τους πολλούς εκδότες και εκδότες στη μακρά καριέρα του Ρέιμοντ, αλλά ήταν πάντα ευγενικός και ενδιαφερόταν για όσα είχα να πω. Μου έμαθε τόσα πολλά, για το πώς αντέχουν οι ιστορίες και πώς, μερικές φορές, αυτοί που δεν έχουν λόγια μπορούν να πουν τα περισσότερα από όλα. Αγάπησα κάθε στιγμή και είμαι γεμάτος θλίψη καθώς το γράφω.

Ρέιμοντ, θα μας λείψεις.

Μπάγκερ, μπάγκερ. Τι χτύπημα.

χχχχχ