September 13, 2022 By Aown272 0

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν αισθάνεστε χαμένοι και μπερδεμένοι

“Εχω χαθεί.”

Ίσως ένα από τα πιο τρομακτικά πράγματα να πει κανείς σε αυτή τη ζωή.

Και δεν μπορώ να σε κατηγορήσω καθόλου.

Στην πραγματικότητα σε νιώθω.

Αναπόφευκτα, μια στο τόσο, βιώνουμε προσκρούσεις στην πορεία καθώς προχωράμε στη ζωή.

Και αυτά τα χτυπήματα μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικά μερικές φορές, ειδικά αν μας προκαλούν τόσο πολύ άγχος και άγχος επειδή ξαφνικά χάνουμε τον έλεγχο του ταξιδιού μας.

Αυτό μας οδηγεί να παλεύουμε ακόμη περισσότερο, κάνοντας ό,τι μπορούμε καθώς αντιστεκόμαστε συνεχώς στην κατάσταση που έχουμε.

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, αντί να το λύσουμε, βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο.

Ναι, δυστυχώς τα κάναμε όλα χειρότερα από επιλογή.

Βλέπετε ότι το να νιώθετε συγκλονισμένοι μπορεί να καταστρέψει τον όλεθρο στις δεξιότητες λήψης αποφάσεων, καθώς κατακλύζεται από αρνητικά συναισθήματα.

Τότε είναι που νιώθουμε χαμένοι και μπερδεμένοι. Δυστυχής. Απογοητευμένοι. Και πολύ κολλημένοι στον χώρο από τον οποίο θέλαμε να ξεφύγουμε από την αρχή.

Αυτό ισχύει στην πραγματικότητα για διαφορετικές πτυχές της ζωής κάποιου: είτε αισθάνεστε ότι έχετε μπει σε αδιέξοδο στην καριέρα σας, αναρωτιέστε εάν πήρατε τη σωστή απόφαση για να κυνηγήσετε το πάθος σας, να εγκατασταθείτε σε μια σχέση που δεν φαίνεται να σας βοηθά να αναπτυχθείτε — αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που μπορεί να έχετε συναντήσει στη διαδρομή και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ένιωθα τόσο αβέβαιος για το πώς να τα πάτε για όλα στη συνέχεια.

Λοιπόν, μην στεναχωριέσαι. Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας τα 5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν αισθάνεστε χαμένοι και μπερδεμένοι:

1.) Παύση

Ναι. Να σταματήσει. Για λίγο. Είναι εντάξει. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ακόμα και όταν κάνετε παύση, στην πραγματικότητα μεγαλώνετε. Γιατί η παύση σάς επιτρέπει να γειωθείτε και να σκεφτείτε. Σας επιτρέπει να βλέπετε ό,τι πρέπει να δείτε, πολλές φορές το αφήνετε στην άκρη καθώς εστιάζετε υπερβολικά στο άγχος και επιβαρύνετε την πρόκληση που έχετε μπροστά σας. Θυμηθείτε, τα πράγματα μπορούν να χειροτερέψουν μόνο εάν ενεργείτε με βάση την παρόρμηση, γι’ αυτό μην αφήνετε ποτέ τα αρνητικά, αυξημένα συναισθήματά σας να μπουν στο δρόμο σας.

2.) Κάντε μια ψυχική χωματερή

Σημείωση: αισθάνεστε χαμένοι και μπερδεμένοι μερικές φορές επειδή υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα στο μυαλό σας αυτή τη στιγμή. Αποφορτιστείτε αναφέροντάς τα όλα κάτω. Αφιερώστε 15 λεπτά από το χρόνο σας και αφήστε τις σκέψεις σας να κυλήσουν. Μην κάνετε επεξεργασία ακόμα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να βλέπετε όλα όσα σας πιάνουν χώρο στο μυαλό. Γιατί τελικά, θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν αξίζουν όλα εκεί τόση προσοχή.

3.) Προσδιορίστε τις προτεραιότητές σας

Κοιτάζοντας τη λίστα σας, αναρωτηθείτε το εξής: σε τι πρέπει να εστιάσω τώρα που θα αλλάξει η ζωή για μένα; Ομαδοποιήστε τα στοιχεία που έχετε αναφέρει: τι μπορείτε να καταργήσετε, τι μπορείτε να περιμένετε και σε τι πρέπει να επικεντρωθείτε τώρα. Σημείωση: δεν πρέπει να συμβαίνουν όλα ταυτόχρονα. Περιορίστε τις επιλογές σας στο 3 και στη συνέχεια κατατάξτε τις ανάλογα. Η άποψή μου: επιλέξτε αυτό που θα φέρει περισσότερο ευτυχία σε εσένα. Αυτό πάντα δούλευε για μένα.

4.) Εστιάστε σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε

ήμουν πάντα υπέρμαχος της ευεξίας και της ευεξίας και αυτό σημαίνει να απομακρύνεις οτιδήποτε (ή οποιονδήποτε) που σε αγχώνει άσκοπα. Ελέγξτε τα πράγματα στα οποία έχετε τον έλεγχο ή την επιρροή σας. Τότε αναρωτηθείτε: τι μπορώ να κάνω αμέσως για να μεγιστοποιήσω τον έλεγχο ή την επιρροή μου σε αυτό το θέμα; Περιορίζοντας στρατηγικά την εστίασή σας, μπορείτε να αποφορτίσετε τον εαυτό σας με την ανεπιθύμητη πίεση να κάνετε τα πράγματα να συμβούν ταυτόχρονα.

5.) Αφήστε τα πράγματα να είναι

Το να αισθάνεστε χαμένοι και μπερδεμένοι μπορεί να είναι μια τόσο ταπεινωτική αλλά και ενδυναμωτική εμπειρία καθώς ανακαλύπτετε περισσότερα για τον εαυτό σας. Στην πραγματικότητα είναι μέρος του ταξιδιού σας #bestmeever. Έτσι, για όσο διάστημα έχετε ήδη κάνει ό,τι μπορούσατε με όλα όσα έχετε, με βάση τις προτεραιότητές σας και τα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε — αυτό είναι περισσότερο από αρκετό. Χτυπήστε τον εαυτό σας στην πλάτη και περιμένετε να εξελιχθούν όμορφα τα πράγματα. Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και τη διαδικασία. Είσαι ακριβώς εκεί που πρέπει να είσαι: ένα προσωρινό pitstop.

Ορίστε τα παιδιά. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε χαμένοι και μπερδεμένοι, σταματήστε να του αντιστέκεστε.

Αντίθετα, αγκάλιασέ το και αναπτυχθείς από την εμπειρία.

Γιατί από επιλογή μπορείς.

Και μέχρι να νιώσετε ξανά σίγουροι, μην αποφασίσετε για τίποτα ακόμα.