September 25, 2022 By Aown272 0

Ποια φρούτα και λαχανικά μπορούν να φάνε τα άλογα;

Αν πρόκειται να ταΐσετε λιχουδιές στα άλογά σας, τα φυσικά φρούτα και λαχανικά είναι οι καλύτερες λιχουδιές. Ακόμα κι έτσι, δεν είναι έξυπνο να τρώτε υπερβολικά λιχουδιές. Θυμηθείτε ότι τα άλογα έχουν πολύ ευαίσθητο πεπτικό σύστημα και οτιδήποτε υπερβολικό ή ασυνήθιστο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όπως κολικούς και λαμινίτιδα.

Σε αυτό το άρθρο, συζητάμε τους τύπους φρούτων και λαχανικών που είναι ασφαλείς για να ταΐσετε το άλογό σας. Παρέχουμε επίσης καλές πληροφορίες και συμβουλές για το πώς και πότε να προσφέρετε στο άλογό σας λιχουδιές με φρούτα και λαχανικά. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Ποια είναι τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά για τα άλογα;

καλύτερα φρούτα και λαχανικά για άλογα

Όταν σκέφτεστε τι να ταΐσετε το άλογό σας, σκεφτείτε πρώτα τι μπορεί να συναντήσει ένα άλογο φυσικά στη φύση. Όταν το σκεφτείτε με αυτόν τον τρόπο, θα συνειδητοποιήσετε ότι τα περισσότερα φρούτα και μούρα δέντρων είναι ασφαλή για τα άλογα να τρώνε έτσι, φρούτα όπως:

 • Ρόδια
 • Λωτοί
 • Βερίκοκα
 • ροδάκινα
 • Κεράσια
 • Μήλα
 • Αχλάδια
 • Δαμάσκηνα

Τα αμπέλια, όπως το καρπούζι, το πεπόνι και άλλα πεπόνια είναι ασφαλή να ταΐσουν τα άλογα. Πολλοί άνθρωποι δίνουν στα άλογα, στα γαϊδούρια και στα μουλάρια τους φλούδες από καρπούζια και άλλα πεπόνια.

Τα μούρα και τα φρούτα που μοιάζουν με μούρα είναι απολύτως αποδεκτά. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • Βακκίνια
 • Βατόμουρα
 • Φράουλες
 • Σμέουρα
 • σταφύλια

Μερικά καλά πράσινα λαχανικά περιλαμβάνουν:

Τα κολοκυθάκια, όπως τα κολοκυθάκια, οι κίτρινες κολοκύθες και οι κολοκύθες είναι επίσης καλές λιχουδιές για τα άλογα.

Μερικά λαχανικά ρίζας είναι επίσης ασφαλή για κατανάλωση από τα άλογα. Τα καρότα είναι η κλασική απόλαυση αλόγων και σε περιορισμένες ποσότητες μπορεί να είναι πολύ καλά για τα άλογα. Το άλογό σας μπορεί να τρώει με ασφάλεια ένα ή δύο καρότα κάθε μέρα.

Τι γίνεται με τα εξωτικά φρούτα όπως οι μπανάνες και τα πορτοκάλια;

Σε ορισμένα άλογα αρέσουν τα ασυνήθιστα φρούτα και σίγουρα μπορείτε να ελέγξετε και να δείτε αν το άλογό σας είναι ένα από αυτά. Τα άλογα που τους αρέσουν οι μπανάνες μπορούν να φάνε όλα τα φρούτα, τη φλούδα και όλα! Βγάλτε οπωσδήποτε το αυτοκόλλητο!

Σε μερικά άλογα αρέσει να τρώνε κομμάτια πορτοκαλιού. Εάν το άλογό σας είναι ένα από αυτά, σίγουρα δεν θα του κάνουν κακό. Λάβετε υπόψη ότι στα άλογα δεν αρέσει το δέρμα πορτοκαλιού περισσότερο από τους ανθρώπους, γι’ αυτό φροντίστε να ξεφλουδίσετε τα εσπεριδοειδή πριν τα προσφέρετε στο άλογό σας.

Τροπικά φρούτα όπως η παπάγια και ο ανανάς μπορεί επίσης να ευνοούνται από τα άλογα και είναι ασφαλή να ταΐζονται με μέτρο. Ο κτηνίατρός σας μπορεί ακόμη και να συστήσει παπάγια επειδή περιέχει ένα πεπτικό ένζυμο που μπορεί να είναι χρήσιμο εάν το άλογό σας έχει έλκη ή έχει κολικούς.

Ποια είναι τα χειρότερα φρούτα και λαχανικά για τα άλογα;

τα χειρότερα φρούτα και λαχανικά για τα άλογα

Τα ριζώδη λαχανικά εκτός από τα καρότα τείνουν να μην ευνοούνται και μπορεί να μην είναι ασφαλή. Παρόλο που μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι εντάξει να δίνουμε σε ένα άλογο ωμά γογγύλια, ραπανάκια και παντζάρια, τα περισσότερα άλογα θα σηκώσουν τη μύτη τους σε αυτά.

Το αν αυτά τα ωμά λαχανικά είναι ασφαλή ή όχι είναι θέμα συζήτησης καθώς τείνουν να είναι λίγο αέρια. Τα λαχανικά που παράγουν αέρια δεν είναι λογικά ασφαλή για να ταΐσετε ένα ζώο που είναι επιρρεπές σε κολικούς και δεν έχει την ικανότητα να ρέψει.

Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ταΐζετε το άλογό σας με σταυρανθή λαχανικά όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το λάχανο και τα παρόμοια. Αυτά είναι λαχανικά με πολύ αέρια που το άλογό σας θα ήταν πολύ απίθανο να συναντήσει στη φύση και πιθανότατα δεν θα ήθελε. Καλύτερα ασφαλές παρά συγγνώμη, απλώς κρατήστε αυτά τα λαχανικά μακριά από το άλογό σας.

Τα δηλητηριώδη λαχανικά πρέπει επίσης να φυλάσσονται μακριά από το άλογό σας. Ενώ τα μέλη της οικογένειας Hemlock όπως οι ντομάτες και οι πατάτες δεν είναι δηλητηριώδη για εμάς, μπορεί κάλλιστα να είναι δηλητηριώδη για τα άλογα. Μην δίνετε στο άλογό σας πατάτες και ντομάτες.

Ενώ ορισμένοι ιδιοκτήτες αλόγων δίνουν στα άλογά τους λαχανικά όπως ραβέντι και σέλινο, αυτά τα δύο είναι απίθανο να ευνοηθούν από τα άλογα και μπορεί να είναι επικίνδυνα. Τα φύλλα του ραβέντι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα καθώς είναι τοξικά τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα άλογα.

Στα άλογα απλά δεν αρέσουν τα λαχανικά όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο (αν και αυτό μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη και μπορεί να παρέχεται με τη μορφή συμπληρώματος σκόρδου) και αυτά θα τείνουν να προκαλούν γαστρικές διαταραχές. Θέλετε να αποφύγετε γαστρικές διαταραχές λόγω του κινδύνου των κολικών. Επιπλέον, τα κρεμμύδια και το σκόρδο και άλλα λαχανικά Allium μπορεί να προκαλέσουν αναιμία στα άλογα.

Τα αβοκάντο είναι επίσης επικίνδυνα για τα άλογα. Στην πραγματικότητα, το δέρμα είναι δηλητηριώδες για όλα τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Μην δώσετε στο άλογό σας αβοκάντο.

Μπορεί ένα άλογο να φάει φρούτα που έχουν πάει άσχημα;

Αυτό εξαρτάται πραγματικά από τον ορισμό σας για το “κακό”. Δεν θα βλάψει καθόλου το άλογό σας να φάει φρούτα που είναι απλώς μελανιασμένα ή λίγο υπερώριμα. Μην ταΐζετε ποτέ το άλογό σας οτιδήποτε είναι σάπιο ή μουχλιασμένο. Η μούχλα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα άλογα και ακόμη και μια μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει κολικούς και λαμινίτιδα.

Πώς προετοιμάζετε φρούτα και λαχανικά για το άλογό σας;

Πώς προετοιμάζετε φρούτα και λαχανικά για το άλογό σας;

Ο καλύτερος τρόπος για να προσθέσετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή του αλόγου σας είναι να πλύνετε καλά τα προϊόντα και να τα κόψετε σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς. Αυτά μπορεί να είναι περίπου στο μέγεθος ενός σταφυλιού.

Παρόλο που τα άλογα μπορούν να τρώνε ολόκληρα μήλα και ολόκληρα καρότα και άλλα ολόκληρα φρούτα, μερικά τείνουν να τα καταστρέφουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πνιγμό. Είναι καλύτερα να κόψετε τα φρούτα σε διαχειρίσιμο μέγεθος και να τα τοποθετήσετε πάνω από την τροφή του αλόγου σας.

Φροντίστε να ξεπλύνετε τη βρωμιά και την άμμο από τα φρέσκα προϊόντα, καθώς αυτά τα πράγματα δεν είναι βρώσιμα και μπορεί να προκαλέσουν κολικούς στην άμμο. Αφαιρέστε τα κουκούτσια από φρούτα όπως ροδάκινα, κεράσια και άλλα φρούτα χωρίς κουκούτσι. Τα κοιλώματα μπορεί να αποτελούν κίνδυνο πνιγμού.

Πρέπει να ξεφλουδίσετε τα φρούτα και τα λαχανικά;

Για τα άλογα, η φλούδα είναι συχνά το καλύτερο μέρος!! Άλογα όπως πεπόνι, καρπούζι και φλούδες κολοκύθας. Θα φάνε μπανανόφλουδες, και τους αρέσουν οι φλούδες από καρότο, τα κολοκυθάκια και οι φλούδες από κολοκυθάκια.

Ενώ ορισμένες πληροφορίες σας λένε να κόψετε τις άκρες από τα καρότα, τις κολοκύθες, τα κολοκυθάκια και τις μπανάνες και να πετάξετε τους πυρήνες των μήλων, αυτό πραγματικά δεν είναι απαραίτητο. Το άλογό σας δεν θα δυσκολευτεί να φάει αυτά τα μέρη και θα του αρέσουν τέλεια.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να δώσετε στο άλογό σας φρέσκα φρούτα και λαχανικά;

Ένας καλός τρόπος για να προσθέσετε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή του αλόγου σας είναι να διατηρείτε ένα δοχείο στο ψυγείο σας για τους πυρήνες των μήλων, τις άκρες και τα κομμάτια και τις φλούδες από κολοκυθάκια, κολοκυθάκια, καρότα και άλλα παρόμοια.

Απλώς προσθέστε αυτό στη τροφή του αλόγου σας καθημερινά, αρκεί να μην είναι πολύ! Μην δίνετε στο άλογό σας περισσότερο από το ισοδύναμο ενός μεγάλου προϊόντος την ημέρα. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο μήλο, δύο μεσαίου μεγέθους καρότα ένα ολόκληρο κολοκυθάκι ή το αντίστοιχο σε φρέσκα υπολείμματα φρούτων και λαχανικών και φλούδες είναι άφθονα.

Μην τοποθετείτε λιχουδιές με φρούτα και λαχανικά απευθείας στο έδαφος, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάποση άμμου και βρωμιάς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κολικούς στην άμμο.

Υπόδειξη: Αν έχετε ένα ηλικιωμένο άλογο που δυσκολεύεται να μασήσει, μπορείτε να του φτιάξετε ένα smoothie! Απλώς βάλτε τα φρούτα στο μπλέντερ και προσθέστε τα στην τροφή του. Αυτό είναι ιδιαίτερα εύκολο αν έχετε ένα άλογο που τρώει ένα πουρέ εμποτισμένου πολτού τεύτλων, δημητριακών και τα παρόμοια.

Πρέπει να ταΐσετε με το χέρι το άλογό σας;

Παρόλο που είναι πολύ δελεαστικό να ταΐζετε τις λιχουδιές του αλόγου σας με το χέρι, αυτή δεν είναι καλή συνήθεια. Τα άλογα που παίρνουν φαγητό από το χέρι σας μπορεί να περιμένουν φαγητό από το χέρι σας. Αυτός μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να δαγκωθείτε κατά λάθος εάν το άλογό σας πιστεύει ότι μπορεί να έχετε φαγητό και δεν το έχετε.

Ομοίως, εάν δίνετε στο άλογό σας μια λιχουδιά με το χέρι και δαγκώσει κατά λάθος το δάχτυλό σας, δεν θα μπορεί να το αφήσει. Μόλις ένα άλογο δαγκώσει, συνεχίζει να δαγκώνει, και αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να χάσετε ένα δάχτυλο.

Εάν πρέπει να ταΐσετε το άλογό σας με το χέρι, φροντίστε να κρατάτε το χέρι σας τέλεια επίπεδη με τα δάχτυλά σας λυγισμένα προς τα πίσω και την παλάμη σας προς τα πάνω. Τοποθετήστε το αντικείμενο που προσφέρετε στο άλογό σας στο κέντρο της παλάμης σας και κρατήστε το χέρι σας ακίνητο μέχρι το άλογό σας να πάρει το αντικείμενο.

Μην λυγίζετε τα δάχτυλά σας προς τα πάνω ή μην τραβάτε το χέρι σας μακριά. Κάνοντας οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δαγκωθείτε. Το άλογό σας δεν θα προσπαθήσει να σας δαγκώσει, αλλά θα προσπαθήσει να πάρει το φαγητό.

Εάν τα δάχτυλά σας εμποδίζουν, είναι πολύ πιθανό να δαγκώσει τα δάχτυλά σας. Εάν τραβήξετε το χέρι σας μακριά, είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει μπροστά και να δαγκώσει πιο δυνατά και μπορεί να δαγκώσει κατά λάθος το χέρι σας.

Συχνές Ερωτήσεις

1. Γιατί τα σταυρανθή είναι βλαβερά για τα άλογα;

Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν ζάχαρη ραφινόζης, η οποία παράγει πολλά αέρια στα έντερα καθώς διασπάται. Αυτό είναι πολύ κακό για τα άλογα αφού δεν μπορούν να ρέψουν. Η συσσώρευση αερίων στα έντερα οδηγεί σε φούσκωμα, δυσφορία και μπορεί να προκαλέσει κολικούς.

2. Τι είναι τα σταυρανθή λαχανικά;

Τα σταυρανθή λαχανικά περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε: κινέζικο λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, λαχανικά, χρένο, κουνουπίδι, ελβετικό σέσκουλο, κάρδαμο, Rutabaga, Bok choy, μπρόκολο, λάχανο, Wasabi, Kohlrabi, μουστάρδα, γογγύλια, ραδίκι. Λάχανο.

3. Γιατί τα φυτά νυχτολούλουδου βλάπτουν τα άλογα;

Τα φυτά της οικογένειας του νυχτολούλουδου περιέχουν μια τοξίνη που ονομάζεται ατροπίνη. Αυτό το αντιχολινεργικό αλκαλοειδές μπορεί να μπλοκάρει τον νευροδιαβιβαστή που ελέγχει τόσο το κεντρικό όσο και το αυτόνομο νευρικό σύστημα σε άλογα (και άλλα θηλαστικά) που μπορεί να προκαλέσει απώλεια συντονισμού. Τα άλογα που υποφέρουν από δηλητηρίαση από νυχτολούλουδα μπορεί να είναι πολύ διεγερτικά ή μπορεί να ξαπλώνουν πολύ. Μπορεί επίσης να εμφανίσουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως, μεταξύ άλλων,: Ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, Ευαισθησία στο φως, Μυϊκός τρόμος, Αποπροσανατολισμός, Διεσταλμένες κόρες, Δυσκοιλιότητα, Σπασμοί, Ξηροστομία, Τύφλωση, Ανορεξία, Διάρροια. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η δηλητηρίαση από νυχτολούλουδο μπορεί οδηγήσει στο θάνατο.

4. Τι είναι τα μέλη της οικογένειας των νυχτολούλουδων;

Τα λαχανικά και τα φρούτα που καταναλώνονται συνήθως περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε: πιπεριές, καυτερές πιπεριές, μούρα Goji, βατόμουρα, ντομάτες, ντομάτες, πατάτες, μελιτζάνες. Υπάρχουν επίσης αρκετά μέλη της οικογένειας των φυτών νυχτολούλουδου που αναπτύσσονται άγρια.

5. Πώς μπορείτε να κρατήσετε τα φυτά νυχτολούλουδου έξω από το λιβάδι σας;

Εξετάστε προσεκτικά το λιβάδι σας για να εντοπίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα φυτά που μπορεί να κατοικούν. Αν/όταν τα βρείτε, απλώς κόψτε τα την πρώτη φορά που τα δείτε. Από εδώ και στο εξής, κόψτε τα πριν προλάβουν να σπαρθούν. Ίσως χρειαστεί να το κουρέψετε μερικές φορές. Επιπλέον, εάν μπορείτε να καλλιεργήσετε την περιοχή την άνοιξη ή το φθινόπωρο, μπορεί να μπορέσετε να θάψετε τους σπόρους τόσο βαθιά που να μην μπορούν να βλαστήσουν. Τελικά, τα φυτά θα πεθάνουν. Σημειώστε ότι εάν το άλογό σας τρέφεται καλά, είναι απίθανο να βοσκήσει στο σούρουπο. Δεν έχει καλή γεύση!