September 25, 2022 By Aown272 0

Lusitano vs Andalusian Horse: Ποια είναι η διαφορά;

Μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε τι είδους άλογο ψάχνετε, ακόμα κι αν αφιερώνετε πολύ χρόνο ερευνώντας τις διαφορετικές ράτσες, καθώς μερικές από αυτές μοιάζουν αρκετά! Πάρτε το Lusitano vs Andalusian, για παράδειγμα – και τα δύο εντυπωσιακά άλογα με πολλά κοινά πράγματα, αλλά αρκετές διαφορές για να γίνουν δύο ξεχωριστές ράτσες. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις διαφορές.

Ιστορία

άλογο lusitano
Άλογο Λουζιτάνο; Πηγή: Stallionsnow.com

Το Lusitano είναι ένα πορτογαλικό άλογο, μερικές φορές γνωστό ως Pure Blood Lusitano (PBL) ή Puro Sangue Lusitano (PSL). Προέρχεται από την Ιβηρική Χερσόνησο, όπου τα άλογα είναι γνωστό ότι περιφέρονται άγρια ​​πριν από 25.000 χρόνια, με στοιχεία από ζωγραφιές σε σπήλαια να το δείχνουν αυτό.

Μελέτες που συγκρίνουν το σύγχρονο και αρχαίο DNA αλόγων έχουν αποδείξει ότι ο πρόγονος του Lusitano όπως το ξέρουμε σήμερα ήταν από τα πρώτα άγρια ​​άλογα που χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαίους ανθρώπους.

Κατά τη διάρκεια του 16ου και 17ου αιώνες, τα άλογα μετακινούνταν συχνά μεταξύ Ισπανίας και Πορτογαλίας, με ισπανικά άλογα να χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των καρφιών της Πορτογαλίας. Σήμερα, τα Lusitanos εκτρέφονται κυρίως στην Πορτογαλία και τη Βραζιλία, και τόσο τα καθαρόαιμα όσο και οι σταυροί απολαμβάνουν τεράστια δημοτικότητα.

Μέχρι τη δεκαετία του 1960, τα άλογα της Ανδαλουσίας και του Λουζιτάνο θεωρούνταν ένα και το αυτό. Μόλις το 1966, όταν τα πορτογαλικά και τα ισπανικά βιβλία με καρφιά χωρίστηκαν, τα δύο αναγνωρίστηκαν ως ξεχωριστές ράτσες.

Επίσης γνωστό ως το Καθαρόαιμο Ισπανικόή άλογο PRE, ο Ανδαλουσιανός μοιράζεται έναν κοινό πρόγονο με τον Λουζιτάνο, δηλαδή τα άγρια ​​κοπάδια αλόγων που περιπλανήθηκαν στην Ιβηρική Χερσόνησο πριν από 30.000 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ου Για αιώνες, η φυλή επηρεάστηκε από ασθένειες, διασταυρώσεις και πολέμους και οι αριθμοί μειώθηκαν σημαντικά, σε σημείο που οι εξαγωγές Ανδαλουσιανών από την Ισπανία ήταν περιορισμένες μέχρι τη δεκαετία του 1960.

Όλα τα ανδαλουσιανά άλογα σήμερα μπορούν να ανιχνεύσουν την καταγωγή τους σε μια μικρή ομάδα αλόγων που προστατεύονταν προσεκτικά από ασθένειες, κλοπές και διασταυρώσεις σε ένα μοναστήρι στην Καρτούγια. Παρά τους αγώνες που αντιμετώπισε ο Ανδαλουσιανός, η φυλή ευτυχώς έχει ανακάμψει και είναι πλέον δημοφιλής και ευδοκιμεί παγκοσμίως.

Μέγεθος

Οι Lusitanos είναι γενικά μεταξύ 15,2 και 15,3 χεριών, αν και μερικά είναι πάνω από 16 χέρια.

Οι Ανδαλουσιανοί είναι ελαφρώς μικρότεροι, με επιβήτορες και ζελατινάδες με μέσο όρο 15,1 χέρια και φοράδες 15 1/2. Το ελάχιστο ύψος εγγραφής που έχει οριστεί από την ισπανική κυβέρνηση είναι 15 χέρια για τα αρσενικά και 14,3 χέρια για φοράδες.

Χρώμα

Γενικά, τα Lusitanos είναι γκρι, δάφνης ή καστανιάς, αν και επιτρέπονται επίσης τα μαύρα, dun και palomino. Οποιοδήποτε συμπαγές χρώμα επιτρέπεται και συνήθως δεν βρίσκετε πολλά λευκά σημάδια στο πρόσωπο ή στα πόδια.

Το Ανδαλουσιανό είναι γενικά κόλπο ή γκρι, αν και στο παρελθόν βρίσκονταν τα περισσότερα χρώματα του παλτού – ακόμη και στίγματα. Η συντριπτική πλειονότητα των Ανδαλουσιανών στις ΗΠΑ είναι γκρίζα, με τον κόλπο να κατέχει τη δεύτερη θέση. Τα ασυνήθιστα χρώματα όπως το buckskin, το pearl και το cremello είναι σπάνια, αλλά επιτρέπονται ως χρώματα καταχωρημένα στη φυλή.

Διαμόρφωση

ανδαλουσιανό άλογο
Ανδαλουσιανό άλογο; Πηγή: Pixabay.com

Τα Lusitanos έχουν στενά, καλά αναλογικά κεφάλια με ελαφρώς κυρτό προφίλ. Ο λαιμός είναι παχύς και τοξωτός, που οδηγεί σε μυώδεις ώμους και ένα βαθύ κεκλιμένο στήθος. Έχουν κοντές, δυνατές πλάτες, στρογγυλεμένες κορυφές και χαμηλές ουρές. Τα πόδια είναι γερά και καλά μυώδη.

Η ανδαλουσιανή διαμόρφωση παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη για αιώνες. Είναι κομψά και ισχυρά χτισμένα, με κεφάλια μεσαίου μήκους των οποίων τα προφίλ πρέπει να είναι ίσια ή πολύ ελαφρώς κυρτά.

Ο λαιμός είναι μακρύς και φαρδύς και τρέχει σε ένα τεράστιο στήθος και καθαρά πόδια. Η πλάτη είναι κοντή και φαρδιά, και η κορώνα είναι καλά μυώδης που οδηγεί σε δυνατά πίσω πόδια. Το κύριο και η ουρά είναι υπερβολικά παχιά και μακριά, αλλά η φυλή έχει ελάχιστο έως καθόλου φτερό στα πόδια.

Βάδισμα

Το βάδισμα του Lusitano είναι ευκίνητο και υπερυψωμένο, και γενικά πιστεύεται ότι είναι άνετο στην οδήγηση. Διαθέτουν την ίδια ικανότητα να στρέφουν τις οπλές τους στον κώλο «γυμνάσιου» της Ανδαλουσίας, και ως εκ τούτου μερικές παράγονται αποκλειστικά για γυμναστική στο γυμνάσιο.

Ο Ανδαλουσιανός έχει έναν ανυψωμένο, εκτεταμένο τρόπο κίνησης που είναι εξαιρετικά ευχάριστος στο μάτι και στον αναβάτη. Υπάρχει μια ισορροπία στρογγυλότητας και κίνησης προς τα εμπρός, και είναι εξαιρετικά ευκίνητα και γνωστά για την εκμάθηση δύσκολων κινήσεων, όπως στροφές στις λαβές και προηγμένη συλλογή, με μεγάλη ευκολία.

Ιδιοσυγκρασία

Το Lusitano διακρίνεται για την ευφυΐα του. Μαζί με αυτό, έχει γενιές γενναιότητας και έχει την τάση να παραμένει ήρεμη υπό πίεση, επομένως είναι γενικά εξαιρετικά άλογα για σχεδόν οτιδήποτε. Τα Lusitanos είναι επίσης γνωστά για τη ζεστή, στοργική φύση τους, που τα καθιστούν ιδανικά για μια μακροχρόνια ιππασία.

Τα άλογα της Ανδαλουσίας έχουν περιγραφεί ως “Απίστευτα ευφυής”, και είναι αλήθεια ότι είναι λαμπερά άλογα που μαθαίνουν εξαιρετικά γρήγορα. Τείνουν να είναι πειθήνιοι τύποι, με ευαισθησία και ανταπόκριση που είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα στον χαρακτήρα τους. Αυτή η ευφυΐα και η υπακοή διευκολύνει τους αναβάτες τους να δεθούν μαζί τους και αναπτύσσουν στενές σχέσεις με τους ανθρώπους.

Χρήσεις

Καθώς ο Ανδαλουσιανός και ο Λουζιτάνο θεωρούνταν κάποτε ένα και το αυτό, είναι πιθανό ότι και οι δύο πρόγονοί τους χρησιμοποιήθηκαν κάποτε ως πολεμικά άλογα.

Οι πιο πρόσφατοι πρόγονοι του Luistano χρησιμοποιήθηκαν για οδήγηση, ταυρομαχίες με άλογα και κλασική φόρμα, και ενώ χρησιμοποιούνται ακόμη σε μια μορφή ταυρομαχίας σήμερα (μια μορφή όπου ο ταύρος δεν σκοτώνεται και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί το άλογο δεν τραυματίζεται), γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στον κόσμο της οδήγησης.

Λόγω της αξιοσημείωτης αθλητικότητάς τους, οι Ανδαλουσιανοί χρησιμοποιούνται για μια σειρά από κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της ιππασίας, της οδήγησης και της γυμναστικής. Σε όλη την ιστορία τους έχουν εκτιμηθεί ως πολεμικά άλογα, λόγω της αξιοσημείωτης δύναμης και αντοχής τους, καθώς και της μεγάλης ταχύτητας και της πρόθυμης φύσης τους.

Στα παλιά χρόνια της ειρήνης χρησιμοποιήθηκαν ως άλογα, εν μέρει λόγω της ήρεμης φύσης τους και της ικανότητάς τους να αντιμετωπίζουν τους επιθετικούς ιβηρικούς ταύρους. Αυτές τις μέρες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στις ταυρομαχίες, αλλά το dressage γίνεται όλο και περισσότερο η επιλεγμένη πειθαρχία για τους ανδαλουσιανούς που τραβούν τα βλέμματα.

Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις
1. Σε τι χρησιμεύουν τα Lusitanos;

Παραδοσιακά, αυτό το εντυπωσιακό ισπανικό άλογο χρησιμοποιήθηκε για οδήγηση, ταυρομαχίες και ακόμη και ως πολεμικό άλογο. Σήμερα, με την όμορφη εμφάνισή τους και τον αέρινο βηματισμό τους βραβεύονται για την κλασική γυμναστική και την οδήγηση, και πολλοί από αυτούς είναι εξέχοντες ανταγωνιστές στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε αυτούς τους κλάδους.

2. Μπορούν οι Ανδαλουσιανοί να πηδήξουν ψηλά;

Παραδοσιακά, αυτό το εντυπωσιακό ισπανικό άλογο χρησιμοποιήθηκε για οδήγηση, ταυρομαχίες και ακόμη και ως πολεμικό άλογο. Σήμερα, με την όμορφη εμφάνισή τους και τον αέρινο βηματισμό τους βραβεύονται για την κλασική γυμναστική και την οδήγηση, και πολλοί από αυτούς είναι εξέχοντες ανταγωνιστές στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε αυτούς τους κλάδους.

3. Είναι τα Lusitanos καλά άλογα Dressage;

Με μια λέξη, ναι! Οι Λουζιτάνο είναι παρόμοιοι με τους Ανδαλουσιανούς στην εμφάνιση και στο βάδισμά τους, και τα δύο αυτά άλογα χρησιμοποιούνται για τη διάσημη πειθαρχία. Η κομψότητα, η εντυπωσιακή εμφάνισή τους και η ικανότητά τους να μαζεύουν καλά και να ανάβουν έξι πένες τα καθιστά ιδανικά για το δαχτυλίδι dressage.

4. Οι Ανδαλουσιανοί είναι θερμόαιμοι;

Οι Ανδαλουσιανοί δεν θεωρούνται στην πραγματικότητα ένα από τα θερμόαιμα άλογα, τα οποία γενικά πιστεύεται ότι είναι καθαρόαιμα και Άραβες. Ωστόσο, ονομάζονται θερμόαιμοι λόγω των ικανοτήτων τους και της εκλεπτυσμένης εμφάνισής τους και του γεγονότος ότι σε παλιές εποχές θα είχαν διασταυρωθεί με μεγαλύτερα, ψυχρόαιμα άλογα.

5. Ποιο άλογο είναι καλύτερο ανδαλουσιανό ή λουζιτάνο;

Παρόλο που αυτά τα άλογα είναι αρκετά παρόμοια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα ίδια πράγματα, έχουν σημαντικές διαφορές στην προσωπικότητα που μπορούν να επηρεάσουν τη χρήση τους. Οι Λουζιτάνο τείνουν να είναι λίγο πιο «καυτοί» από τον Ανδαλουσιανό, ο οποίος έχει πιο ήρεμο και πειθήνιο ταμπεραμέντο.