September 26, 2022 By Aown272 0

Haflinger Vs Fjord Horse: Σύγκριση δίπλα-δίπλα

Το να γνωρίζετε ποιο άλογο είναι το τέλειο για εσάς μπορεί να είναι δύσκολο, εκτός κι αν έχετε ερευνήσει όλες τις διαφορετικές ράτσες, ώστε να έχετε μια ιδέα για τις διαφορές μεταξύ της καθεμιάς και ποιο είναι το καταλληλότερο για τις ατομικές σας περιστάσεις. Ας ρίξουμε μια ματιά στη σύγκριση ενός αλόγου Haflinger εναντίον Fjord.

Ιστορία

Ιστορία

Τα Haflingers αναπτύχθηκαν ως φυλή στα τέλη του 19ου αιώναου αιώνα, σε ένα μέρος που ονομάζεται Hafling στην περιοχή του Νοτίου Τιρόλου της Ιταλίας, αλλά η φυλή μπορεί να έχει τις ρίζες της πίσω στον Μεσαίωνα.

Ο θεμελιώδης πατέρας της φυλής όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, 249 Folie, γεννήθηκε το 1874 και όλοι οι Haflinger σήμερα μπορούν να ανιχνεύσουν την καταγωγή τους πίσω σε αυτόν τον επιβήτορα μέσω μιας από τις επτά γραμμές αίματος.

Ο 1ος και ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος έφεραν προβλήματα στη φυλή, καθώς στη μεταπολεμική εποχή διασταυρώθηκαν με άλλους τύπους και η φυλή κινδύνευε να εξαφανιστεί.

Ωστόσο, το 1946 δημιουργήθηκε ένα κλειστό stud book και οι κτηνοτρόφοι επικεντρώθηκαν στην παραγωγή καθαρόαιμων Haflingers. Πάνω από 250.000 Haflingers υπάρχουν πλέον παγκοσμίως, με το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματος αναπαραγωγής να προέρχεται από την Αυστρία.

Το φιόρδ, όπως ίσως μαντέψατε από το όνομα, προέρχεται από τη δυτική Νορβηγία. Είναι μια από τις παλαιότερες και πιο αγνές ράτσες στον κόσμο, καθώς τα άλογα ήταν γνωστό ότι υπήρχαν στη Νορβηγία στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων!

Οι ανασκαφές σε μια τοποθεσία ταφής των Βίκινγκς δείχνουν ότι το Φιόρδ εκτρέφεται επιλεκτικά για τουλάχιστον 2.000 χρόνια και πιστεύεται ότι οι πρόγονοι των Φιορδ σήμερα μετανάστευσαν στη Νορβηγία και εξημερώθηκαν τουλάχιστον πριν από 4.000 χρόνια.

Η νορβηγική φυλή είναι από τις λίγες που έχει ιστορικό καθαρής αναπαραγωγής χωρίς διασταύρωση από άλλες πηγές.

Μέγεθος

άλογο haflinger
Άλογο Haflinger

Στο τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Haflingers είχε κατά μέσο όρο 13,3 χέρια. Σήμερα, το επιθυμητό ύψος είναι μεταξύ 13,2 και 15 χεριών, αν και τα ψηλότερα άτομα μπορούν να γλιστρήσουν μέσα από το δίχτυ εάν πληρούν όλες τις απαιτήσεις της άλλης φυλής. Κάθε μικρότερο από 13,3 χέρια αποθαρρύνεται.

Τα άλογα φιόρδ δεν έχουν ορισμένα άνω ή κάτω όρια στα επιτρεπόμενα ύψη για τη φυλή, αλλά συνιστάται μεταξύ 13,1 και 14,3 χεριών.

Είναι ενδιαφέρον ότι, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για σχετικά μικρό μέγεθος, τα φιόρδ θεωρούνται πάντα άλογα, όχι πόνυ. Αυτό απλώς προσθέτει στην αίσθηση εθνικής υπερηφάνειας που περιβάλλει αυτή τη φυλή!

Χρώμα

Τα Haflingers είναι πάντα καστανιά, αλλά με μια γκάμα χρωμάτων από ανοιχτό χρυσό έως σκούρο καστανιά και ακόμη και συκώτι. Η χαίτη και η ουρά είναι λιναρένια ή λευκή, γεγονός που κάνει το κάστανο να ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο. Οποιαδήποτε άλλη σήμανση αποθαρρύνεται και πιθανότατα θα σήμαινε ότι δεν είναι αληθινό Haflinger.

Τα φιόρδ είναι μια πολύ χαρακτηριστική φυλή ως προς το χρώμα. Όλες είναι αποχρώσεις του dun (μαυρίλες ή χρυσές αποχρώσεις με πιο σκούρα σημεία). Υπάρχουν πέντε αποχρώσεις του dun που αναγνωρίζονται από το πρότυπο της φυλής: καφέ dun, red dun, γκρι, λευκό dun και κίτρινο dun – αλλά είναι δύσκολο να διακρίνεις τη διαφορά μεταξύ αυτών εκτός και αν στέκονται το ένα δίπλα στο άλλο!

Τα φιόρδ έχουν επίσης αυτό που είναι γνωστό ως «πρωτόγονες σημάνσεις» που περιλαμβάνουν μια ραχιαία λωρίδα, μια πιο σκούρα χαίτη και ουρά, και οριζόντιες ρίγες στο πίσω μέρος των ποδιών. Ορισμένα έχουν επίσης ρίγες στο ακρώμιο και μικρές καφέ κηλίδες στο σώμα ή το πρόσωπο.

Οι χαίτη των φιορδ, λόγω της εντυπωσιακής διαφοράς μεταξύ των σκούρων τριχών από τη ραχιαία λωρίδα και των λευκών εξωτερικών τριχών της χαίτης, συνήθως αγκιστρώνονται για να το δείξουν αυτό.

Διαμόρφωση

Η διαμόρφωση Haflinger ορίζεται από ένα εκλεπτυσμένο κεφάλι, με κεκλιμένους ώμους και βαθύ στήθος. Η φυλή έχει μια μεσαία έως μακριά μυώδη πλάτη και μια κεκλιμένη, καλά μυώδη κορώνα. Τα καθαρά πόδια με φαρδιά, επίπεδα γόνατα και αγκυλώσεις που δείχνουν τον ορισμό των τενόντων και των συνδέσμων είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό της φυλής.

Το φιόρδ μοιάζει με ένα μικροσκοπικό άλογο έλξης, με υπέροχους μυς και οστά. Έχει ισχυρό τοξωτό λαιμό, συμπαγές μυώδες σώμα και στιβαρά πόδια με καλά πόδια.

Ένα μεσαίου μεγέθους, καλά καθορισμένο κεφάλι με φαρδύ επίπεδο μέτωπο και μικρά αυτιά είναι ένα άλλο σημάδι της φυλής. Το πρόσωπο μπορεί να είναι επίπεδο ή ελαφρώς πιεσμένο και τα αυτιά είναι μικρά ενώ τα μάτια μεγάλα.

Βάδισμα

Τα Haflingers έχουν ρυθμικούς, άνετους βηματισμούς που καλύπτουν πολύ έδαφος. Ο περίπατος είναι ενεργητικός αλλά χαλαρός, ενώ το τροτάκι ενεργητικό και αθλητικό. Το canter έχει ένα χαρακτηριστικό “Εμπρός και πάνω” κίνηση, και είναι γνωστό ότι είναι ελαφριά στο μπροστινό μέρος και καλά ισορροπημένα.

Το φιόρδ είναι ένα δυνατό άλογο, με ρυθμικούς ρυθμούς και σίγουρα πόδια. Το περίπατο και το καντέρ θα πρέπει να είναι καλά ισορροπημένα και ίσια, παρά το γεγονός ότι τα φιόρδ τείνουν να υπερβαίνουν (όπου το πίσω πόδι ξεπερνά το αποτύπωμα του μπροστινού ποδιού) στο περπάτημα και στο τράβηγμα.

Ιδιοσυγκρασία

Άλογο Φιορδ
Άλογο Φιορδ

Ένα ήσυχο, ευγενικό ταμπεραμέντο έχει γίνει μέρος των επίσημων προτύπων φυλής του Haflinger, και αυτό ελέγχεται ακόμη και κατά τη διάρκεια επίσημων επιθεωρήσεων.

Τα φιόρδ έχουν τη φήμη ότι είναι καλοπροαίρετα και είναι εξαιρετικά για χρήση σε σχολή ιππασίας με μικρά παιδιά.

Χρήσεις

Αρχικά, τα Haflingers εκτράφηκαν για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλούς κλάδους στη σέλα, αλλά και να είναι αρκετά δυνατά για βύθισμα και οδήγηση.

Στην πατρίδα του, το Haflinger χρησιμοποιήθηκε ως άλογο αγέλης, και αυτή η χρήση συνεχίζεται σήμερα – αν και χρησιμοποιούνται γενικότερα για βόλτες αναψυχής και είναι πολύ δημοφιλή ως άλογα για παιδιά.

Υπάρχουν δύο τύποι Halfinger που αναγνωρίζονται. ένας πιο κοντός, βαρύτερος τύπος που χρησιμοποιείται για βυθισμένες εργασίες και ένας πιο ψηλός, ελαφρύτερος τύπος που χρησιμοποιείται για ιππασία αναψυχής, αγωνιστικές και ελαφριές εργασίες οδήγησης. Τα haflingers χρησιμοποιούνται επίσης για το κρέας στην Ιταλία και το γάλα στη Γερμανία. Οι οποίοι γνώριζαν!

Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως άλογο φάρμας στη μητρική του Νορβηγία, το φιόρδ είναι απίστευτα δυνατό και μπορεί να μεταφέρει πλήρως ενήλικες, παρά το μικρό του ανάστημα, καθώς και βαριές αγροτικές εργασίες.

Φημίζονται για το ότι είναι σίγουροι και σε ορεινές περιοχές. Τα φιόρδ αυτές τις μέρες χρησιμοποιούνται κυρίως για οδήγηση και ιππασία αναψυχής και το ήπιο ταμπεραμέντο τους τα κάνει ιδανικά για σχολές ιππασίας και θεραπευτική ιππασία.

Συχνές Ερωτήσεις

1. Σε τι χρησιμεύουν τα άλογα Haflinger;

Αυτά τα άλογα είναι πολυλειτουργικά. χρησιμοποιούνται για οτιδήποτε, από εργασίες με ελαφρύ βύθισμα μέχρι ιππασία, αντοχή, φόρεμα και ιππασία. Η ήρεμη, ευγενική ιδιοσυγκρασία τους τα καθιστά επίσης ιδανικά για θεραπευτική ιππασία και η ικανότητά τους να ξεπερνούν δύσκολα εδάφη με ευκολία τα καθιστά χρήσιμα για το στρατό.

2. Είναι τα άλογα φιόρδ καλά για αρχάριους;

Αυτό το άλογο, σε αντίθεση με πολλές άλλες ράτσες, είναι τέλειο για αρχάριους. Είναι στιβαρά, καλοφτιαγμένα και εξαιρετικά ευγενικά, καθιστώντας τα την τέλεια βόλτα για αρχάριους οποιουδήποτε μεγέθους ή ικανότητας. Έχουν τη φήμη ότι φροντίζουν τους αναβάτες τους, έτσι οι γονείς μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς γνωρίζοντας ότι τα παιδιά τους μαθαίνουν να οδηγούν σε ένα φιόρδ.

3. Πόσο βάρος μπορεί να κουβαλήσει ένα Haflinger

Παρά το μικρό τους ανάστημα, ένα Haflinger μπορεί εύκολα να μεταφέρει έναν ενήλικα ενήλικα. Στην πραγματικότητα, αυτά τα μικρά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μπορούν να χρειαστούν έως και 300 λίβρες σε βάρος. Είναι τέλεια άλογα για παιδιά και ενήλικες και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως άλογα σε μεγάλες διαδρομές.

4. Είναι ένα φιόρδ ένα βυθό άλογο;

Παρά το μικρό τους ανάστημα, ένα Haflinger μπορεί εύκολα να μεταφέρει έναν ενήλικα ενήλικα. Στην πραγματικότητα, αυτά τα μικρά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μπορούν να χρειαστούν έως και 300 λίβρες σε βάρος. Είναι τέλεια άλογα για παιδιά και ενήλικες και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως άλογα σε μεγάλες διαδρομές.

5. Είναι τα Haflingers Easy Keepers;

Το Haflinger θεωρείται εύκολος φύλακας και ακόμη και «καλός κάνει» λόγω της ικανότητάς του να παχαίνει γρήγορα. Αυτή η φυλή θα χρειαστεί μια ελεγχόμενη δίαιτα, συμπεριλαμβανομένου ρύγχους βοσκής και περιορισμένης πρόσβασης στο γρασίδι, για να αποτρέψει την ανάπτυξη προβλημάτων υγείας. Εάν είναι σε βαριά εργασία, μπορεί να απαιτήσουν την προσθήκη δημητριακών με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη στη διατροφή.