October 13, 2022 By Aown272 0

Hugelkultur Garden – Growing Spaces Greenhouses

Deborah Rich & Mark Oppegard’s 26ft Dome στο νοτιοδυτικό Κολοράντο

Η περιπέτεια κηπουρικής της Ντέμπορα και του Μαρκ όλο το χρόνο ξεκίνησε στο Ντένβερ της Κοιλάδας. Μετά τη μετεγκατάσταση στη δυτική πλαγιά του Κολοράντο, η Ντέμπορα δυσκολεύτηκε να αποκρούσει τα πλάσματα και τα ελάφια. Τελικά, σταμάτησε να μάχεται με τα ζώα και έψαξε για ένα θερμοκήπιο όλο το χρόνο που θα μπορούσε να αντέξει τον τρελό καιρό.

«Είδαμε το θερμοκήπιό σας στο YouTube και ήταν τόσο λογικό, ειδικά στο Κολοράντο με το βαρύ χιόνι και τους δυνατούς ανέμους. Τότε ήταν που αποφασίσαμε να κάνουμε ένα ταξίδι και να τους επισκεφτούμε». Η προσωπική περιοδεία σφράγισε τη συμφωνία για τον Deb και τον Mark. Αποφάσισαν θερμοκήπιο 26′. Το μεγαλύτερο κιτ σήμαινε ότι θα είχαν άφθονο χώρο για να καλλιεργήσουν φαγητό και χώρο για χαλάρωση με ένα ποτήρι κρασί τα βράδια.

Αφού επέλεξε μια τοποθεσία, τη βάση και τις επιλογές εγκατάστασης, η επόμενη αποστολή του ζευγαριού ήταν να εγκρίνει το Dome από την HOA τους. Η απόκτηση έγκρισης ήταν δύσκολη για αυτούς, καθώς το θερμοκήπιο δεν θα ήταν ορατό στο δρόμο. Ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου έτυχε να είναι και μηχανικός. Του άρεσε που ήταν εξασφαλισμένο.

Χτίζοντας το θερμοκήπιο μέσα και έξω

Το κιτ θερμοκηπίου τους παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2022 και εγκαταστάθηκε από δύο μέλη του πληρώματος της Growing Spaces (Supervisor +1), έναν εκπαιδευόμενο στο Growing Spaces και τον σύζυγο της Deborah, Mark.

Η Deborah αναφέρθηκε στο εσωτερικό ως έργο σε εξέλιξη. Ωστόσο, είμαστε πραγματικά έκπληκτοι από τα επιτεύγματά τους σε μόλις τέσσερις σύντομους μήνες. Έχουν τοποθετήσει τα εξωτερικά υπερυψωμένα κρεβάτια τους κατασκευασμένα από κυματοειδές μέταλλο και ξύλο. Σκοπεύουν να κάνουν ένα στοιβαγμένο πέτρινο υπερυψωμένο κρεβάτι στο κέντρο με την ελπίδα να διατηρήσουν περισσότερη θερμότητα.

«Δεν είμαστε στο σημείο να μπορούμε να επικεντρωθούμε στην αισθητική, παρά στη λειτουργικότητα. Είμαστε ακόμα στα στάδια σχεδιασμού, μαθαίνοντας όσο προχωράμε. Όταν τελειώσουμε και φυτέψουμε το κεντρικό κρεβάτι και βάλουμε το δάπεδο, θα είναι φοβερό. Επειδή κάνουμε όλη τη δουλειά μόνοι μας, θα πάρει χρόνο!».

Υπέργεια λίμνη

Αντλία ηλιακής λίμνης (μπλε πλωτή συσκευή)

Όπως πολλοί νέοι ιδιοκτήτες θόλου, η λιμνούλα και η κηπουρική σε θερμοκήπια γενικά ήταν ένα εντελώς νέο παιχνίδι μπάλας για τον Ντεμπ και τον Μαρκ, αλλά έχουν κάνει πολλή έρευνα και εκμεταλλεύονται το περιεχόμενό μας στον κήπο στο YouTube. Η Deborah είναι επίσης συχνή αφίσα στο Growing Dome Enthusiasts και στην ομάδα μας Owners, όπου μοιράζεται φωτογραφίες και κάνει ερωτήσεις.

Αρχικά, ο Deb και ο Mark είχαν μερικούς αγώνες με τη λίμνη τους, κυρίως με το θέμα του νερού της λίμνης και της γραμμής. Το νερό τους ξεκίνησε με pH 9, αλλά κατάφεραν να το κατεβάσουν περίπου στο επίπεδο 7 χρησιμοποιώντας είδη φροντίδας της λίμνης, όπως φύλλα catappa και τακτικές δοκιμές νερού. Το νερό όπου ζουν τείνει να είναι στην αλκαλική πλευρά.

«Η παραλαβή της νέας επένδυσης λίμνης βοήθησε πολύ στα προβλήματα της λίμνης μας. Τώρα έχουμε πολλά υδάτινα φυτά στη λίμνη μας, όπως μαρούλι και παπιά». Ελπίζουν επίσης να προσθέσουν ψάρια την επόμενη άνοιξη.

Χτίζοντας έναν κήπο Hugelkultur

Η Deborah ήταν πολύ ενθουσιασμένη που μοιράστηκε πώς εφάρμοσαν μια πανάρχαια πρακτική κηπουρικής που ονομαζόταν τεράστια πολιτισμός (γερμανικά σημαίνει κουλτούρα λόφων). Με απλά λόγια, τα κρεβάτια τεράστιας καλλιέργειας είναι κατασκευασμένα από σάπια κορμούς και υπολείμματα φυτών. Το αποσυντιθέμενο ξύλο σε τεράστια κρεβάτια υποστηρίζει ωφέλιμους μύκητες, βακτήρια, αράχνες, σκουλήκια και μικροβιακή ανάπτυξη, παρέχοντας θρεπτικά συστατικά στα φυτά σας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, συγκρατεί το νερό σαν σφουγγάρι και το διασκορπίζει όταν το χώμα στεγνώνει.

«Ήταν μια win-win κατάσταση για εμάς. Είχαμε έναν τόνο ξύλου γύρω από το κατάλυμα.» Πειραματίστηκαν με διαφορετικά βάθη τεράστιας καλλιέργειας σε διαφορετικά κρεβάτια χρησιμοποιώντας το “The Bomb Mix” από τον συνεργάτη μας Paonia Soil και ξύλο που είχαν ήδη.

Ο Mark και η Deborah εμπνεύστηκαν να προσθέσουν έναν κάδο κομποστοποίησης Subpod® στον κήπο τους αφού παρακολούθησαν το μάθημα βερνικοκαλλιέργειας του Andrew Trujillo στην Εκδήλωση Εκτίμησης Πελατών το 2022. Τα σκουλήκια και τα τεράστια είναι ένα ταίρι φτιαγμένο στον παράδεισο.

subpod για βερμικομποστοποίηση σε έναν τεράστιο κήπο
Το Subpod® εγκαταστάθηκε στον κήπο τεράστιας πολιτισμού

Το καλοκαίρι τους στο θερμοκήπιο είχε επιτυχία. Το Growing Dome κάνει αρκετό φαγητό για δύο σαλάτες την ημέρα και μετά μερικές. Η Deborah είχε την καλοσύνη να παράσχει μια λίστα με φυτά από το Growing Dome τους. Σχεδόν όλα αυτά έχουν ξεκινήσει από σπόρους που έσωσε με τα χρόνια.

Ρόκα
Αλόη, μπλε
Βασιλικός
Μποκ Τσόι
καρότα
Σέλινο
Σέσκουλο
κόλιαντρο
Χόρτα κολάρου
Ανηθο
Μάραθο
Συκιά
Σκόρδο
Hosta

Υσσώπος
Jalapeno
Λάχανο
Κλειδί ασβέστη
Λεβάντα
Μαρούλια 3 ειδών
Mache
Meyer Λεμονιά
Μαντζουράνα
χόρτα μουστάρδας
Νεροκάρδαμο
Ρίγανη
Μαϊντανός, κατσαρός και επίπεδος
Μπιζέλια (λοβοί και κουκούτσι)

Μαδαγασκάρης Μαδαγασκάρης
Πατάτες, χρυσαφένιες και κόκκινες
Ραπανάκια 2 ειδών
Δενδρολίβανο
ΣΟΦΌΣ
Λάχανο Σαβοΐας
Αλμυρή (δεν φύτρωσε, θα προσπαθήσω ξανά)
Σπανάκι (2 είδη)
Γλυκοπατάτες
Εστραγκόν (δεν φύτρωσε, θα προσπαθήσω ξανά)
Θυμάρι
Άγριο Μαρούλι

ποτήρια κρασί στο θερμοκήπιο

Πρώτος χειμώνας στον αναπτυσσόμενο θόλο

Η Deborah και ο Mark ελπίζουν να καλλιεργήσουν τρόφιμα αυτόν τον χειμώνα χωρίς τη βοήθεια πρόσθετης θερμότητας, χρησιμοποιώντας μόνο την τεχνολογία που περιλαμβάνεται ήδη στο σχέδιο του Dome. Αυτή τη στιγμή, βιώνει περίπου μια διαφορά 20 μοιρών στο Dome σε σύγκριση με το εξωτερικό. Ως κηπουρός του Growing Dome, λέμε ότι ο πρώτος χειμώνας είναι πάντα ο πιο σκληρός, αλλά η Deborah έχει ήδη εμπειρία να διατηρεί έναν χειμερινό κήπο. Έχει φυτέψει πολλές καλλιέργειες ανθεκτικές στο κρύο προετοιμάζοντας τον πρώτο τους χειμώνα και ξέρει τι να περιμένει. Η Deborah σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει καλύμματα σειρών και να αγοράσει μια μικρή θερμάστρα προπανίου, για κάθε ενδεχόμενο.

Η Deborah και ο Mark έχουν προγραμματίσει πολλά πράγματα για το Growing Dome τους, το οποίο έχουν ονομάσει Firefly, αλλά προς το παρόν, θα τους βρείτε να ζουν το όνειρό τους, χαλαρώνοντας με ένα ωραίο ποτήρι κρασί στον κήπο των ονείρων τους.


Μπορείτε να βρείτε όλους τους Προτεινόμενους Θόλους μας με επισήμανση στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο, “Ο ευτυχισμένος καλλιεργητής» στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων μας (Facebook και Ίνσταγκραμ) και στο blog μας. Στο τέλος του έτους, δημιουργούμε ένα ετήσιο ημερολόγιο που περιλαμβάνει κάθε Dome of the Month. Τα στέλνουμε σε όλους τους συμμετέχοντες στο Featured Dome, μαζί με ένα δώρο καλούδια κηπουρικής του Growing Spaces! Κάντε αίτηση εδώ.

Εγγραφείτε στον Εσωτερικό Κύκλο

Ένα αποκλειστικό μέρος για κηπουρούς όλο το χρόνο. Ελάτε μαζί μας για να λαμβάνετε το μηνιαίο νέο μας δημοσίευμα, “The Happy Grower”. Όπου παρέχουμε ιστορίες κοινότητας, ενημερώσεις εκδηλώσεων, συμβουλές ειδικών κηπουρικής και αποκλειστικές προσφορές.